Specialios technologijos alus “Memelbrau“
Prieš kažkiek laiko Švyturys pristatė Raw alų. Kas reikštų nefiltruotą. Taip niekam ir nepaaiškėjo, o gal niekas ir nepaaiškino koks būtent alus nefiltruotas. Jeigu atsiversime bet kokį alaus stilių sąrašėlį, jokio Raw ten nerasime. Taigi geriame kažkokį alaus gėrimą, kuris nefiltruotas ir dar kažkada seniai seniai garsino alaus daryklą. Va tai tau. Dabar ant stalo stovi Memelbrau. Vėl neaišku kas tai per alus, tik tiek, kad tai – specialios technologijos alus. Ant etiketės nekalbama koks tai alus, tik paaiškinamas pavadinimas. Tai kam pavadint taip, kad paskui reikėtų aiškinti? Sudėtyje kvietinis, miežinis ir karamelinis salyklas.
Atsidarius ir įsipylus, kvapas kaip kvietinio alaus, rūgštelėjęs, bet ne per daug intensyvus. Kažkiek giliau gal net citrinos aromato truputį rast galima. Tiktų žodis: subalansuotas. Pilant į taurę putoja gausiai, bet puta ilgai nesilaiko ir apie tirštumą pamirškit. Spalva įdomi. Nesinori taip rašyti, bet na… gintarinė 🙂 Be inkliuzo 🙂 Ragaujam. Skonis nėra toks, kad apsilaižytum, bet ir netoks, kad išspjautum. Kaip ir minėjau, nežinia ką čia geri ir ko tame gėrime ieškoti. O jei konkrečiau, kvietinis salyklas nustelbia visus kitus skonius. Ir tik vieno ne – apynių. Burnoje taip ir susimuša lengvas kartumas su lengvu rūgštumu. Pirmiausia į priekį paduoda rūgštumą, bet galų gale lieka lengvas kartumas. Bet tai nenuostabu, nes žmogus taip ir jaučia: liežuvio šonuose – rūgštumą, o liežuvio galinė dalis, ta, kuri arti gomurio, jaučia kartumą. Bet vat daugiau skonių ir nebebėra. Tiesa, pastovėjęs bent pusvalandį, šis alus praranda na bent pusę, tai tikrai, savo to rūgštumo ir tada jau visai nekas.
Tai va taip, klaipėdieti, turi tik savo kraštui skirtą gėrimą iš trijų skirtingų salyklų su iš praeities atėjusiu pavadinimu. Gal ir faina, bet koks budulis pasakytų: nu ir?
netikiu, kad jis yra kažkoks specialus, unikalus, išskirtinis, etiketė kita ir tiek
Rosita
2010-06-15 at 11:00
o tu paragauk ir tada pasakyk 🙂
Modestas
2010-06-15 at 11:04
Jo, paciam neparagavus nereiketu iskart nuteisti, bet sprendziant is draugu atsiliepimu vertas demesio alus ir tikrai nepanasus, nei i ekstra, nei i balta, nei dar ka .
Marius
2010-06-15 at 13:14
toli iki Klaipėdos 🙂
Rosita
2010-06-15 at 18:43
Nuostabus alus, kai tik atsirado vien ji ir beragauju 🙂 nzn toks visiskai iskirtinis skonis… o visi kiti mazdaug panasus 🙂 bent man tai jis kazkoks ypatingas 🙂
Vidas
2010-10-31 at 23:17
[…] pasirodė Memelbrau alus, jau gan senokai kolekcininkai spėliojo koks bus tas alus, nes matė ir kai kurie turėjo jo […]
Švyturio Adler Bock « Modesto blogas apie kolekcijas ir alų
2010-12-15 at 14:21
Šiaip jau taI, kad kažkurios liežuvio dalys jaučia kartumą, kitos saldumą ar rūgštumą yra mitas. Visas liežuvio paviršius penkių skonių receptorių turi po vienodai.
feroxas
2011-12-09 at 17:15
Ei, čia su mitais atsargiau, nes aš, kaip biologijos mokslų atstovas apie tokius dalykus per paskaitas girdžiu iš profesorių. Ir Jūsų toks neatsargus komentaras gali sudrebinti mokslo pamatus…
Modestas
2011-12-10 at 11:38
http://en.wikipedia.org/wiki/Taste-map_myth Pirmai pradžiai gal užteks. Ir nesikabinėkite kad vikipedija, prie citatų rasit nuorodų į mokslininius straipsnius, jei jau mokslo vyras esat.
feroxas
2011-12-10 at 14:33
Kaip čia taip dabar gaunasi? Jūs naudojatės internetu, aš naudojuosi vadovėliais ir skirtingai suprantame pasaulį… Nėr teisybės
Modestas
2011-12-12 at 12:48
Nežinau ar čia ironizuojat ar iš tiesų nesuprantat kas yra mokslinis straipsnis, o gal tiesiog labai nemėgstate sužinoti, kad klystat.
Gal nustebsit, bet mokslinei medžiaga teisingesnė nepasidaro jei ją kas atspausdina ant popieriaus ir nepraranda autoritetu jeigu ją platina taip pat ir virtualioje erdvėje.
feroxas
2011-12-12 at 15:15
Taip, ironizuoju, bet taip pat nemanau, kad rėmimasis skirtingais šaltiniais mane padaro neteisų, o Jus teisų 🙂
Modestas
2011-12-13 at 12:18
Žinoma vien tik skirtingi šaltiniai nepadaro manęs teisiu. Mane teisiu padaro moksliniai tyrimai ir jų rezultatai, į kuriuos aš galiu pabaksnoti pirštu gindamas savo nuomonę. Aš aišku, nesu biologas, tačiau jei norėčiau galėčiau nuodugniai pasiskaityti apie tyrimų įrodžiusių, kad visų skonio receptorių išsidėstymas bemaž tolygus, metodologiją, bandymus, rezultatus ir išvadas. Bet manau neskaitysiu, pasitikiu Nature. Gan respektabilus toks zurnaliokas, gal busit girdeje netycia… O kuo remiasi jusu vadovelio zioplyste turbut negalesit pasakyti ir to palyginti su wiki nurodomais tyrimais? Gaila. Aisku, jeigu butumet bent paskaites ka as jums pasiuliau, tai zinotumet kad tas mitas atsirado pasekoje gana profanisku eksperimentu atliktu pries 110 ir velesnes neteisingos ju interpretacijos.
As maniau kaip gurmanas, ragautojas ir degustuotojas turit nora suzinot detaliau kaip ir kodel tas skonis jauciamas, bet smalsumo pas jumi kazkaip nerasta.
feroxas
2011-12-13 at 14:22
na paimam dvi nuorodas:
mano http://lt.wikipedia.org/wiki/Skonio_jutimas
Jūsų http://en.wikipedia.org/wiki/Taste-map_myth
tas pats paveiksliukas, tik prie vieno yra prierašas myth. Aš rašydamas įrašą, vadovavausi savąją nuoroda ir tuo, kad taip mane mokė aukštojoje. Dabar Jūs postringaujate apie mokslinius tyrimus ir visa kita ir aiškiai matosi Jūsų susierzinimas, nes aš nepriimu informacijos kurią Jūs man bandote įteigti. Bet aš ir nesiruošiu to daryti. Taip, aš daugiau savo įrašuose neberašysiu, kuri dalis labiau jaučia kartumą ar saldumą, bet ir Jums nepripažinsiu, kad klydau, kad ir kokius Jūs man mokslinius straipsnius pateiktumėte. Nes paprasčiausia dėstytojams, kurie man dėstė anatomiją ir fiziologiją bei savo Alma Mater aš visada jausiu didesnį prielankumą, nei nuorodai internete ar komentarui po įrašu.
Smalsumo man užtenka, o po Jūsų pasisakymo kaip ir nebėra kuo domėtis, nes pasak Jūsų nuorodų visas liežuvis viską jaučia vienodai.
Modestas
2011-12-13 at 14:49
Okei, į tą jūsų nuorodų dalinimą neatsakysiu, nes čia nemaloni provokacija. Jau trečia karta komentaruose jums sakau, kad ne patį wiki žiūrėkit, o po wiki straipsniu sudėtas nuorodas.
Taip pat sakiau receptorių rūšių išsidėstymas daugmaž tolygus, o ne pačių receptorių. Nekraipykit žodžių.
O atsisveikinimui tai paapgailestausiu, kad Lietuvoj mokslininko išsilavinimas suteikia žinias, bet ne požiūrį. Geru mokslininku gali būti tik skeptikas.
Viso gero.
feroxas
2011-12-13 at 15:50
Esant progai pažadu pasidomėti visu šitu dalyku iš esmės. Viso gero.
Modestas
2011-12-13 at 16:04