Modesto blogas apie kolekcijas ir alų

Daugelis tai vadina problema, aš tai vadinu hobiu

Alus iš Kauno mugės

with 7 comments

Kauno rudens gėrybių mugėje ne tik ragavau alaus vietoje, bet šiek tiek parsinešiau ir namo. Kad kaip visada ramiai įsivertinti, tai kas yra butelio viduje. Ragavau taip, kaip ir įsigijau eidamas per mugę. Pirma prie fontano nusipirkau Bajorkiemio alaus, vėliau jau ties savivaldybe Dvareliškių gyvo alaus, o jau visai netoli teismo – Laukinių aviečių alaus.

Bajorkiemio firminis alus 5.6% ±1%. Na bent jau man šis alus buvo naujiena. Gamintojas jo A. Grigonio IĮ. Net kulinarijos paveldo fondo logotipas ant etiketės puikuojasi. Kažin ar būtent šis alus gavęs tą kultūrinį paveldą, na bet ne esmė. Pabandžius paklausti kas tai per alus, atsakymas buvo tiesmukas – geras. Bandant sakyti, kad visas alus geras, teko išgirsti dar vieną argumentą: pati ragavau, tikrai geras. Na negi ginčysiesi?  Kuomet alus atsidūrė stiklinėje, nieko gero tai nežadėjo. Spalva niūroka, kvapas apyniuotas. Na ir pats skonis visai ne koks. Per daug, labai per daug apynių. Stipriai apyniuotas alus nieko blogo, bet tie apyniai turi įsipaišyti į alų, į jo skonį ir derėti su kitomis alaus sudedamosiomis dalimis. To šitas alus nė iš tolo neturi.

.

.

.

.


Dvareliškių gyvas alus 5.5%. Mugėje teko šnektelti su pačiu aludariu. Jis minėjo, kad jo senelis ir tėvas virė alų, ir dabar jis, trečioji karta, toliau verda alų. Jam patinkantis švelnaus skonio alus, todėl deda mažai apynių, be to visiškai nenaudoja cukraus. Šis aludaris davė ir paragauti alaus. Be nusipirkto, dar turėjo medaus alaus. Aš medaus alų išvis esu nurašęs ir jis man nepriimtinas. Nors ragaujant blogas nepasirodė. Na, o namuose atsidarius butelį net šypsena atsirado po nusivylimo pirmuoju alumi. Aromatingas alus stiklinėje atrodė daug priimtiniau. O ir paragavus visai kiti įspūdžiai. Tai lengvas, švelnus alus, kur gali jausti vos vos karstelėjus ir vos vos salstelėjus. Dažnai man pasitaikydavo, jog kuomet yra nestiprus alus, kur vos jaučiamas kartumas ir yra saldumo, būna pavandenijusio skonio. O šiam alui to pavyksta išvengti ir skonis pilnas. Šiek tiek daugiau kartumo ir saldumo išryškėja poskonyje. Kartumo, kas labai gerai bent man, daugiau nei saldumo.

.

.

..

Na ir laukinių aviečių alus 5 %. Visų pirma butelis. Nors ir plastikinis, bet Piniavos reljefinis logotipas puikuojasi per visą butelio šoną (ten kur nėra etiketės). Smulkmena, bet maloni ir turint omeny, kad aludaris leidžia sau tokius dalykus, galbūt ateityje bus galima tokį alų gerti iš stiklinio butelio. Šio alaus aromatas ne toks intensyvus, kaip Dvareliškių alaus, bet daug malonesnis nosiai. Iš vis, šis alus man pasirodė labai subalansuotas. Taurėje alaus spalva žiūrisi gražiai. Ji sodri. Skonis tvarkingas ir niekas neiššoka ir netrukdo. Tikrai vertas pagyrų. O kas labiausiai patiko, kad geri ir nejauti kartumo, o jis atsiranda tik poskonyje. Todėl prieš tai gali ieškoti kitų šio alaus skonio savybių.

Ir dar. Pardavinėjusi alų tikrai neapsiribojo žodžiu “geras”. Man asmeniškai nepasakojo, o ir viso pokalbio negirdėjau, bet prieš mane pirkę alų tikrai galėjo išgirsti koks tai alus, kuo skiriasi raudonųjų dobilų alus nuo laukinių aviečių alaus ir t.t. Ir tai gerai, ir tai smagu. Galbūt jau ne už kalnų ta diena, kai sulauksim alaus festivalių, kur aludaris stengsis nustebinti kažkuo alaus mėgėją. Pasiūlyti jam kažką naujo ar sudominti senu, bet geru.

Advertisements

7 atsakymai

Subscribe to comments with RSS.

  1. O etiketes galima būtų kažkaip gauti?
    🙂

    DarALAUS

    2010-09-17 at 08:15

    • Šitos kur matosi foto tai be šansų. Bandžiau lupti, tai nė pro kur nesilupa, o pamirkius iš tos etiketės nieko neliko…

      Modestas

      2010-09-17 at 09:23

      • reiks Vilniuj į Bambalynę, užeit, gal turės tokio alaus. O dėl etikečių, tai tas, kurios Alaus brolijos išleistos (čia įtariu panašiu būdu priklijuotos) nulupu su britva, tik pastoviai bambalį su fenu šildau. Užtrunka vos ne pusvalandį:-)

        Aras

        2010-09-17 at 10:04

  2. Aš tokias etiketes nulupu kitaip. Įpilu karšto vandens, po kurio laiko, įšilus klijams, etiketė lengvai nusilupa. Vieną kartą įpiliau per karštą vandenį, tai plasmasinis butelis susitraukė, etiketė šiek tiek susiglamdė 🙂 bet nusilupo labai lengvai.

    DarALAUS

    2010-09-17 at 10:25

  3. Matyt man neužteko kantrybės išlaukt kol klijai įšils 🙂

    Modestas

    2010-09-17 at 11:30

  4. man aplamai is mazuju dvareliskiu alus geras, o ju su medumi Mode nesakyk – super!

    aleks

    2010-09-21 at 17:38

    • Na jei jau visi taip sakot, imsiu kada prie progos ir parsitemsiu ant degustacijos, tada ir pasakysiu kaip man atrodo: geras jis ar ne.

      Modestas

      2010-09-21 at 17:40


Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: