Modesto blogas apie kolekcijas ir alų

Daugelis tai vadina problema, aš tai vadinu hobiu

Keptinis

with 3 comments

Vis sėdau rašyti. Kad nepamirštumėt. Bet vis neužtekdavo žodžių.

Sėdau jau rašyti apie kelionę po kelias mažesnes alaus daryklas ir Kupiškio salyklo gamyklą, bet ta kelionė kažkaip susiklostė ne taip kaip tikėjausi. Vėliau atrodė, kad va po giros ringo jau dėsiu įspūdžių pilną pasakojimą, bet nei šeštadienį pavyko sudalyvauti, nei šiandien išlėkti į finalinį etapą Vilniuje nepavyko [labai nestilingas sakinys gavosi, bet nesugalvoju kaip pataisyti]. Bet nusprendžiau, kad visgi reikia. Ir reikia Jums papasakoti apie vieną alų, kuris kažkada buvo naujiena, bet kol aš apie jį sugalvojau papasakoti pasidarė nelabai naujiena. Tai  “Aukštaitijos bravorų” produktas, pilstomas į 0,5 ir 1 litro talpos keramikiniais kamščiais užkemšamus stiklinius butelius. Pavadinimas jo “Keptinis”, o stiprumas – 5,7%. Va. Šiaip visada rašydavau savo nuomonę, bet pastaruoju metu taip jau susiklostė, kad tenka nemažai apie alų išgirsti iš kitų žmonių. Vieniems jis neapsakomai kartus ir taip ir nebuvo įveiktas puslitris. Kitiems tiesiog nepatiko, bet dėl to, kad nepatinka aplamai tamsus alus(man jis netempia iki tamsaus). Tretiems jis patinka ir net labai. Prie tų, kuriems patinka, priskirčiau ir save. Tik vėl gi keli niuansai. Aš jį ragavau jau tris kartus ir visus tris kartus jis pasirodė skirtingai. Geriausias buvo pirmas kartas (gal, kad naujiena?), antras buvo blogiausias, trečias ir vėl link patikimo patraukė. Labai aš čia jau išsiplėčiau, todėl arčiau prie esmės.

Šio alaus paslaptis slypi paprastume. Salyklas pakepintas ant laužo. Tiesa pasakius aš to nelabai įsivaizduoju, o ir lankantis darykloje (berods minėjo, kad verda ten “Keptinį”), jokių laužų nemačiau. Apie laužus šaukia etiketė, o mes pilam į taurę ir žiūrim kas yra iš tikro. Alus smagiai putoja, puta tiršta, smulki. Alaus spalva maloni, tamstelėjusi beveik iki rudumo, bet nepraradusi oranžinės-raudonos spalvos atspalvio. Kvapas malonus, kiek gal per įkyrus. O vat dabar apie skonį kurį rašyt? 🙂 Tas kuris patiko, mažai patiko ar kuris patiko, bet mažiau patiko? 🙂 Gerai, jau gerai, skonis karstelėjęs, bet maloniai. Kadangi teko ragauti akmeninio alaus, tai jį būtų galima palyginti būtent su juo. Jaučiasi man laužo dūmas. Skonyje? Na taip, skonyje. Ir daugiau kaip ir nieko. Įdomu, verta paragauti, ir dar kartą paragauti, gal ir dar. Vien dėl ieškojimų ir naujienų galima dėti šiam alui pliusą. Tik va gandai vis pasigirsta, kad nelabai prigyja šis alus, taip, kad jei noras yra paskanauti, reikėtų tai padaryti, nes mažą ką… 🙂

Advertisements

Written by Modestas

2010-11-30 at 23:41

3 atsakymai

Subscribe to comments with RSS.

  1. joks jis ne keptinis, toks alus tradiciškai vadinamas ‘dūminiu’. tikrą keptinį tik Čižas verda – kai salyklo kepalus pakepa, o tada iš jo alų verda.

    ramtyns

    2011-01-20 at 00:56

  2. […] apie Keptinį alų Jus suklaidinau. tuomet rašiau, jog keptinis nepasiteisino ir jis gali išnykti. Tiesa visai […]


Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: