Modesto blogas apie kolekcijas ir alų

Daugelis tai vadina problema, aš tai vadinu hobiu

Aukštaitijos bravorų alus

with 6 comments

Jau visai besibaigiant 2010 metams lietuvišką alaus pasaulį išvydo nauja Aukštaitijos bravorų alaus rūšis. Taip ir pavadinta – Aukštaitijos bravorų alus. Alus supiltas į tamsaus stiklo 2 litrų talpos butelį su rankena. Pats butelis tikrai gerulis ir palieka įspūdį. Toliau žiūrinėju etiketę, gan skambiai ir nekukliai užrašyta: Lietuviškos aludarystės meno kūrinys. Toks užrašas mane privertė suabejoti butelio turinio išskirtingumu, nes visai nesenai apie vienuolių palikimą ir kitus dalykus pasakojanti etiketė slėpė visai ne tokį alų kokį galėjau įsivaizduoti. Apsuku butelį, kad pasiskaityti galinę etiketę ir čia pasiskaičius nusviro rankos bei nevalingai išsiveržė nusivylimo atodūsis. Tas pats sakinys, kuris keliauja per visus Aukštaitijos bravorų gaminamo alaus etiketes. Apie penkis bravorus, išskirtinį skonį… Na negi negalima buvo sugalvoti ką nors šiek tiek išsiskiriančio. Va per senų metų palydėtuves į rankas buvo patekę keli stipresnio alkoholinio gėrimo buteliai. Va ką ten rašo: švelniai deginančio skonio, dvelkiantis pievų žaluma. Aromatui išskirtinumo suteikia stumbražolė. Arba: saldus liepų žiedų aromatų mainosi su medaus, žolelių tonais, kurie prigesina gėrimo aitrumą. Ir dar va taip: lengvai aitraus spanguolių skonio su vos juntamu aronijos ir juodųjų serbentų aromatu. O ant prieš mane stovinčio alaus butelio etiketės apie alų parašyta, kad tai šviesus, gyvas, nefiltruotas, nepasterizuotas alus ir kad galimos natūralios nuosėdos. Ech, na negi negalima kažkaip įdomiau apibūdinti meno kūrinį?

Kemšu galingą kamštį, pilu į taurę ir žiūriu kas gi čia per alus. Puta lengvai tiršta, negausi, bet laikosi ilgai ir jos likučiai lieka ant taurės sienelių išgėrus alų. Akį kabina labai įdomi spalva. Susiplakę ten ir geltonumas, ir oranžiniškumas, ir raudonumas, ir net link rudumo patraukia. Kvape jaučiasi apyniai. Ragaujam. Skonis taip pat apyniuotas, turi kartumo, švelnaus. Poskonyje lieka salyklo skonis. Tiksliau jo miltingumas toks koks būna, kai pakramtai salyklo. Ir viskas. Tiek iš to meno kūrinio. Subalansuota gerai, visos sudedamosios medžiagos jaučiasi ir gerai išreikšta, bet ir… tiek. A, tiesa, 5,5%.

Reklama

Written by Modestas

2011-01-03 at 02:27

6 atsakymai

Subscribe to comments with RSS.

  1. “Ech, na negi negalima kažkaip įdomiau apibūdinti meno kūrinį?“

    O kas meno kūrinį tokiu padaro? Kai perskaičiau šį sakinį kilo tokia mintis – kodėl ieškote pas amatininkus meno kūrinių? Gal pas menininkus reikėtų ieškoti? Pastarųjų, žinau keletą, ant Lietuvos, tik nei vienas, dėja, nedaro alaus pardavimui…

    “Subalansuota gerai, visos sudedamosios medžiagos jaučiasi ir gerai išreikšta“

    Ragausiu šį alų vien dėl to, nes visos šios savybės vienoje vietoje – reta išimtis lietuviškam alui.
    Ačiū už įdomią apžvalgą.

    Naminis

    2011-01-03 at 12:18

    • Aš tik tikėjausi, kad priekinėje etiketėje rastas užrašas: Lietuviškos aludarystės meno kūrinys, galinėje etiketėje bus pavirtęs nors į kažkiek įdomesnį alaus aprašymą.
      o dėl skonio, dar ragaudamas pagalvojau, kad neteko ragauti alaus kuriame taip gerai jaustųsi salyklas ir dar pagalvojau, kad gal dėl to, jog alus buvo išties šviežias, nes tik tik pasirodęs. Todėl sakiau reiks paragauti jo po poros mėnesių vėl ir pažiūrėti kokią įtaką skoniui padarys laikas

      Modestas

      2011-01-03 at 12:50

  2. Ką reiškia menas? Sakyčiau , kad meno supratimas yra kiekvieno asmeniškas reikalas ( kaip ir dailėje, vieni mėgsta Dali, Bošą, o kiti Šyškiną..) Skonis tai dar ne menas, pvz. aš nemėgstu tamsaus ir kvietinio alaus, tačiau nesutinku, kad šviesaus lengvo alaus fanai yra popsinės kultūros atstovai..

    Kastytis

    2011-01-03 at 17:30

  3. o kas galų gale gamintojas?

    murkalus

    2011-01-19 at 00:11

  4. […] bravorai prieš pat naujus, nors gal dar spėjo kai kur nuvežti ir prieš pat Kalėdas, išleido Aukštaitijos bravorų alų. Galbūt ne visai jis proginis, bet skubėjimas išleisti tokių gabaritų butelyje išpilstytą […]


Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: