Modesto blogas apie kolekcijas ir alų

Daugelis tai vadina problema, aš tai vadinu hobiu

Kvietinis Kalnėnų alus

with 3 comments

Kuomet dar žiemą, kai už lango gan stipriai spaudė šaltukas, Aukštaitijos bravorai išsileido krūvą naujų alaus rūšių, atrodė, kad tai bus viskas. Beliko įsukti naujas rūšis, pasigaminti gal kokių padėkliukų, taurių ar marškinėlių ir tiek. Bet pasirodo taip nebus ir puikus to įrodymas naujasis kvietinis Kalnėnų alus 4,8% 0.75L. Daugelis pamatę lentynose tokiame butelyje išpilstytą alų iškart pareiškia, kad labai jau navatna alus vyno butelyje, o La Trappe? – mintyse klausiu aš. Kaip ten bebūtų, man pačiam pirmą kartą pamačius naująjį butelį už akies užkliuvo etiketė. Atrodė kažkaip, na kažkaip ne taip. Bet, po to, po truputį ėmė patikti. Norėjosi iš pradžių kažko įmantresnio, bet paskui ir paprastumas ėmė patikti.

Taigi, išorę aptarėm, reikia žiūrėti kas viduje. Labai, šiaip, malonus procesas tokių butelių atidarinėjimas. Jau aišku, kad niekas (?) negers šio alaus iš butelio, teks griebti taurę. Kaip kvietiniui alui keista buvo nerasti nuosėdų ant butelio dugno. Atsidarius kvapas ne kvietinio, o taip dvelkia iš kiekvieno Aukštaitijos bravorų butelio. Gamyklinio antspaudo neatsikrato daugelis lietuviškų alaus daryklų. Įpiltas į taurę alus tirštai putoja, puta laikosi ilgai. Gražios spalvos tai alus ir drumstumas toks smagiai besižiūrintis. Viso to ir reikėjo tikėtis iš alaus, ant kurio etiketės parašyta – kvietinis. Labai patiko, kad alus sudaro tiršto alaus įspūdį. Alaus skonis niekuo neišsiskiria ir sunkiai nusakomas. Niekas nekiša savo galvos, norėdamas save parodyti. Tai byloja apie viena – alus puikiai subalansuotas. Tai vienas iš tų atvejų, kai viskas tiek tvarkinga, kad gal net nuobodu.

Reklama

Written by Modestas

2011-04-20 at 08:55

3 atsakymai

Subscribe to comments with RSS.

  1. Tokiam butelyje mačiau ir aukštaitijos bravorų alų, kuris ankščiau tik su rankena buvo. Ir etiketė ten solidesnė. O kanapinis jau 0,5 bonkose. Tik gamintojas taruškų bravoras. Čia Habilitas persivadino ar gamybą perdavė?

    POP

    2011-04-21 at 22:23

    • Taip taip, jau yra naujo pilstymo buteliai. Kiek ankščiau poste buvau įmetęs tokį pilstymą skirtą Latvijos rinkai. Apsisprendė paleisti ir Lietuvoje. Buvusios dvi daryklos – Habilitas ir Habiterus, dabar užvadintos Taruškų ir Miežiškių. Būtent šių bravorų pavadinimais užvadintas ir alus, manau ir pačiam teko matyt. O šiaip tie du bravorai yra vienam ir tam pačiam pastate ir vieną bravorą nuo kito skiria durys.

      Modestas

      2011-04-21 at 23:18

  2. Mums malonu, kad pastebite mūsų darbus 🙂 juos vertinate, aptariate ir patariate. Mes tikrai labai stengiamės ir sudėtyje nerašom, bet tikrai labai daug įdedam meilės, darbo, minčių, kūrybos…
    Keletas minčių dėl pastebėtos kritikos:
    *“kvapas ne kvietinio, o…. “ – šiam alui naudojame aukštutinės fermentacijos prancūziškas mieles, taip jas naudojame dar dviejose mūsų verdamose alaus rūšyse, atspėkit kokiose? Galbūt tai Jums sukelia asimiliacijas? Kvapnieji aromatiniai apyniai kuriuos naudojame šiai rūšiai, gali būti, kad naudojame ne mes vieni (čia pažadam pasitaisyti ir nustebinti kitose rūšyse tikrai Lietuvoje neuostytomis ir neskanautomis rūšimis apynių :).
    *Na, o mes stipriausiai užuodžiam tai mūsų mylimo ūkininko kviečius kuriuos dedam.
    *Dar galime pridėti, kad mūsų kvietinuko skonis ateityje švelniai sustiprės.

    Bet kokiu atveju ačiū už teigiamą įvertinimą 😉 KA

    Kupiškio alus

    2011-04-27 at 21:57


Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: