Modesto blogas apie kolekcijas ir alų

Daugelis tai vadina problema, aš tai vadinu hobiu

Vieta kur gimsta stiklinis butelis (+video)

with 11 comments

Vieno pokalbio metu esu išgirdęs tokią frazę: kam alui bokalas, jei geriausias indas iš kurio jį reikia gerti jau išrastas. Tai – alaus butelis. Kiekvienas susiduriame su stikliniais buteliais, o alaus mėgėjai mėgaujasi specialiai šiam gėrimui sukurtais buteliais. 1998 metais plačiai Kalnapilio išreklamuotas BBH tipo butelis buvo pirmasis atvejis, kuomet tara susilaukė tokio dėmesio. Dabar jau didysis aludaris atpažįstamas iš jo firminio butelio. Tokius butelius turi Švyrutys-Utenos alus, Kalnapilio-Tauro grupė, ex-Ragutis. Juos gražiai vadina reljefiniais. Aš visą laiką buvau šventai įsitikinęs, kad šių butelių pasirodymas susijęs su užsienio investuotojų atėjimu į didžiąsias alaus daryklas. Ir jau nieku gyvu nebūčiau pagalvojęs, kad tokius butelius gamina Lietuvoje, vėl gi šventas įsitikinimas, kad ši tara yra importuojama. Tiesa pasirodė visai priešinga.

Mūsų parduotuvių lentynose esantys alaus buteliai pagaminti ne kur kitur, bet Lietuvoje, Kaune esančiame Kauno stiklo fabrike. Įdomu tai, jog 2005 metais subankrutavus stiklo fabrikui Aleksotas, jį perėmę Kauno stiklo akcininkai ėmė bendradarbiauti su aludariais ir pirmasis didelis kontraktas buvo pasirašytas dėl BBH tipo butelių gamybos. Bendradarbiavimas su aludariais ir leido atsistoti ant kojų fabrikui, nepamirštant dar ir to, kad panašus fabrikas užsidarė Latvijoje.

Atsitiktinai sužinojęs, jog visai šalia gaminami buteliai, nusprendžiau greituoju būdu ir trūks plyš tame fabrike apsilankyti. Į elektroninį laišką atsakyta buvo labai greitai. Dėl pokalbio buvau nukreiptas į Ritą Mitrikevičienę, Chemijos laboratorijos viršininkę. Po gan trumpo ir labai konkretaus pokalbio jau kitos dienos rytą stovėjau prie fabriko durų ir susitikęs su Rita, patraukiau apžiūrėti beveik 5 hektarų plote išsidėsčiusios gamyklos.

Pasakojimą suskirstau į dvi dalis. Tiems kas tingi skaityti, gali pasižiūrėti nuotraukas, kam įdomu smulkmenos, gali skaityti ir tekstą tarp nuotraukų :)

Pasivaikščiojimą pradedame po kiemą, kuriame “sandėliuojami” buteliai. Geras vaizdelis :)

Vaikštant po gamyklos teritoriją tokių butelių "sankaupų" ne viena ir ne dvi

Pirma stotelė prie žaliavos iškrovimo vietos. Čia vagonais atvežamas kvarcinis smėlis ir kitos stiklo gamybai reikalingos medžiagos.

Vagonų iškrovimas pačiame įkarštyje

Pro langų kontūrus matosi prieš tai buvusi patalpa, kurioje iškraunami vagonai. Lauke matosi stiklo duženų krūvos. Čia išdrįstu įsiterpti į pasakojimą ir klausiu:

- Ar tiesa, kad iš tarkim 1 kg stiklo duženų galima pagaminti 1 kg stiklo gaminių?

- Ne visai tiesa,- atsako man Rita. – Stiklo duženos, kurias surenka iš konteinerių ar kitu būdu, būna labai užterštos. Bet jei yra tokia sąlyga, jog duženos atrinktos nuo papildomų priemaišų, švarios ir nuplautos, tada taip, kiek išlydai, tiek ir pagamini.

Stiklo duženų šiuo metu gamykla naudoja 50%, nors galėtų naudoti iki 80%. Tokį procentą jie labai norėtų pasiekti, nes tai ekonomiškiau, nes stiklo duženas išlydyti reikalinga mažesnė temperatūra.

Tolėliau žalios stiklo granulės, pačios gamyklos gamybos atliekos, šalia stiklo duženos

Nors stiklo duženos išrūšiuotos, tačiau matosi, jog yra ir bespalvio, ir žalio, ir rudo stiklo. Gamybos procese naudojamas būtent toks mišinys, nes stiklo spalva neturi įtakos gaminiui, nes stiklas yra dažomas. Tačiau ir čia taisyklė turi išimčių. Gaminant rudo stiklo butelį, geriau būna jei nėra žalio stiklo priemaišų. Tuomet gaunamas gražesnis, tolygesnis, skaidresnis atspalvis.

Nuotraukoje kiek tolėliau matosi tamsaus žalio stiklo granulės. Tai ne stiklo duženos, o pačios gamyklos gamybos atliekos. Kuomet yra gaminamas žalio stiklo butelis ir norima pradėti rudo stiklo butelio gamyba, krosnis yra stabdoma, pilamas šaltas vanduo ir sureagavusi medžiaga sušoka į tokias granules. Vėliau tos granulės taip pat sunaudojamos.

Išrūšiuotos stiklo duženos iš arčiau

Atrinkti įvairūs dangteliai

Atrinktos kitos priemaišos: folijos gabaliukai, metalo priemaišos ir kita

Į gamyklą atvežamos ne tik spalvoto stiklo atliekos, tačiau ir bespalvio. Tokias atliekas naudoja kuomet reikia pašviesinti stiklo gaminį.

Tokios "kokybės" atliekos patenka į gamyklą

Šiuo transporteriu iš lauko pakliūna atliekos, kurios rankiniu būdu išvalomos nuo priemaišų. Kitaip tariant vyksta atliekų rūšiavimas

Rankiniu būdu atrenkamos tik stambios priemaišos: akmenys, veidrodžiai, įvairios šiukšlės. Ten dirbantys žmonės pasakojo, jog yra radę ne tik televizorių kineskopų, bet ir klozetų ar net fotelių. Separatorius tuo tarpu atrenka ir atskiria juoduosius ir spalvotuosius metalus. Įrenginys išsprendė labai daug problemų, nes ankščiau tinkamai neišrinkus metalo atliekų būdavo labai daug broko.

Nors Lietuvoje vis labiau ir labiau reklamuojamas atliekų rūšiavimas, fabrikui stiklo atliekų trūksta. Esą daug surinktų stiklo atliekų iškeliauja į užsienį.

Pasaulinėje praktikoje naudojami įrenginiai, kurie sugeba išrūšiuoti stiklą pagal spalvą, tačiau jie labai brangūs.

Vienas iš moderniausių gamyklos įrenginių. Jo pagalba atrenkami jau matyti dangteliai ir įvairūs kiti metaliniai daiktai. Viskas vyksta žmogui nesikišant, automatizuotai

Dolomitas arba kitaip kalcio magnio karbonatai, reikalingi stiklo susiformavimui atvežami iš Pasvalio rajone esančių karjerų.

Dolomitas

Pirma pagal svarbumą stiklo gamybos medžiaga yra smėlis. Antra – soda. Kalcinuota soda atvežama iš Krymo, JAV, Baškirijos, Lenkijos. Naudojamas ir natrio sulfatas, atvežamas iš Prancūzijos. Jis naudojamas stiklo skaidrinimui. Skilimo metu susidaro burbuliukai, tačiau skilimas lengvai nevyksta, todėl kaip reakcijos reduktorius naudojama anglis. Tačiau ir anglis dedama ne tik paskatinti skilimo procesus, tačiau ir kaip dažančioji priemonė.

Soda

Gautos žaliavos savyje turi nepageidaujamos drėgmės, todėl yra džiovinamos. Džiovyklose džiovinamas smėlis, dolomitas. Išdžiovintos medžiagos prasijojamos ir pakeliamos į svėrimo liniją. Prieš svėrimo liniją dar yra smulkintuvai, jei kažkurios medžiagos būna sušokusios į gabalus.

Džiovyklė

Fotochromas

Iš svėrimo linijos visos medžiagos patenka į maišykles. Čia jos kuo vienodžiau paskirstomos ir išmaišomos, nes tai turi įtakos stiklo vientisumui. Visos medžiagos lydosi skirtingose temperatūrose ir nevienodu laiku, todėl labai svarbu kuo lygiau išmaišyti. Speciali medžiaga fotochromas pilama atskirai, rankiniu būdu (visos kitos medžiagos sveriamos ir supilstomos pilnai automatizuotu būdu). Rankiniu būdu pilama dėl to, kad ši medžiaga turi savybę grumuliuotis. Taigi, žaliai dažo fotochromas, anglis priduoda samanos žalumo atspalvį (naujieji Vilniaus alaus ar Aukštaitijos bravorų buteliai) jei naudojamas kaip dažas. Kitu atveju  anglis sudaro sąlygas susidaryti geležies sulfidui, kuris dažo rudai. Bet čia tik pumpurai, iš tikro procesas labai sudėtingas ir stiklo spalva priklauso labai nuo daugelio dalykų. Neišsiplėsiu gal… :)

Maišyklė

Svėrimo linijos dalis. Pasveriama ir reikiamu metu atidaroma. Išbėgus reikiamam kiekiui medžiagos, vėl uždaroma

Stiklo gamybos schema

Valdymo pultas

Gerai išmaišyta masė pro šią angą pakliūna į...

...šiuos vagonėlius

Man būnant gamykloje buvo gaminamas putojančio vyno tamsiai žalias butelis. Vaikštant po įvairias gamyklos sekcijas išsikalbėjom, kad pirmas didelis ir pelningas užsakymas buvo gaminti BBH tipo butelius. Tas užsakymas buvo iš vienos pusės geras, nes finansiškai pagelbėjo gamyklai labai stipriai, tačiau tai kartu buvo ir iššūkis. Gamyklos darbuotojai susidūrė su iki tol negirdėtais reikalavimais. Gamykla ir gaunamos žaliavos nebuvo prisitaikiusios tokios kokybės produkto gamybai, teko prisitaikyti. Ieškoti tinkamo smėlio, nes tuo metu naudojamas smėlis turėjo per daug anglies ir tai neleido išgauti norimo skaidrumo. Taip pat buvo keliami reikalavimai sienelės tolygumui ir plonumui, šviesos pralaidumui, taip pat pačio butelio svoriui. Tačiau su visais išbandymais gamyklos darbuotojai susitvarkė.

Nepertraukiamai veikianti krosnis iš šono. Visos nufotografuoti gal net neįmanoma

Iš vagonėlių palaipsniui pilama į krosnį

Veiksmas vykstantis krosnyje. Pažiūrėti į vidų galima tik pro specialius akinius ir ne kiekvienam

Stiklo masės temperatūra siekia 1200 laipsnių karščio.

1200 laipsnių karščio stiklo lašas

 Pačią krosnį prižiūrėti padeda kompiuterizuotas pultas. Čia sekamas krosnies užpylimo lygis, išsilydžiusios masės lygis. Sekamos temperatūros, slėgiai. Buteliai negali būti greitai atvėsinti, nes tokiu atveju jie sutrūkinėja. Butelių laipsniškas atvėsinimas taip pat sekamas čia. Tolygiai atvėsinti buteliai neturi vidinio tempimo ir nesutrūkinėja.

Krosnies valdymo pultas

Kompiuterizuotai sekamos krosnies temperatūros

 Butelio formavimas vyksta ne pūtimo būdu, o naudojant vakuumą. Jo pagalba prie sienelės tolygiai priglunda stiklo masė. Pirmiausia padaromas ruošinys, o vėliau butelio formoje suformuojamas butelis.

Stiklo butelio iš lašo formavimo įrenginiai. Tokių gamykloje yra du

Iškeliamas suformuotas butelys

Konvejeriu buteliai keliauja kokybės patikrinimui

Kiek atvėsinti buteliai ir jau padengti braižymąsi mažinančia medžiaga

Paskutinė kliūtis

Forma, kurioje pagaunamas lašas ir suformuojamas ruošinys. Pačios butelio formos tuo metu nebuvo, visos buvo naudojamos

Kontrolė

Per minutę pagaminama 70-120 butelių. Prieš kontrolę buteliai nupurškiami emulsijomis. Čia papasakoja, kad šampano buteliai negrįžta į gamyklą pakartotinam užpylimui, nes dėl cheminių reakcijų antrą kartą užpildant, išputoja viskas lauk. Per mėnesį gamykloje pagaminama apie 3 milijonus alaus butelių, reiškiasi po vieną kiekvienam Lietuvos gyventojui. Gamykla šiuo metu dirba dideliu našumu, nes pirma – ruošiama uždaryti remontui, antra – atsigavusi paklausa reikalauja tiek butelių, jog nespėja visiems norintiems pagaminti.

Asortimento pavyzdžiai

- O jei aš norėčiau pasigaminti sau firminį butelį, koks minimalus užsakymas turėtų būti,- kiek naiviai paklausiu.

- Na pats pagalvok, mes per parą pagaminame apie 100 tūkstančių butelių. Jei gerai pamenu, mažiausias užsakymas buvo milijonas butelių. Bet jie butelių formas patys gaminosi ir mums pateikė. Formos labai daug kainuoja. Kitaip tariant mažos partijos buteliai yra auksiniai.

Antroji linija. Dešinėje prieš lempas kontroliuojama butelių kokybė

Robotizuota butelių fasavimo linija

Butelių paėmimas

Perkėlimas

Buteliai vietoje

Pakavimas vyksta automatų pagalba. Tačiau pats supakavimo būdas kas kart gali skirtis, nes skiriasi transportavimo būdas. Vienaip pakuojama jei transportuojama automobiliais, dar kitaip jei vežama traukiniais ir dar kitaip jei plukdoma laivais. Produkcija plukdoma laivais į Suomiją. Juos tenkina kokybė ir kaina į kurią įskaičiuojamos transportavimo išlaidos.

Dar prie reikalavimų  paminima, jog alaus butelis turi atlaikyti 12 atmosferų slėgį, vyno -14. Realiai tokio slėgio tikrai nereikia, tačiau tai daroma norint apsidrausti ir padaryti butelį ilgaamžiškesnį.

Pilnai pakrauta paletė butelių transportuojama galutiniam sufasavimui

Uždengimas specialia plėvele

Automatizuotas įrenginys su degikliais

Dar viena butelių saugojimo vieta

Pilnai apžiūrėjus stiklo duženų virsmą stikliniu buteliu, tolimesniam pokalbiui užsukam į vietinę savikontrolės laboratoriją. Čia pokalbis pasisuka butelio svorio tema. Pasirodo visi buteliai beveik identiško svorio, čia tik aš galvojau, kad jie turėtų ženkliai skirtis.

Čia išgirstu ir netikėtą klausimą:

- Ar žinote kokios spalvos butelis geriausias alui?

Kiek sudvejojęs atsakau:

- Na, manau, visi atsakytų, kad žalias.

- Aaa… – nutęsia pašnekovė. – Visi taip sako, o iš tikro, pasterizuotam alui tai neturi absoliučiai jokios įtakos.

- O kaip su nepasterizuotu, taip vadinamu gyvu?

- Čia jau tinkamesnis būtų vis gi rudas.

Vidinė savikontrolės laboratorija ir gaminių pavyzdžiai

Dar papasakoja, jog Carlsbergo iškilimai labai daug problemų keliantys užsakovo reikalavimai. Jie labai aukšti ir dažnai suskaldo butelį. O tokio smulkumo raštas kaip ant Švyturio tradicinei kolekcijai išpilstyti skirto butelio labai nepatogūs, nes juos reikiamai nuplauti labai sunku. Gal nėra jie ten taip pedantiškai iš išorės ir plaunami…

Pasitaikančio broko pavyzdys

Senojo ir naujojo Carlsbergo butelio pavyzdžiai

Suomijos gamintojui gamintas sidro butelis. Užsakovas reikalavo, kad matytųsi netgi blakstienos

Nestandartinis, žalio stiklo Tauro butelis

Jau einant link išėjimo klausiu kaip aplamai jiems sekasi. Paminėjo, kad jaučiasi, jog viskas atsigauna. Tai ką mačiau lauke sustatyta tai labai maža dalis produkcijos, kiek jos būdavo per krizę. Tuomet visa teritorija, kur tik buvo galima pastatyti paletę su buteliais, buvo nustatyta. O dabar dėl užsakymų gausos netgi negali laiku sustoti suplanuotam remontui.

Tai va taip gaminamas tas lietuviškas produktas – stiklinis butelis. Tikrai nuoširdžiai noriu padėkoti Ritai Mitrikevičienei už išsamius ir atvirus pasakojimus, viso gamybos proceso nupasakojimą ir skirtą laiką aprodant Kauno stiklo fabriką.

PAPILDYTA:

Tiems kam mažai vaizdų, dar ir filmuota medžiaga (nuo 28 min.):

http://tv.lrytas.lt/index.php?cid=19&item_id=5164&active=5571&autoplay=true

About these ads

Written by Modestas

2011-05-07 at 15:41

11 atsakymai

Subscribe to comments with RSS.

  1. Labai įdomu buvo skaityt, jaučiu ten turėtų but vien tik stiklo barškėjimo garsai. Į sveikatą. Tikiuosi ir aš ten kada nors apsilankysiu :)

    Rosita

    2011-05-07 at 15:59

  2. nu šaunuolis

    POP

    2011-05-07 at 19:35

  3. Straipsnis vertas enciklopedijos. Kas idomu-Vln. salia mano daugiabucio stovejo didelis konteineris stiklui, ji kas savaite isvezdavo. O tokiu kiemu kaip mano-Vln. l. daug. ..Vis galvojau, kad cia saugom gamta, o pasirodo, kazkas daro bizni-i uzsieni veza )

    Kastytis

    2011-05-07 at 20:06

  4. Ten kur paminėtas Suomijos sidro butelys, tai iš tiesų yra vienos seniausių Stokholmo bravorų butelys.
    http://www.beerdrivel.se/?cat=14

    Atviras Alus

    2011-05-09 at 09:35

    • Ačiū už info. Man net kelis kartus buvo sakoma, kad tai sidrui skirtas butelis, todėl niekaip kitaip parašyti negalėjau :)

      Modestas

      2011-05-09 at 09:59

  5. super!!!
    Mode sekantis straipsnis kaip gimsta bokalas!!

    aleks

    2011-05-09 at 09:41

  6. Siaubas kokie baisus irengimai :)

    Virgasas

    2011-05-09 at 11:02

  7. Ačiū už superinį straipsnį :) Daugiau tokių

    Balboa

    2011-05-12 at 12:13

  8. šaunuolis autorius, kad taip puikiai parašė straipsnį.Džiugu kad yra dar Lietuvoje tikrų pasišventusių žmonių tiek galinčių su sena technika pagaminti pakenčiamą produktą. Žemai turėtume nulenkti galvą prieš tos įmonės specialistus.

    Romas

    2011-07-12 at 16:16

    • aciu romai uz pagarba specialistam,darbo ten ideta tikrai daug

      darbininkas

      2012-03-12 at 11:18

  9. Skaitau staraipsnį pavėlavęs beveik metus :). Tiesiog tikslingai ieškojau informacijos apie BBH butelius. Taigi galiu pasakyti, kad „Geriausias“ alaus butelis išimamas iš apyvartos. Superkamas tik kaip stiklo dužena. Man tikrai gaila šitokio posukio butelių istorijoije ir manau kvepia didžiųjų aludarių spaudimu mažiesiems, kurie dažniausiai ir pilsto alų į BBH tipo butelius arba į plasmasinius „Bambalius“ (2l bambaliai greitai bus uždrausti jei įvykiai nepasisuks kita linkme).
    Straipsnis patiko, bet gal tik nereikia tokio patoso kaip gamykla išlipo iš bankroto. Visų pirma ji kaip ir visos normalios gamyklos buvo specialiai nustekenta, supirktos akcijos ir tik po to „atsigavo“. Pirmiausia ji buvo kaip meninės paskirties stiklo liejykla , o dabar tapo tik „tobulų“ buteliu gamykla. Šioje vietoje stiklo fabrikėliui dedame milžinišką minusą. Kad šiomis dienomis tai vis dar konkurenciga lietuviška įmonė dedame vidutinio dydžio pliusiuką.
    Menka pastaba autoriui (na užkliūva ir tiek…): žodis „ženkliai“ jau keletą metų pasidarė labai madingas ir dažniausiai taikomas ne vietoje (pagalvokime apie jo reikšmę), žodis „aplamai“ yra žemaitiškos kilmės ir taikomas atitikmeniui kvailai ar debiliškai – reikėtų naudoti „apskritai“.

    neRimas

    2012-03-17 at 14:39


Parašykite komentarą

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

Sekti

Gaukite kiekvieną naują įrašą į savo dėžutę.

Prisijunkite prie kitų 54 pasekėjų

%d bloggers like this: