Modesto blogas apie kolekcijas ir alų

Daugelis tai vadina problema, aš tai vadinu hobiu

Alaus darykla Bravaria

with 13 comments

Kuomet pradėjau prekiauti Bravaria alumi savo krautuvėlėje, man buvo labai keista, kuomet atėję pirkėjai vis klausdavo ar mes atsivežam alų iš Vilniaus. Kuomet pasakydavau, kad alus verdamas Kaune, jie stebėdavosi, nes vieni nežinojo, kad Bravaria restoranas ir darykla yra Kaune, kiti buvo įsitikinę, kad ten tos visos bačkos ir įrengimai yra tik dekoracijos. Ir tokių klausinėjančių ir besistebinčių buvo tikrai ne vienas ir ne du. Todėl nusprendžiau, kad reikia bent šio blogo skaitytojus supažindinti su Kaune įsikūrusia Bravaria alaus darykla. Beje, įdomus sutapimas, vos prieš keletą dienų, kuomet darykla buvo jau aplankyta ir galvoje sukosi kaip sudėlioti eilutes, kurias dabar skaitote, facebook’e atsirado kvietimas į ekskursiją po Bravaria daryklą esančią Vilniuje. Jie tokį dalyką rengia pirmą kartą. Kaune aš taip pat pasirodo buvau pirmasis, kuriam viską papasakojo ir aprodė, na, bet apie viską iš pradžių.

Su Bravaria aludariu Mariumi susitikom jau įdienojus, kuomet buvo pradėtas virti Bravaria Premium alus.  Jis pasiūlė viską pradėti nuo pradžių, t.y. apžiūrėti kur atvažiuoja salyklas, koks salyklas naudojamas, kaip malamas.

Šiuo malūnu sumalamas visas darykloje naudojamas salyklas

Salyklas atkeliauja iš įvairių šalių. Pagrinde naudojamas lietuviškas. Salyklas laikomas paprasčiausiame sandėlyje, kuriame stovi malūnas. Kiek reikia, tiek jo ir susimala.

Aludario darbo vieta

Apžiūrėję salyklo laikymo patalpas, perėjome prie pagrindinės aludario darbo vietos. Nuotraukoje matote dvi dideles talpas, tarp jų įtaisytas kaip ir tiltelis bei kompiuteris, kuris valdo visus alaus virimo procesus. Tad tai tikrai nėra dekoracijos 🙂 Čia Marius kartu su dar vienu pagalbininku verda alų 🙂

Šio ekrano pagalba suvedami pagrindiniai parametrai pagal pasirinktą receptūrą.

– Kaune alų pradėjome virti aš ir Mindaugas, kuris jau nebedirba. Pats baigiau Kauno kolegiją, reikėjo atlikti praktiką. Čia atlikau ir pasilikau. Pradžioje buvau pagalbininkas, dabar esu aludaris. Dirbame dviese ir viską spėjame, – pasakoja man Marius.

Būnant ant minėto tiltelio Marius papasakojo man visą alaus virimo procesą minučių ir laipsnių tikslumu. Po virimo, filtravimo, alus patenka į virpulį. Nežinau ar dėl savo pavadinimo, kuris beje turi normalų technologinį pavadinimą ar dėl to, kad išties svarbus alaus virimo procese, bet visose daryklose kiek teko pabuvoti apie jį užsimena. Taigi, virpulys naudojamas baltymams atskirti nuo alaus.

Virpulys

Į jį misa paduodama dideliu spaudimu šonais, besisukdamas skystis viduryje suformuoja trikampį nuosėdų kūgį.

Toliau viską reikia atšaldyti. Tam naudojami… na taip, šaldytuvai. Teko nemažai matyti įvairių sistemėlių pas namudinius aludarius, kuriomis jie šaldo savo alų. Pamatyti, o gal greičiau atkreipti dėmesį į pramoninį šaldymo įrenginį dar neteko.

Šaldytuvai

Vienas tas čia kvadratinis darinys yra paprasto vandens, kitas ledinio vandens. Po pirmo apsilankymo temperatūra lieka apie 50 laipsnių, po antrojo – tokia, kokios reikia. Na tie va dariniai ne visai gali būti vadinami šaldytuvais. Na, bet ne čia esmė, jei šaldo, tai mano žodyne toks daiktas vadinamas šaldytuvu. Ledinio vandens jie pasigamina patys… am… šaldytuvo pagalba, kito šaldytuvo pagalba 🙂

Kai jau viskas atšaldoma, keliauja į paruoštą bačką. Ten užduodamos mielės. Čia naudojamos tik kelios mielių generacijos. Uždavus mielių viskas paliekama jų priežiūrai. Rauginama 10-14 laipsnių temperatūroje, priklausomai nuo alaus rūšies. Alui išrūgus, išleidžiamos mielės, prasideda nokinimas. Visas procesas trunka apie dvi savaites.

Šios talpos naudojamos baro reikmėms

Baro reikmėms alus suleidžiamas į saikintuvus. Čia atsiduria Ajerų, Medaus ir Premium alaus rūšys. Baltam vietos neužteko, tad jis keliauja į kegus ir tokiu būdu pasiekia baro kraną.

Kuomet nuo iki viskas jau papasakota, kamantinėju man įdomių smulkmenų. Marius papasakoja, kad imbieriniam medaus alui imbierą tarkuoja patys ir deda kartu su apyniais. Didžiausias kiekis alaus realizuojamas restorane, kita dalis išvažiuoja į Šiaulius, ir labai maža dalis iškeliauja buteliais į kelias parduotuves Kaune. Stipriai alaus virimo dažnumą įtakoja sezoniškumas. Tad jie tikslaus darbo grafiko neturi, verda tada, kuomet mato, kad reikia. Kalba pasisuka ir apie girą, ją verda beveik taip pat kaip ir alų, t.y. atskirų talpų tik giros virimui nėra. Ji verdama naudojant tuos pačius įrengimus.

Darykla labai kompaktiška, todėl viską apžiūrėti užteko pusvalandžio.  Dėkoju Mariui už sugaištą laiką aprodant daryklą, o visiems rekomenduoju paragauti Bravaria alaus.

Ir dar kartą… Čia tikrai ne dekoracijos 🙂

Advertisements

Written by Modestas

2011-12-08 at 14:16

Įrašyta kategorijoj Alaus daryklos, Aš ten buvau

Tagged with ,

13 atsakymai

Subscribe to comments with RSS.

  1. Vakar Vilniuje buvo ne ekskursija, o degustacija 5 rūšių.

    POP

    2011-12-08 at 22:54

  2. Ir viskas? Spėju buvai, tai kas ten per ryžių alus?

    Modestas

    2011-12-08 at 23:54

    • Ryžių ten iki 20% berods, bet man jis labiausiai patiko, toks lyg ir salstelėjęs, nors ir mažiau kartumo. Toks ryškiai skiriasi nuo kitų šviesių.

      POP

      2011-12-09 at 22:40

      • O tas alus ten tik vietoj pardavinėjamas ar galima kaip ir kitas rūšis išsinešimui pasiimti?
        Beje, laimėjai pakvietimą? Ar kaip ten buvo, kad sudalyvavai degustacijoje?

        Modestas

        2011-12-10 at 11:40

    • Nerandu kur atsakyti ten kur reikia. Taip laimėjau pakvietimą. Dėl išsinešimo nieko nežinau, nes Bravarijos restorane buvau pirmą kartą, nors bambalinio kartai snusiperku.

      POP

      2011-12-11 at 00:35

  3. Gaila, jog lietuviai pačiešija pinigo geram alui… palnas viršiau..

    atviras

    2011-12-09 at 01:09

  4. Visad patiko Bravarija(restoranas/alaus baras)-gera virtuve(ko nera Anglijoje..), geras alus…O svarbiausia-suvenyru kioskelis 🙂

    Kastytis

    2011-12-11 at 09:10

  5. Virpulys aka whirpool. Gražus lietuviškas terminas 🙂

    Gytis

    2011-12-13 at 21:15

  6. Sveiki, ar galite atsakyti i klausima del Bravarijos alaus? Pries kokius 3metus Vilniuje buvau apsilankes Akropolio Bravarijos bravore. Geriau berods Bravaria Premium. Alus tikrai skanus buvo, bet didziausias minusas tas, kad isgerus tik 6 bokalus alaus is ryto taip zveriskai plese galva, kad baisesniu pagiriu neturejau keleta metu. Ir tas buvo ne man vienam. Keletas mano pazystamu, skundesi, kad siaubingos pagirios nuo to alaus buna. Ar situacija pasikeite? Nes labai noreciau vel gerai pasedeti ir isgerti skanaus alaus BRAVARIJOS bravore.

    Vytis

    2011-12-22 at 00:59

    • Tokiais kiekiais alaus negeriu, tad ir atsakyti nelabai šitoje vietoje kompetetingas esu 🙂

      Modestas

      2012-01-03 at 02:37

  7. […] pradėta temą apie seną gerą noriu grįžti prie aplankytos ir aprašytos alaus daryklos Bravaria. Nenorėjau suplakti į vieną krūvą tiek pasakojimo apie jų daryklą, tiek apie jų alų. Nes […]

  8. […] Apie Bravaria Kaunas daryklą […]


Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: