Modesto blogas apie kolekcijas ir alų

Daugelis tai vadina problema, aš tai vadinu hobiu

Lietuviškos Kalėdos

with 5 comments

Kalėdos Lietuvoje jau beveik buvo atėjusios, kai Lietuvos alaus padangėje pasirodė kelios naujos žvaigždutės. Šventinės… Kalėdinės…

Ką mes turėjom iki tol švenčių laikotarpiui? Jau rašiau apie Švyturio bandymus su prieskoniniu alumi. Taip pat pernai susipažinę su Senojo Vilniaus tamsiu alumi su prieskoniais, šias metais galėjom džiaugtis, jog jis sugrįžo. Tai buvo ir viskas mūsų alaus kraštu tituluojamoje Lietuvėlėje.

Priminsiu, kad pernai prieš šventes pasirodė Dūmo alus, paskui dar spėjo išlįsti Aukštaitijos bravorų alus, su savo masyviuoju 2l buteliu. Buvo ir visa Senojo Vilniaus serija, ne tik minėtas tamsus su prieskoniais.  Buvo ir atgimęs Adler Bock, tik tą kart be prieskonių. Apibendrinus, pernai buvo linksmiau. Linksmiau ir dėl gausesnės pasiūlos,  ir dėl to, kad tą pasiūlą buvo galima rasti plačiau.

Šiais metais šventines naujienas ne kiekvienas galėjo rasti prieš Kalėdas, o po jų kam jos bereikalingos?

Kalėdos buvo šeštadienį, o firminėse krautuvėlėse tik ketvirtadienį pasirodė Kalėdinis tamsus alus 6%, kurį išvirė Taruškų aludariai (Aukštaitijos bravorai). Pats alus man paliko gan neblogą įspūdį. Smagiai sumaišytas, tamsus, stiprokas alus. Stiprumo skonyje nesijautė, jautėsi karstelėjimas, truputis tamsiam alui būdingo kepintų-degintų dalykų aromato. Bet kaip jau ir minėjau, pats alus tvarkingas, stipriai neišsiskiriantis. Tampa jau tradicija, kad Aukštaitijos bravorų šeimai priklausantys bravorai verda skanų, tvarkinga, gerai subalansuotą alų, bet kartu tas alus nuobodus ir nepaliekantis gilesnio įspūdžio. Gal dėl tos priežasties lentynose nebeliko Taruškų tamsaus ir šviesaus, Miežiškių, Kalnėnų ir kitų alaus rūšių?

Prieš pat Kalėdas pasirodė ir Gubernijos Šventinis Elis 5,9%. Jo vis dar galima rasti Norfa tinklo parduotuvėse, tik ne visose. Gražios spalvos, smagiai putojantis alus. Taurėje savo išvaizda sau nedarė gėdos. Skonis pilnas deginto salyklo, kuris vėliau gali pavirsti į kavos ar šokolado prieskonį. Elį Lietuvoje berods turime vieną, Kalnapilio verdamą Kaštonų arba kaip dabar Brown Ale. Bet su juo lyginti man nesigauna, labiau norisi lyginti su Dvareliškių Tamstos alumi. Tada, pavasarį ragautas pastarasis iki šleikštulio buvo privarvolintas deginto salyklo ir tokį alų buvo sunku gerti, Gubernijos variantas daug geresnis (yra kas bandė lyginti ir su kitomis alaus rūšimis). Bet čia lyginant tarp jų dviejų, jei lyginti su šventėmis, šventine nuotaika, šventiniu stalu, tai gan silpnokas. Jei atmetus visas šventes, po švenčių susigėrė labai smagiai ir gardžiai.

Reklama

Written by Modestas

2012-01-14 at 17:21

5 atsakymai

Subscribe to comments with RSS.

  1. Gubernija turi kitą, kur kas sėkmingesnį variantą – Gubernijos spec. technologijos tamsusis… Deja tik pilstomas ir tik gamyklos firminėje parduotuvėje. Alk. 6,5%, sudėtyje miežinis, karamelinis ir kvietinis (!) salyklas. Kažkas tarp elio ir weizen/dunkelio, bet mano nuomone gali pretenduoti į Lietuvos metų alų.

    murkalus

    2012-01-15 at 02:34

  2. Dėl Miežiškių & co. tai keistas dalykas. Bent man Miežiškių buvo vienas geriausių, ir pažįstu dar ne vieną žmogų, kuriam jis labai patiko, o pvz. Vilniaus „Bambalynėje“ sakė, kad jis buvo vienas populiariausių, bet aludariai kažkodėl išėmė iš gamybos, ir niekas negali paaiškinti, kodėl.

    Ir dar pastebėjimas „ne į temą“. Prieš porą metų alaus „scenoje“ (ir pagrindinių gyvo/kaimiško alaus barų asortimente) kažkaip dažniau atsirasdavo naujovių, kurių skonis realiai skirdavosi nuo kitų rūšių. Šiandien gi visur gausi daugiau mažiau tą patį – kelios Dundulio rūšys, Širvenos, Varniukų, Vilniaus alus ir t.t. Tokia, galima sakyti, gyvo alaus „klasika“. Kažkaip jau seniai neteko paragauti ko nors naujo, kad nustebintų nauju skoniu. Anksčiau ir tuose pačiuose „Alaus namuose“ kur kas dažniau atsinaujindavo repertuaras. Gal rinkos situacija tokia, kad aludariai/pardavėjai nebenori eksperimentuoti? O gal tiesiog nepasiekia Vilniaus „taškų“ tos naujos rūšys.

    Jurij

    2012-01-21 at 22:33

  3. […] Šventinio elio pavadinimu ir vėliau tapęs Tamsiuoju eliu, Gubernijos eksperimentas prigijo ir yra vienas iš geresnių tamsaus alaus pavyzdžių Lietuvoje. […]


Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: