Ragaujam Bravaria alų
Tęsiant pradėtą temą apie seną gerą noriu grįžti prie aplankytos ir aprašytos alaus daryklos Bravaria. Nenorėjau suplakti į vieną krūvą tiek pasakojimo apie jų daryklą, tiek apie jų alų. Nes pačioje darykloje alaus neragavome, tad kas vyksta mano namuose aš linkęs papasakoti atskirai 🙂 Be to, tai nėra naujiena, Bravaria alus prieinamas jau senai ir daugelio jau turbūt ragautas ir įvertintas.
Man į rankas pakliuvo 2 litrų talpos Bravaria alaus buteliai. Plastikiniai, į kitokius jie ir nepilsto. Yra žinoma ir vadinamieji litriukai. Užbėgant pasakojimui už akių, 2 litrų talpa, kuri man pateko atsitiktinai, nes paragavimui tikrai tiek nereikia, man atrodo yra labai tinkama Bravaria alui. Alus, visos jo rūšys, labai lengvai ir skaniai geriasi, tad 2 litai neatrodo labai baisiai.
Visos keturios jų verdamos rūšys yra tipinės ir tūlam lietuviui priimtiniausios. Didelių eksperimentų ir inovacijų jie tikrai nepadarę su savo alumi, tačiau verda tai kas eina. Šviesus lager tipo Premium, tamsus Ajerų, kvietinio atstovas Baltas bei moteriškai auditorijai prisivilioti skirtas Medaus. Pastarasis pagardintas dar ir imbieru.
Ragavimus pradedam nuo Premium 5%. Visos ragautos rūšys putojo silpnai, tad prie putos nelįsiu, jos beveik nėra. Taurėje alus neatrodo išvaizdžiai, bet į gražuolius jis nepretenduoja, nes yra nefiltruotas ir visos likusios alaus sudedamosios dalys pačios iš savęs gražumo pasiūlyti negali. Gal tik persismelkianti geltonai oranžinė spalva duoda pliusų. Alus su kvapu nesusipykęs, malonus prieskonis apynių ir salyklo. Ragaujasi labai lengvai, tokį alų norisi gerti, jis tiesiog skanus. Skonių puokštės iš jo nesitikėkite, tai ne gurmanams, o masėms skirtas gėrimas. Skonis burnoje pasilieka neilgam, gal kiek ilgiau užtrunka karstelėjimas.
Sekantis į taurę keliauja Ajerų 6%. Tai tamsus alus, kuriame apstu deginto salyklo. Ir tai jaučiasi tiek kvape, tiek skonyje. Šį alų rekomenduočiau įsigyti ir ragauti kuo šviežesnį. Išpilstytas į butelius jis galioja 10 parų, tad prieš perkant nepatingėkite apsukti butelį ir žvilgtelti į galinę etiketę, kurioje nurodyta galiojimo data. Tuomet nuo tos datos atskaičiuokite 10 parų atgal, gauta data bus alaus išpilstymo data. 5 ir daugiau parų pastovėjęs alus jau bus ne tas. Paprasčiausiai šviežias alus dar nebūna taip stipriai pasiėmęs visko iš deginto salyklo, o gal ten dar kažkokie procesai nebūna įvykę, tad ir skonis labiau subalansuotas gaunasi. Atsidarius kiek vyresnį alų, deginto salyklo sausas kartumas jau lenda per daug, alų pasidaro sunku gerti.
Baltas 5,5% nepretenduoja į pavyzdingo kvietinio alaus kategoriją. Nesijaučia jame citrusinių vaisių ir žolinio dominavimo. Tačiau jis kaip ir kiti labai lengvai geriasi, turi malonų prieskonį, jo graži spalva, kas paverčia šio alaus gurkšnojimą maloniu užsiėmimu.
Medaus alus su imbieru 5,5% taip pat tipiškas saldaus alaus pavyzdys. Imbieras, kaip minėjo darykloje, pačių tarkuojamas rankine tarka, jaučiasi puikiai dar pridėdamas saldumo ir karts nuo karto grybštelėdamas gomurį savo aštrumu. Dėl dėto medaus alus kiek tamsesnis. Tačiau šis alus pasirodė mažiausiai subalansuotas, nebuvo to skonio vientisumo, kuris buvo jaučiamas kitose rūšyse. Galbūt tam pasitarnavo saldumas ir nemažas kiekis imbiero, kurie vis išsišokdavo virš tolygaus skonio pasiskirstymo.
Apibendrinant reikėtų paminėti, kad taip pat Bravaria verda puikią girą. Na, o alaus rūšys visos kaip viena, lengvai besigeriančios, neįkyraus skonio ir prieskonio. Tiesiog Bravaria alus skanus ir tiek.
Kalbant apie Bravarijos kvietinį, kiek pamenu, jame ypač mažai kitiems kvietiniams būdingų fenolių. Man paliko įspūdį kaip “amerikos kvietinio“, kurie yra būtent tokie, be aromatų.
ramtyns
2012-03-28 at 09:12
Ajerų 6% – pirkau tikrai senesnį nei 10d. Tai dvilitrinę bliaubę geriau gal 3 valandas (ko mano gyvenime su tokiu alaus kiekiu niekada nebuvo). Velniškai sunkus alus. Po jo dar atsidariau Kauno pilsnerį, bet jau tebuvo jėgų tik porai gurkšnių 😦 ((
Vytis
2012-03-28 at 14:12
[…] Apie Bravaria alų […]
Alaus darykla be alaus? | Modesto blogas apie kolekcijas ir alų
2013-09-14 at 20:56