Modesto blogas apie kolekcijas ir alų

Daugelis tai vadina problema, aš tai vadinu hobiu

Gutstoutas

with 7 comments

IMG_5128-horz

Atėjo laikas paragauti stauto. Gan ilgai jis žiūrėjo į mane vis atsidarius šaldytuvo dureles. Pažiūrėdavau ir aš į jį. Po to užverdavau dureles ir galvoje būdavo vienas pasiteisinimas: ne šiandien, ne ta nuotaika. Kokios nuotaikos reikia stautui? Na tikrai ne tokios kaip pokštelti lagerio ar mūsuose  taip paplitusio pustamsio ar tamsaus su karameliniu salyklu butelį. Tiesa čia karamelinio irgi yra, bet jis papildo, o ne atlieka pagrindinį vaidmenį. Kas yra stautas galite susirasti nesunkiai, daugelis ir žinote be ieškojimų. Todėl tikrai nebarškinsiu klaviatūros aprašinėdamas. Aš pats ragaudamas stautą ieškau/tikiuosi trijų dalykų. Spalva, puta ir skonyje dominuojančio sausumo. Tai mano kriterijai, jūs galite turėti savo. Aš saviškius radęs nudžiungu, neradęs – nusiviliu. Kiekvienas juk savaip vertiname alų. Taigi alus taurėje ir bingo! Du iš trijų jau yra. Alus juodas, puta graži, tamsi, tamsumas persidavęs nuo alaus. Puta pakankamai korėta, bet tai pasidaro nesvarbu, nes dar vienas mane tiesiog vežantis dalykas yra tai, kad į putą persiduoda alaus spalva. Būna atvejų, kai įsipili tamsaus alaus, o puta balta. Aromate su niekuo nesumaišomas kavos aromatas. Žinoma, ten kur žaidžia tiek daug tamsiųjų salyklų, išuostyti gali labai daug. Ragaujam. Labai dažnai, o gal ir visada, pirmi gurkšniai pilstyto alaus rodosi pavandenije. Šįkart to taip pat neišvengta. Bet tai buvo taip trumpai, kad gal net nevertėjo užsiminti. Alus sąlyginai tirštas, bet lengva tirštumo forma. Kava, šokoladas, deginti salyklai lipa vienas per kitą burnoje norėdami save parodyti, bet niekas neima viršaus. Visi savo vietose, visi suvaldyti. Po kelių gurkšnių ateina tai, ko lauki ir tikiesi – burną traukiantis sausumas. Jokių užuominų į saldumą, švarus, tolygus sausas skonis. Prie viso paveikslo dar prisideda ir kartumas. Bet jis čia ne tas tikrasis apynio kartumas, o toks greipfrutiškas. Vat ir viskas. Turim tai ko tikėjomės.

Neapsigaukite. Tai geras alus, turintis daug ką pasiūlyti, bet jis taip pat ir tiek pilnas, tiek intensyvus, kad jo nereikėtų padauginti. Turi tą savybę atsibosti. Baigiant gerti litrą tu juo jau pradedi persisotinti. Taurė vakarui yra daugiau negu užtenkama porcija.

Advertisements

Written by Modestas

2013-02-05 at 14:19

Įrašyta kategorijoj Alus, Lietuva, Ragaujam

Tagged with , , ,

7 atsakymai

Subscribe to comments with RSS.

  1. Pirkau ir aš Gutstauto porą kartų, bet putos praktiškai nebuvo. Beje, tas pats buvo ir su kitais pilstomais alumis (Dundulio Grynas, IPA), kuriuos pirkau Panevėžio Špunkoj. O putos norisi…
    Kažin, kodėl taip yra?

    Nerijus

    2013-02-05 at 15:18

  2. Poetiškai aprašyta. Po tokio aprašymo kyla noras bėgt atsisukti tanko kuriame bręsta šis juodulys kraną …

    Dundulis

    2013-02-05 at 15:58

  3. aisku as ne i tema,atsiprasau, bet ar planuoja Dundulis tiekti savo produkcija uz Lietuvos ribu,kad ,ir pvz. i Anglija?

    Kastytis

    2013-02-06 at 12:28

    • lauksiu kad greiciau atsirastu stiklo buteliuose,plastike nors ir trumpai skonis kinta.

      robertss

      2013-02-06 at 13:01

    • jei tik kas susidometu manau ir ten jis atsirastu

      ibotse

      2013-02-15 at 19:30


Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: