Modesto blogas apie kolekcijas ir alų

Daugelis tai vadina problema, aš tai vadinu hobiu

Švyturio Old Port Ale

with 11 comments

IMG_5095-horzPrieš Jus naujasis Švyturio tradicinės kolekcijos narys – Old Port Ale. Apie visus vienoje vietoje galima pasiskaityti mano senesniuose įrašuose. Aš esu vienas iš, turbūt, nedaugelio, kuris negalvoja, jog Švyturys labai baisu ir blogai. Į tuos visus reikalus nenoriu lyst, apie tai daug išdiskutuota ir nėra ko čia gaišti laiką. Man daugeliu klausimu taip pat Švyturys nepatinka, bet yra nenuginčijamų dalykų, dėl ko jis man patinka. Gaila, žinoma, kad jis patinka ne dėl alaus. Taigi, nė vienas aludaris Lietuvoje su alumi nepateikia to, ką pateikia Švyturys. Nauja etiketė tai čia yra savaime suprantama, bet jie pateikia ir naują, ne standartinę, o alui skirtą taurę, butelį uždengia nauju kamšteliu. Prie pilno komplekto galima paminėti naujas pakuotes, padėkliukus ir t.t. Vienu žodžiu alaus rūšis pilnai aprengiama nuo galvos iki kojų. Ir nežinau kodėl į tai nekreipiamas dėmesys. Mano supratimu tai yra didelė dalis alaus vartojimo kultūros, prie kurios kūrimo tokiu būdu prisideda Švyturys.

Grįžkime prie alaus. Savo taurėje jis atrodo išties gražiai. Rubino raudonumo spalva, gėdos nedaranti puta. Taurė labai smagiai guli rankoje. Jos forma, kuomet ji viršuje siaurėja, turėtų padėti atskleisti alų. Deja, atskleidinėti nelabai yra ką. Didžiųjų alaus daryklų alus dažnai aromate turi labai nekokių prieskonių, šis ne išimtis. Ragaujant darosi nejauku. Tuoj paaiškinsiu kodėl. Alus vientiso skonio, gan lengvai bėgantis, salstelėjęs, lengvai karstelėjęs. Bet tokį alų labai sunku vertinti. Jis toks beveidis. Jei tai elis, na tada net nežinau. Sunku, labai sunku apie tokį alų kažką daugiau pasakyti, atrodo, gal ir visai nieko, bet nežinai kas tas visai nieko.

Ir dar apie tuos visus derinimus su maistu ir virtuvės šefus… Puikiai pamenu kai grūmojau ir sakiau, kad baigtumėte su jų siūlymais alų derinti su morkų pyragu. Tai dabar taip dėjot pro šoną, kad net baisu. Štai citata iš alaus pristatymo: “Alaus someljė, virtuvės šefas Donatas Dabrovolskis “Old Port Ale“ siūlo derinti su ožkos sūriu, rūkyta lašiša, ispaniškais kumpiais“. Kaip galima derinti tokius intensyvius skonius su nuosaikiu, švelniai salstelėjusiu alumi?

Written by Modestas

2013-02-05 17:37

Įrašyta kategorijoj Alus, Lietuva, Ragaujam

Tagged with , , ,

11 atsakymai

Subscribe to comments with RSS.

  1. Gal ir aprengiama nuo galvos iki kojų (t.y. padėkliukai, taurės ir t.t.), bet apie etiketę to tikrai negalėčiau pasakyti.
    Logotipas + pavadinimas, be jokios informacijos apie alų.

    vap

    2013-02-05 at 17:58

    • Man pavadinimas pakankamai logiškas, gal ir gražiau skambėtų Senojo Uosto Elis, bet yra kaip yra. Vis geriau nei Raw 🙂

      Modestas

      2013-02-05 at 18:25

    • Taip, etiketė, tai stipriai prastas variantas… Pirkėjui barkodą pakiša ir viskas.

      kazys

      2013-02-05 at 18:26

      • Su etikete šiuo atveju tai visai nepasistengta, kadangi ji atrodo beveik taip pat, kaip Adler Bock etiketė. Jei žmogus nesidomi labai, tai net nesuprastų, kad čia naujas alus atsirado. Dėl ragavimo, tai toks jausmas, kad ragavai per šaltą šį alų. Jis gana kvapnus, kai sušyla iki gėrimo temperatūros 13-14C. Man visai patiko. Žinoma, vertinu, kaip didelės daryklos alų, ne craft’ą.

        GiN

        2013-02-05 at 23:58

  2. Nu tikrai buciau susiviliojes, bet, kadangi pasitikiu tavo skoniu, tai neleisiu pinigu veltui 🙂

    sportas

    2013-02-05 at 19:20

  3. Del apipavidalinimo tai galima gincytis. Kuomet is pilstuskiu parsinesu bambaliuose mazuju bravoru alaus, turinio kokybe nuo to nenukencia. Visas demesys atiduodamas alui. Cia kaip su nespalvotom nuotraukom, daug informatyvesnes, meniskesnes ir talpesnes vaizdine prasme jei tik moki jas pateikti. Viskas daug paprasciau pradedant dizaininti. Man asmeniskai siam alui rubo pakanka ir visai nenoreciau uzkibti ant Svyturio kabliuko del isorinio dar nematyto blizgesio. Kas nutiko ispilscius Exrta i naujus butelius, tfiuuu, prisimint nemalonu tos apgaules. O gal but SUA ruosia paledytuves anapilin Adler bock’ui. Blizguciai identiskai panasus 🙂
    Vat somelje Donata Dabrovolski tai uztarsiu. Dar galejo pamineti kad puikiai tinka vobla, astrus iki pazaliavimo kepsnys ir uzkandziauti prie 26 laipsniu saulekaitoj uzgeriant pakankamai atvesintu OPA. Pasakykit kuris alus bus neskaus kai burnoje tornadas. Ar as pirksiu ozkos suri ar ispaniska kumpeli, kepsiu morku pyragus SUA alui atsiskleiti? Briedas. Bet liksiu pats kaltas jei alus nepatiks, nesilaikiau rekomendaciju. Vobla ipirkciau, bet nesiule 🙂 Kadangi sis alus priskiriamas tradicinei kolekcijai tai labai rekomenduoju prie jo tradicine baltaja misraine. Atsiskleis visos natos. Galesit jieskoti gomuri apyniu, karameles, elinio charakterio, tik neuzkliukit uz tarp dantu uzstrigusio zirnelio. Viska sugadinsit, dings tradicinis skonis. Taip taip, man sis alus grynai tradicinis svyturiskas. Blogas jis ar geras nesakysiu. Galiu tik pagirti Svyturi kad bent jau ne atgal zengia zingsni su siuo alum. Vienas is geresniu, bet tik pagal dickiu bravoru vertinimo skale. Ar ne laikas pravirti ka nors netradicisko ir ne butinai kolekcijai (kolekcijos ipareigoja issilaikyti ilgam laikui)
    Paskutiniu metu eteryje skamba populiarus G&G Sindikato gabalas. Ten dainuoja “laikas keistis, brolau, laikas keistis…” Gal but tai tau Svyturi adresuota? To jums ir linkiu… Peace!

    sacuros7

    2013-02-06 at 01:53

    • Siūlau straipsnio turinį pakeisti aukščiau esančiu postu.
      Modestai, skaitant tavo darbus susidaro įspūdis, kad įpusėjęs straipsnį pamiršti ką rašei pradžioj. Sekanti eilutė neigia prieš tai parašytą. Pasitaiko neaiškių frazių. Kaip antai: “…dėl ko jis man patinka. Gaila, žinoma, kad jis patinka dėl alaus.“ Ką tuo norėjai pasakyti. O kuo alaus darykla turėtų patikti? Ar čia kokia gili mintis? Nesistenk į straipsnį prikišti beprasmių sakinių idant jį dirbtinai praplėsti. “Bet tokį alų labai sunku vertinti. Jis toks beveidis.“ Sakyčiau kaip tik atvirkščiai, beveidį alų vertinti yra paprasta. Jis beveidis. Tai kam save kankini “Sunku, labai sunku…kas tas visai nieko“. Kai ragausi alų apie kurį yra ką parašyti, tai mintys savaime liesis “kaip iš gausybės rago“ 🙂 To tau ir linkiu.

      Žaldokas

      2013-02-06 at 13:51

      • Tik blogo redaktorė neprikiša savo akių prie įrašo ir dviprasmybės bei tokie komentarai atsiranda. Toks stenėjimas apie šį alų gavosi todėl, kad jis lyg ir visai neblogai susigėrė, lyg ir skonyje kažką turi, bet tai apibūdint neatrandi žodžiu. Čia kaip į moterį žiūrėti iš nugaros, atrodo lyg ir nieko, bet kol nematai veido, tol nėra ir visumos. Man šis alus taip ir neatsisuko, kad galėčiau pilnai pasakyti kas jis per vienas.

        P.S. dėl pirmos pastabos pataisyta

        Modestas

        2013-02-06 at 15:04

  4. skonis tai visai neblogas bet apipavidalinimas baisus.

    robertss

    2013-02-07 at 12:02

  5. Zinot jums reiktu pabandyti alu gert nezinant ka geri ir tada vertinti, nes man atrodo esate vienas is tu kurie pamate pavadinima Svyturys iskart mintyse sakote, jog tai didelis sh. Alus neblogas sis ir nereikia cia lyginti Svyturi su sh! Puikus jo skonis!

    Evka

    2013-03-09 at 23:05

    • Džiaugiuosi, kad šis alus Jums patiko. Ir ačiū už pastabas, dabar žinosiu, ką man reikia išbandyti

      Modestas

      2013-03-10 at 23:52


Palikti atsakymą: Evka Atšaukti atsakymą