Modesto blogas apie kolekcijas ir alų

Daugelis tai vadina problema, aš tai vadinu hobiu

Kalnapilis Grand Select

with 13 comments

kalnapilis grand selectKalnapilis toliau “šaudo“ pavadinimais, tikėdamasis pataikyti. Nepataikė su Dubble, kažkaip įdomiai ir su šituo. Išvis, paėmus šio alaus butelį į ranką ir paskaičius viską ką gamintojas užrašė ant etiketės susipainioji galutinai. Tiesa, prisipažinsiu, narstyti čia po kaulelį man kliūvančias vietas tingiu. Kai tik pradėjau rašyti apie alų, rašydavau kiek smulkiau. Dabar tikiu, kad šio blogo skaitytojas yra jau apsišvietęs ir išprusęs, ir supranta, kad 100% miežių salyklas, tai ne kas kita, kaip žodžių darinys kuris nieko nereiškia.  Skaitytojau, aš tikiu, kad ir kitus žodžius, užrašytus ant etiketės puikiai interpretuosi ir be mano pagalbos. A, tiesa, permatoma etiketė. Jei aš neklystu – tai pirmoji tokia ant mūsų žemelės. Na nors su tuo sveikinu aludarius, sugebėjot nors tuo nustebinti.

Jau būtų laikas nuomonei apie patį alų, bet dar truputį ne. Noriu pasidalinti dar viena įžvalga 🙂 Ar Jūs pastebėjote, kad Lietuvoje alaus rūšys iš didžiųjų gamintojų pasirodo pagal grafiką? Na nevisai tiksliai apibūdinau. Esmė tame, kad jei pristatoma viena alaus rūšis, kitos niekas nepristatinėja. Pernai metais taip buvo su atsinaujinusiu Utenos Pilseneriu, po jo ėjo Tauro Porterio eilė, tada Tauro Dvigubo Salyklo ir paskui Kalnapilis Dubble. Šiais metais vėl kartojasi panašus scenarijus. Švyturys pristato savo Old Port Ale. Nukabinėja plakatais miestų reklaminius stendus. Praeina mėnuo, jau Old Port Ale reklamas ima keisti Grand Select. Gal tai sutapimas, bet jei po šio alaus pristatymo praėjus trims-keturios savaitėms pasirodys didžiųjų nauja alaus rūšis, galėsiu tik pats sau pasitvirtinti sąmokslų teoriją 🙂

Apie alų. Gražiai, gausiai putojantis, puta laikosi ilgai, ji smulkoka. Nutamsėjusios geltonos spalvos alus kvape daug kažko neturi. Didiesiems būdingo nemalonaus aromato taip pat neturi, o tai jau gerai. Alaus skonis sunkesnis nei standartinio lietuviško lagerio.  Tą sunkumą greitai užgožia kartumas, kuris taip pat greit dingsta. Poskonyje lieka tik kruopelytė kartumo ir vos jaučiamas saldumas.

Reklama

Written by Modestas

2013-02-19 at 14:52

Įrašyta kategorijoj Alus, Lietuva, Ragaujam

Tagged with , , , ,

13 atsakymai

Subscribe to comments with RSS.

  1. Pirma tokia etiketė buvo Kalnapilis Lite, dabar dar ir Fortas ant PET permatomas klijuoja

    Povilas Mikalajunas

    2013-02-19 at 14:57

  2. Kaip alaus, išvirto iš 100% (!!! kaip neįprasta) kruopščiai atrinkto (pagal ką, mažiausią kainą?) salyklo, ir dar pagardinto kilmingais apyniais, kvapo beveik visai nėra. Toks silpnas, atsiduodantis metalu. Puta nesutikčiau kad laikos ilgai. Beje, dar viena įdomi detalė apie kvapą. Skaitau oficialiam gamintojų puslapy:

    “…- Tvirtą, ilgai išliekančią putą ir subtilų aromatą suteikia kilmingųjų apynių SELECT ir BREWER’S GOLD derinys. Jis įmaišomas, tik kai alus baigia virti – taip išlaikomos visos geriausios savybės.“
    Šaltinis: http://www.kalnapilis.lt/grand-select/

    Niekas neužkliuvo? JIS ĮMAIŠOMAS. Apyniai – metami, dedami į misą. Ar tas JIS nebus… apynių ekstraktas. Sprendžiant iš lėkšto skonio ir aromato taip ir yra. Mano įtarimą patvirtina tai, kad jie dedami pačioje pabaigoje. Negaliu nepacituoti puikaus straipsnio ištraukos:

    “…Mano turimomis žiniomis, didieji alaus gamintojai Lietuvoje natūralių apynių nenaudoja (papildymas – “Švyturio” gamybos direktorė teigia, kad apynius jie naudoja “Ekstra” alui, t.p. “Rinkuškiai” naudoja vokiškus ir čekiškus apynius – žr. komentarus). Juos pakeičia kur kas pigesni apynių ekstraktai. Verdant apynius tradiciškai – misoje, pastarųjų ekonominis efektyvumas nedidelis, žaliavos reikia daugiau, naudojimas sudėtingesnis.
    Izomerizuotus ekstraktus gi galima tiesiog supilti proceso pabaigoje. Deja gaminant ekstraktus, nukenčia skoninės ir aromatinės savybės, dingsta subtilumai. Iš apyniuose esančių virš 200 natūralių komponentų, ekstraktuose lieka geriausiu atveju, 30. Dalis komponentų (pvz. reaguojantys su šviesa) net specialiai pašalinami (kad alų būtų galima laikyti skaidriuose buteliuose) – ir daryklos tai netgi pristato kaip laimėjimą!“

    Šaltinis: http://tikrasalus.lt/2009/06/07/aludariu-gildija-ir-kitos-klastotes/
    Puikus straipsnis, rekomenduoju pasiskaityt.

    Taip kad Kalnapilis bus tikrai išsidūręs 🙂 Būtų smagu kad patvirtintų arba paneigtų šį mano spėjimą.

    O apie alų nėra kas daugiau rašyt – blankaus skonio, kaip vanduo, jokio žadamo išraiškingo skonio.
    Žodžiu visiškai beveidis alaus gėrimas. Nieko naujo – visi Kalnapilio alūs toki.
    Pirkti griežtai nepatariu.

    Dainius

    2013-02-20 at 00:28

    • Kita versija. Galbūt fraze “100% miežių salyklo“ apeliuoja į tai, kad Švyturio flagmane Ekstroj naudojami ryžiai, o apyniai “įmaišomi“, nes atskirai yra verdama apynių arbata, kuri vėliau ir įmaišoma. Bet ko gero ši versija utopinė žinant Aludarių Gildijos požiūrį į šį amatą.

      Paulius

      2013-02-24 at 17:45

  3. Patikėk, Dainiau, jis dar labiau suges po pusmečio. O dabar paragavęs nieko klaikaus skonyje nepastebėjau. Standartiškas, turintis dar šiek tiek skoninio bagažo, kurį paskum išmėto tolimesniame gamybos procese ir galiausiai išima iš prekybos.

    Vidmantas

    2013-02-20 at 13:15

  4. Dėl 100% salyklo – jie teisūs, nes didieji aludariai dažnai salyklą maišo su paprastais miežiais, kas yra dvigubai pigiau ir į mentalą prideda fermentų, kurie skaido pašarinių miežių krakmolą. Tai yra gerokai pigiau, nei naudoti 100% salyklo. O pavadinimas “Grand“ rodo, kad tai turėtų būti geriausias daryklos alus, todėl ir giriasi, kad štai jau į šitą pašarinių miežių ir dirbtinių fermentų nededa, o kitus tada kaip?

    Valdelis

    2013-02-20 at 13:18

  5. Tikiu, kad 100%, bet tai turėtų būt daugiau dėsningumas, nei išskirtinis atvejis. Bliamba, negi jiem ir salyklas jau per brangu, godumas prie gero neprives.
    Vidmantai, ai ir neš jį grauzmas, tegu gadina kiek nori! Aš tik paragauju, įsitikinu, kad alus ir toliau tendencingai prastėja, ir to užtenka.

    Štai dabar įsipyliau Biržų alaus “Širvenos“. Niekuo neįpatingas, atmetus tai, kad dėta žirnių – tokių Europoj vienetai belikę. Kvapas – salyklo, apynio maža, bet užtat nėra pernelyg saldus.
    O kokia reklamos kompaniją prasuktų Kalanapilis jei kažkada panašų išvirtų! Bet taip niekada neatsitiks 🙂

    Kaip supratau, Grand Select keičia Grand’ą? Gal šitas mažiau gerklę grauš?

    Dainius

    2013-02-21 at 01:10

  6. Manau tavo “sąmokslo teorija“ dėl susitarimo pasitvirtins, nes kiek girdėjau Utenos alus atnaujina savo alaus veidus, tad neužilgo miestų reklaminiai stendai mirgės nuo šios daryklos reklamų.

    Mindaugas

    2013-02-23 at 21:32

  7. It´s a pity that they destroyed the splendid “Kalnapilis Grand“. Probably they wanted to increase the price, and there they launched this new “Kalnapilis Grand Select“ and took Grand off the market. I believe that was a very big mistake. I know many “Grand-lovers“, but none of them like Grand Select.

    Lasse41

    2013-04-03 at 15:56


Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: