Modesto blogas apie kolekcijas ir alų

Daugelis tai vadina problema, aš tai vadinu hobiu

Vasaknų dvaro alus

with 2 comments

vasaknuApie Vasaknų dvaro šviesų ir tamsų alų aš jau rašiau. Tada man šis alus didelio įspūdžio nepaliko. Bet komentarai, nuomonės, atsiliepimai bylojo apie visai kitą alų nei tuomet parsineštas iš pilstomo alaus parduotuvės.  Internetiniame puslapyje gamintojas skelbia, kad gaminamas 4,8 laipsnių Vasaknų dvaro Šviesusis, 5,7 laipsnių stiprumo Vasaknų dvaro Elis, 6,5 laisnių stiprumo Vasaknų dvaro Juodasis Elis. Pagal laipsnius gaunasi, kad pilstomu alaus krautuvėse pristatomas Vasaknų Tamsusis yra Vasaknų Elis. Na gal čia toliau nebespėliojam to ko nežinom ir pasiliekam info apsvarstymams.

Su pilstomu alumi nutariau nebeeksperimentuoti ir sumasčiau, kad reikia šio alaus paragauti bare. Ragavimams pasirinkau Alaus sapno smuklę Kaune. Jie pilsto Elį ir Tamsųjį Elį. Užsisakau abu ir prieš mane barmenas pastato dvi gražuoles taures su puikiai joms tinkančiu savo išore alumi. Juodasis elis tikrai juodasis, su tvarkingu deginto salyklo, trupučiu kavos ir juodos duonos aromatu. Tiesiog elis aromatu neišsiskiria, tačiau bendras vaizdas tikrai puikus ir reprezentatyvus. Pirmą ragauju elį, kuris pasidengęs tiršta, ilgai besilaikančia puta. Nežinau ar tai baro problema ar pačio alaus, bet spėju, kad baro, kad alus tiesiog persisotinęs angliarūgštės. Burbuliukai burnoje daro ką nori ir užgožia visas gerąsias alaus savybes. Stiprioji šio alaus pusė, be jau minėtos išvaizdos, prieskonis, savitas, užgožtas angliarūgštės, bet labai geras. Ir, žinoma, ragaujant nepaliekantis jausmas, kad tai kokybiškas alus. Juodasis elis paliko dvejopus jausmus. Tai be galo gardus alus, kavos skonis tiesiog lipa iš burnos, visi kiti deginto salyklo suteikiami aromatai čia išryškėja puikiai ir viską apipina apynių kartumas. Bet man tokie perdėm išraiškingi alūs greitai ir atsibosta. Aš daugiau dviejų, o kartais ir dviejų taurių negaliu išgerti. Nepamirškim, kad šie minimi alūs pilstomi po 0,4l. Kaip ten bebūtų, tamsusis elis viename gurkšnyje pasirodo kaip geras alus, kitame jau atsibosta, dar kitame vėl jis geras ir toks užburtas ratas kartojasi vėl ir vėl. Pagyrimų taip pat nereikėtų pagailėti ir aludariams, alus galėtų būti pažymėtas kokiu nors kokybės ženklu, nes pas mus su kokybe lietuviškoje alaus rinkoje ne labai jau gerai. Ir šis alus galėtų būti puikiu pavyzdžiu.

Alus buvo ragautas bare, sėdint prie baro, tad, blogui laikas įvesti tradiciją. Jei alus ragaujamas bare, jo aprašymą turi lydėti baro istorija. O ji šįkart tokia.

Prieš mane jau stovint dviems Vasaknų dvaro taurėms, prie baro prieina du pseudo inteligentai ir užsisako berods du bokalus Kauno alaus. Barmenui įpylus kyla didelis nepasitenkinimas, kad juos laiko prasčiokais ir drįsta pilti alų į bokalus, o ne į taures kaip garbiam ponui prie baro. Toliau seka reikalavimas būtent tokių taurių, barmeno įtikinėjimai, kad jis negali Kauno alaus pilti į kito gamintojo taures ir t.t. Viskas baigiasi tuo, kad alus jiems įpilamas į Kauno alaus taures, o aš pasiūlau po šiaudelį alui gerti, nes iš tokių taurių taip ir reikėtų  gerti. Jie pasiūlymo atsisako.

Taurės iš ties gražios, storo stiklo, masyvios ir gan nemažas deficitas Lietuvoje, sprendžiant iš to, kokia kaina jos yra pardavinėjamos kolekcionierių tarpe. Sklinda kalbos, kad aludariai taures mažomis partijomis užsakinėja pačioje Belgijoje.

P.S. nemažai pasiskaitymo ir pasižiūrėjimo apie Vasaknų dvarą ir jo bravorą galima rasti Tikrame aluje.

Reklama

Written by Modestas

2013-04-08 at 00:23

2 atsakymai

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ar ne pirmasis juodojo elio vertinimas blogerių padangėje?
    Jei taip, kažkaip nepelnytai negavo dėmesio.
    Nuostabas alus!

    kazys

    2013-04-14 at 18:27

  2. Tikrai puikus alus! Radau Alyno pilstykloje atostogu metu…ir tapo mano visu atostogu alumi(gaila,kad taures i savo kolekcija taip ir negavau).

    Kastytis

    2013-04-18 at 00:52


Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: