Modesto blogas apie kolekcijas ir alų

Daugelis tai vadina problema, aš tai vadinu hobiu

Ta proga, kad jubiliejus – proginis ir jubiliejinis

with 7 comments

Šis Jūsų pamėgtas blogas/tinklaraštis švenčia 3 metų jubiliejų. Login statulėlės už geriausią asmeninę svetainę aš negavau, bet aludariai mane pamaloninti pasistengė. Vilkmergės meistrai pavasario šventėms išvirė Vilkmergės Proginį, 5,5%. Ačiū Jums už tai. O Volfas Engelman pristatė Jubiliejinį, 5,3%. Ir Jums ačiū. Tiesa, kodėl vietoje 3 užrašė 160 aš neturiu supratimo ir niekaip negaliu žinot.

Blogas blogu, o ir trys metai nelabai įsitenka į jubiliejaus apibrėžimą, bet alus, kaip po toks yra. Reik ragaut.

IMG_4008Pirmas į taurę bėga silpnesnis. Tokia jau ta [ne]rašyta taisyklė. Gražus alus spalviniu savo aspektu. Nutamsėjusi geltona spalva labai maloniai žiūrisi taurėje. Alus putoja negausiai, stambiais burbulais, puta laikosi neilgai. Aludariai giriasi, kad naudoja kilminguosius apynius. Tai naujasis terminas, kuris pakeis jau išgręžtą karamelinį salyklą. Kvape nieko kilmingo nėra, kažkas giliai lyg ir užsiuodžia, bet kas ten tokio?.. Neturi didžiųjų aludarių alus aromato, jis kažkur ten pas juos išgaruoja. O skonis? Truputį nukrypsiu nuo pagrindinės temos. Visgi trys metai. Ankščiau, vos tik pasirodydavo naujiena, eidavau, ieškodavau, pirkdavau, aprašinėdavau. Po kiek laiko išlįsdavo komentarai, pasižiūrinėdavau ką kiti apie alų galvoja. Dabar dažniausia alus pasirodo, paskui būna apie jį nuomonės, aš jas pasiskaitau ir tik tada prisėdu parašyti. Ir prisipažinsiu, mano vertinimus veikia išankstinė nuomonė. Tad ar geriau būti pionieriumi ar atsilikėliu reikėtų dar pagalvoti. Taigi ši istorija buvo tam, kad apie šį Jubiliejinį alų aš skaičiau nemažai neblogų atsiliepimų. O dabar grįžkime prie skonio.

IMG_4005

Ir vat šičia aš nesuprantu iš kur tos geros nuomonės. Galbūt aš jau nebe to tikiuosi iš alaus? Alus turi tą skonį, gali jį gerti, bet jis toks apie save nieko nepasakantis. Nei ten kartumo yra, nei kilmingųjų apynių, nei nieko jubiliejinio. Jei šis alus atspindi, o taip, mano manymu, ir turėtų būti, tai ką alaus darykla pasiekė per tuos 160 metų ir kur ji dabar yra, tuomet darosi liūdna.

Vilkmergės Proginis dar vis mini karamelinį salyklą, bei jau atranda apynius ir žaidžia ta pačia korta. Citra apynių pavadinimas daug ką sufleruoja ir jau pokštelėjus kamščiui pasidaro aišku, kad ten tų apynių tikrai yra. Dar vieni apyniai – Styrian Golding, taip pat aromatiniai, tad jau kai kvėpteli puokštę tai užtenka ilgam. Pilamas į taurę alus gausiai, stambiai užputoja ir dar nepastačius taurės ant stalo ta puta nunyksta. Spalva primena brendžio spalva, gal kiek šviesesnė. Pakėlus taurę prie lūpų, aromatas pripildo ir perpildo nosį, o alui atsidūrus burnoje, viskas pasikartoja burnoje. Prie perdėtai aromatingo alaus prisideda dar ir lengvas saldumas. Kai jauti tiek daug apynių ir nesulauki kartumo darosi neįdomu, o dar po kiek laiko aromatai ima atsibosti ir erzinti. Pamenat, rašiau apie stipriai apyniuotą alų nesenai? Ir, kad neužtenka vien tik pridėti daug apynių į alų? Šis alus puikus to pavyzdys.

Advertisements

Written by Modestas

2013-04-23 at 12:39

7 atsakymai

Subscribe to comments with RSS.

  1. Modestai, o kur tu radai neblogų komentarų apie Jubiliejinį? Aš tai tik susidūriau su tokiais, kad buvo neblogai sugadinti Galaxy apyniai, kurie IPA’oje ar kitame stiliuje žymiai geriau atsiskleistų.

    vap

    2013-04-23 at 14:00

    • pingvi.com: Dažnai Volfui Engelman pasiseka išvirti pakankamai neblogą eurolageriuką. Čia vienas iš tų atvejų.
      siaip internetai: nu kad tikrai neblogas sitas Jubiliejinis – kaip tragiskiausiai alaus rusiai alus tikrai skanus, bent jau su sia partija
      na ir taip toliau

      Modestas

      2013-04-23 at 14:59

  2. Nelabai noriai vertinu lengvesnius lagerius. Dar iki galo ju nesupratau, gal ir nesuprasiu. Bet stengiuosi vis paragauti ka nors naujo. Deja mainos rubai margo svieto, silpnas kelia tvirtas griuva… Tikriausia Maironis ne apie alu galvojo rasydamas 🙂 Tik labai jau man pastaruoju metu tie jo zodziai su alaus rinkodara asocijuojasi. Rubai tai mainosi ir gan daznai, tik gaunam ta pati. Mazieji keliasi, dickiai griuva. Argi ne pranasyste 😀 O jei apie alu, tai kastavojau tik jubiliejini. Toks apvalus 160 skaicius, kaip ir privalu atsvesti. Proginiam vis progos nesurandu palengvinti pinigine. Tiesa rubelis atliktu. Secondhandas taip sakant, reikes pirkt. Paragavau, o kur ta zadeta svente gomury? Egzotiniai itin reti apyniai? Nu tikrai kazkas naujo, bet labai jau taip santuriai jie man pasirode. Gal siam lageriukui taip reikia? Tuomet kam juos taip pabrezti kaip iskirtinuma. Na OK, ieskom kuno. Pasirodo senas pazistamas. Nu nieko naujo. Viskas subalansuota, nera uz ko uzsikabint charakterizuojant si kuneli. Viskas pagal ta pati kurpali. Aplamai paskutinu metu diziuju aluose ne kuno reikia ieskoti, o dvasios. Stai ko jie neturi. Kaip/kuriuo metu tie egzorcistai ja isvaro as nezinau. Gal filtruose nuseda, pasterizuojant ar visokiais gravity uzkeikimais Raguti ismusa, bet kad chalturina kazkur tai faktas. O siaip tai teisybes delei si alu dar pirksiu. Vis tik del apyniu turi kazkiek isskirtinumo. Atsibos tik greitai, jauciu.

    sacuros7

    2013-04-24 at 00:37

  3. mano galva-visi didziuju koncernu gaminami alus yra skirti alaus plebejams,turiu omeny zmonems kuriems nesvarbu ka gerti,tik kad butu parasyta kad alus..Zinoma,buna isimciu,juk net Afrikieciu tarpe gimsta baltu zmoniu(albinosai aka baltos varnos). Manau,kad , geras/gurmanams skirtas alus gaminamas tik mazuju daryklu..

    Kastytis

    2013-04-25 at 12:11

    • kodėl rašau ir rašysiu apie tokį alų? Nors kartais nelabai yra ką parašyti… Atsakymas labai paprastas. Jei pasižvalgau po puslapio statistiką ir kaip ateina į šį puslapį žmonės, tai labai dažnai, po pasirodžiusios reklamos apie naują alaus rūšį žmonės ieško info ir tas ieškojimas juos atveda čia. Tad galbūt jie ir apie kitus alus pasiskaito, galbūt atranda kažką naujo paragauti ir t.t. Ir laikysiuosi visada tokios nuomonės, kad ir kokie jie ten mėgstami ar nemėgstami tie didieji, jie yra dalis alaus rinkos, kultūros, kaip norit taip vadinkit. Ir apie juos, kaip ir apie bet kurį kitą reikia šnekėti, rašyti. Nes jei neragausi, nerašysi, nešnekėsi, nesužinosi, kad Tauras sugeba išvirti gerą porterį, Gubernija – tamsų elį, o Švyturys sudirbo iki negeriamo savo MemelBrau…

      Modestas

      2013-04-25 at 12:24

  4. sutinku 100 %, kad ir kokius skaityciau atsiliepimus vis tiek paragausiu.Bet,vis gi, pirkdamas nauja didziuju pagaminta alu vis laukiu ,gal gal ..Is tiesu,manau ,kad ne paslaptis-sakydami didieji nereikia apsiriboti Lt.-juos keikia (savo salyse) ir rusai,ir ukrainieciai,ir skotai ir anglai (anglai pvz. kalsberga vadina naciu alumi-tik nezinau prie ko cia danai,).

    Kastytis

    2013-04-25 at 12:57

  5. nesutiksiu kolegos tik del to kad didziuju alus skirtas alaus plebejams, net neabejoju, kad didzioji alaus vartotoju dalis sakys kad geras ir skanus alus tas didziuju, o maziuku, fu … ne kas. cia skonio reikalas ir kaip jis isvystytas ir kiek jis ragaves to alaus. neginu nei tu nei tu, nes geriu ir tu ir tu alu.
    nebutu paklausos didiesiems nebutu ir pasiulos 🙂 tuo viskas pasakyta.

    aleks

    2013-04-29 at 09:19


Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: