Modesto blogas apie kolekcijas ir alų

Daugelis tai vadina problema, aš tai vadinu hobiu

Švyturys chaltūrina

leave a comment »

Jei į šį įrašą atėjote iš kitų tinklapių, o ne tiesiogiai, ar gavote elektroninį laišką su įrašo pavadinimu, turbūt pirmiausiai pagalvojote, kad bus rašoma apie taip plačiai nušviestą ir apšnekėtą Švyturio alų 20 statinių. Tačiau ne, šį kart ne apie jį. Jis laukia savo eilės ir lauks tol, kol aš atsiimsiu vardinę šio alaus taurę. Tai gi, apie ką aš čia? Apie jau turbūt mėnesį ar daugiau prekyboje esantį Švyturio Keltų alų. Visos mintys, kurios kilo paragavus šio alaus išliko, nepaisant to, kad Švyturys, kaip darykla, per tą mėnesį žengė kelis labai stiprius žingsnius savo įvaizdžio, pasiūlos ir viso kito gerinimo linkme.

Kaip ankščiau būdavo rinkai pristatomos daryklos naujienos? Koncentruotai. Apie jį vienu metu sužinodavo jei ne visi, tai dauguma. Reklaminiai stendai mieste, autobusų/troleibusų stotelėse plakatai, spauda, televizija, internetas, prekybos vietos, pompastiški pristatymai su žinomais . Visi turėjo vienu metu sužinoti, kad yra kažkas naujo. Su Keltų alumi visai kas kita. Taip, buvo kelios reklamos žurnaluose, internete reklamų lyg ir nemačiau, mieste plakatų nėra, tik vienas didelis užmatytas kelyje Vilnius-Klaipėda. Platinimui pasirinktas tik prekybos tinklas IKI. Ir visa tai kvepia chaltūra. Kažkas kažkur kažkaip ne taip. Žinoma, galima spėlioti kodėl buvo eita tokiu keliu. Pirmas dalykas kas lenda į galvą, tai savotiškas daryklos eksperimentas. Tarkim, sugalvota buvo išvirti kiek labiau išraiškingesnį alų nei visa iki tol buvusi produkcija. Minimaliomis sąnaudomis pareklamuojama ir žiūrima ar kiek daugiau turintis alus, be didelių išlaidų, pats iš savęs gali užsikabinti rinkoje. Kitas variantas, pačio prekybos tinklo IKI užsakytas alus. Tačiau tai tik spėliojimai.

Jau imant pirmą butelį nuo lentynos (ragavau jo keletą kartų) ir pamačius standartinį daryklos kamštelį ant butelio galvoje sukirbėjo laikinumo (nors, kad tai ribotos partijos alus užsimenant niekur negirdėjau) mintelė ir atsirado tos pačios chaltūros pojūtis. Aš ne kartą rašiau, kad Tradicinės Švyturio kolekcijos alūs yra išskirtinai geri jau vien tuo, kad turi etiketę, kamštelį, alaus stiliui pritaikytą taurę. Keltų alus antro ir trečio punkto neturi. Tai kam tada gadinti Tradicinės kolekcijos tradicijas?

keltu

Nuo spėliojimų pereikime prie alaus. Aš nesu tas, kuris nepriekaištingai išmano alaus stilius. Nesu ir tas, kuris vieno ar kito stiliaus atstovų išragavęs ne po vieną ir galėčiau lyginti. Bet esu tas, kuris, prieš atsidarant butelį alaus, jei tai ne gerai žinomo stiliaus atstovas, bent internete pasiskaitau, kad žinočiau ko tikėtis ir ko aluje ieškoti. Ir čia prasideda painiava. Bet ji galbūt kyla iš mano neišmanymo. Tikiuosi gerieji komentatoriai paprotins. Taigi. English Pale Ale yra tiesiog bitteris. O tai visai ne nauja alaus rūšis. Na, tiesa, čia šviesus, o čia tamsus. Alus reklamuojamas taip, lyg tai IPA. Apyniai apyniai apyniai. Visi keturi ir visi atvežti iš Amerikos. Tačiau internetuose randu, kad šio stiliaus alaus viena iš savybių – alaus gamyboje naudojami angliški produktai. Neatsisakyta čia ir karamelinio salyklo. Taigi sudėta į šį alų viskas, kas dabar populiariausia ir geriausiai perkama. Karamelinis salyklas, kilmingieji apyniai, pale ale ir visa kita.

Pilam į taurę. Puta tiršta, bet galėtų putoti gausiau. Puta laikosi, bet tikrai ne ilgai. Tiesiog ji yra, dar truputį yra, o paskui jau nebėra. Spalva graži, kiek patamsėjusiai geltona. Ragaujant to taip reklamuojamo apyniškumo tikrai nėra. Taip, jo daug daugiau, nei standartiniame daryklos lageryje, bet tikrai ne tiek, kiek norėtųsi perskaičius gamintojo alaus aprašymą. Ragaujant alų tik pasirodžius kartumo buvo daug daugiau. Ir man atrodė, kad pridėta į šį alų prieš kiek tai laiko taip plačiai naudotų Magnum apynių. Tas jų kartumas taip gerai įstrigęs į atmintį. Tačiau vėliau ragaujant, alus pasidarė daug nuosaikesnis, atsirado saldumo.

Pabaigai reikėtų paminėti, kad jei jau darykla verda alų, jį pristato kaip vienokio ar kitokio stiliaus atstovą, tai tas alus, bent jau į stiliaus rėmus turėtų tilpti. Čia ne koks ten Raw ar Dubble, kur neaišku nei kas ten tokio, nei į ką taiko.

Written by Modestas

2013-12-14 15:44

Parašykite komentarą