Modesto blogas apie kolekcijas ir alų

Daugelis tai vadina problema, aš tai vadinu hobiu

Sakiškių alaus debiutas

with 11 comments

Ką šį savaitgalį veikė tikras alaus geek’as? Gėrė Sakiškių alų.

Šito įvykio praleisti nebuvo galima. Tiek daug internetai gero ištransliavo apie juos, kad rezultato reikėjo tuoj pat, čia ir dabar. Neatsimenu savęs stovinčio prie dar neatsidariusio baro durų tik tam, kad paragauti alaus, bet taip būna.

sakiskiu alus witbierSakiškių alus – tai du namudiniai aludariai, kurie sugalvojo, jog nori nuosavo bravoro. Sugalvojo, ėmė ir padarė. Nuo nulio. Nepirko jau bankrutavusio bravoro, su pasenusiais įrenginiais, neperėmė kažkieno nenusisekusį verslą ar nevirė savo alaus išnuomotame bravore. Savo rankomis, gal kiek daugiau savo galva viską ėmė ir padarė. Ir ne bet kaip. Apie dalį technologinių sprendimų galite rasti pasakojime tikrame aluje. Ir viskas kas ten aprašyta pigiai nekainuoja. Nepermatomas, storo, juodo stiklo butelis taip pat kainuoja. Etiketė, tokia kokia ji yra, taip pat ne pigiausia. Vardinis kamštelis lygiai toks pats kaip ir prieš tai viskas ką išvardinau. Ir kai visa tai paimi į ranką, supranti kas yra kokybė.

Norėjau dar brūkštelti apie Liną ir Gediminą, bravoro įkūrėjus, bet paskui pagalvojau, kad keistai atrodys pasakojimas, kuomet nesi su tais žmonėmis akis į akį bendravęs. Pasakysiu tik tiek, kad antroje Žmogšaloje Gedimino virtas alus su mėtomis ir agurkais paliko didžiausią įspūdį iš visos ten pristatytos alaus gausos.

Ragauti pradedu nuo Witbier 4,9%. Belgiškas kvietinis elis. Į taurę bėga nuostabsakiskiu alus Saisonios spalvos kvietinis. Beveik baltas, pakreipus taurę, jau gelsvas. Drumstas. Puikiai užputoja, putos likučiai dar ilgai trinasi į taurės sienelę. Aromatas silpnas, vos juntamas, charakteringas kvietiniam, bet be aprašyme minimos kalendros ir apelsino. Skonis puikus, pilnas, vos vos glosto angliarūgštė, iš paskos atbėga lengvas kartumas, malonus saldumas. Alus prieskoniuotas, bet labai subtiliai. Jei apraše randi kalendrą ir apelsino žieveles, nereiškia, kad jos turi lipti viena per kitą save rodydamos. Jos tik sudedamosios, pagalbinės alaus dalys, kurios su atsarginiu vaidmeniu susitvarkė puikiai. Alus pedantiškai išbaigtas.

Saison  5,2% labiau rodė norą putoti. Alus kiek skaidresnis, daugiau geltonos spalvos. Puta laikosi ilgai. Saison alaus stiliaus aš dar neprisijaukinęs. Neturiu susikūręs vaizdinio kokio alaus tikiuosi. Todėl kas kart ragaujant konstruojamas standartas. Aromate vėl nieko daug pasakančio aptikti nepavyksta. Skonis pilnas, neleidžiantis suabejoti. Vos juntamas kartumas jau pačioje gurkšnio pradžioje, bet greitai dingstantis. Toliau kiek grybšteli angliarūgštė. Kai tik ji atleidžia, poskonyje grįžta kartumas, tik dabar jis sausas, džiovinantis, apkabinantis liežuvį. Kartumas po kiek laiko dingsta, bet alus kažką palieka. Šiluma ir dilkčiojimas primena ant etiketės paminėtą pipiriškumą. Taip, tai jis, gražiausia savo forma. Saison standartas beveik sumodeliuotas.

Aludariai prieš išveždami pirmą partiją į prekybos vietas brūkštelėjo: pasakysim atvirai – jaudinamės. Aš paragavęs pirmus pavyzdžius pasakysiu atvirai – jaudinuosi dėl to kas bus toliau. 

Advertisements

Written by Modestas

2015-06-22 at 07:00

Įrašyta kategorijoj Alus, Lietuva, Ragaujam

Tagged with , ,

11 atsakymai

Subscribe to comments with RSS.

  1. Kurie barai pilsto, kurios parduotuvės prekiauja? Labiausiai domina Vilnius. Ir kiek tokis buteliukas kaštuoja?Dėkui.

    Dadis

    2015-06-22 at 11:57

  2. Vakar “Alaus kolonėlė” Rinktinės g. Sakiškių alaus jau nebeturėjo – visą pardavė. Tik pradėjo gaminti, o paklausa jau viršija pasiūlą. 🙂

    Dadis

    2015-06-24 at 11:24

    • Na, jie tik įrodė, kokia galinga yra Facebook ir kaip jame reikia nemokamai kominikuoti. Čia manau 90 procentų Lietuvos alaus daryklų reiktų pažiūrėti.

      Zalvarinis

      2015-06-24 at 16:55

  3. Pilstomas witbieras beveik neputojo, nors spalvytė pasakiška, o ir aromatas, kaip juokavom ragaudami, net įtartinai puikus. Kūnas pasirodė kiek skystokas, ypač po kvapų puokštės. O saisono iki Klaipėdos, deja, neatvežė 😦

    Ignieška

    2015-06-26 at 15:08

  4. […] buvo pranešta, kad sekantis Sakiškių alus bus Pale Ale, nudžiugau, nes po šiųmetės Aludarių taurės sau pažadėjau šį stilių […]

  5. […] degustacijai buvo pateiktas belgiško tipo kvietinis Witbier. Paragavus teko prisiminti koks jis geras. Koks jis super turbo geras. Ne veltui nuo šio alaus […]


Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: