Modesto blogas apie kolekcijas ir alų

Daugelis tai vadina problema, aš tai vadinu hobiu

Sakiškių alaus naujienos

with 3 comments

Sakiskiu Pale AleKuomet buvo pranešta, kad sekantis Sakiškių alus bus Pale Ale, nudžiugau, nes po šiųmetės Aludarių taurės sau pažadėjau šį stilių paragauti dažniau. Taurėje buvo išties nemažai labai įdomių ir į save dėmesį atkreipusių peilų.

Žinant kalbas apie vieną iš Sakiškių alaus aludarių Gedimino pedantiškumą, taurėje turėtų atsidurti puikus peilo pavyzdys. Pilam į taurę ir žiūrim. Tiesa, jau atidarius butelį pasklinda puikus aromatas. Ir ne citrusų ir gėlių, kaip nurodoma ant etiketės, bet gerai ir skoningai apyniuoto alaus. Puta, kaip taisyklė apyniuotam alui, tiršta, gausi ir ilgai besilaikanti. Alus drumstas, purvinos nupilkėjusios gelsvos spalvos. To vau, koks buvo po pirmų Sakiškių alaus rūšių ragavimo nelikę. Taip, prie gero žmogus greitai pripranta, bet ginčytis, kad tai toks pats tvarkingas ir Sakiskiu Milk Stoutbe jokių nukrypimų išvirtas alus aš niekada neišdrįsčiau. Norit kokybės, pirkit Sakiškių alų. Alus labai saikingai apyniuotas, jį malonu gerti. Tau aromatas šaukia, kad čia bus baisus kiekis apynių, o tu gurkšteli ir viskas labai gerai susėda. Kūnas pilnas visą laiką. Ant gomurio lieka tas pats nuosaikus kartumas. Dar vienas geras Lietuviško alaus pavyzdys. Ir nenorėkit, kad aludaris kas kart Jus nustebintų. Tai klasika, o ji ne stebina, o tiesiog yra ir mes džiaugiamės, kad ji yra.

Stautai viena iš mano mėgstamiausių alaus rūšių. O pasiėmus į rankas butelį pamatai, kad prie stauto dar daug gero yra. Pirma tai Milk Stautas, antra jis saldusis, verdant naudota laktozė. Reiškiasi bus stautas, kremiškas ir dar salstelėjęs. Dar neatidaręs butelio buvau tikras, kad jis puikus, o atidarius ir paragavus, jau po pirmo gurkšnio cypiau. Taurėje juodas alus, beveik be putos, o ir tiek kiek jos yra nusidažiusi rudai. Labai norint aluje galima rasti rudos spalvos. Aromate degintas salyklas virstantis į deginto iriso kvapą. Alus minkštas, kremiškas. Puikiai užslėptas deginto salyklo kartumas. Poskonyje išlenda juoda kava, kartumas, pieniškas saldumas. Sakiskiu IPAPerskaitęs apie tą saldumą ant etiketės, pagalvojau, kad nesąmonė, bet tam saldumui geresnio apibūdinimo po ragavimo nesugalvosi. Po paskutinio gurkšnio tu apie kažką svajoji, o ant gomurio lieka žaisti saujelė kartumo, legvas saldumas ir kavos pupelės.

Sakiškių aludaris Linas, kiek aš atsimenu, visada teisėjaudavo Aludarių taurės Ipų kategorijoje. Bent man taip įstrigo atmintyje. Tad tikrai įdomu, kas per Ipa buvo pasirinkta reprezentuoti savo daryklą. Va čia aš kvape jaučiu citrininį aitrumą, saldainius. Ir tu žinai, kad tai apyniai. Va taip kvepianti Ipa man patinka. Alus tamsios gintarinės spalvos, drumstas. Pirmas gurkšnis labai nuosaikus, bet puikiai nuteikiantis. Vos vos jaučiamas saldumas, citrusai. Liežuvio kraštais parbėga kartumas, supranti, kad dar keli gurkšniai ir alus užvaldys kartumu. Kiti gurkšniai tavęs neuždaužo apynių kartumu. Jie dirba tyliai, ramiai, nesiplėšydami. Todėl tu puikiai gali jausti kitus gerus dalykus aluje. Tai jau minėti citrusai, labai švelnus saldumas. Alui baiginėjantis taurėje pramuša kartumas, jo vis daugiau. Ir visą tą laiką net akimirkai nepamąstai apie alaus stiprumą ir tik pastačius tuščią taurę ir dar kartą paėmus į rankas butelį pamatai didelius skaičius – 7,2%.

Advertisements

Written by Modestas

2015-08-06 at 08:41

Įrašyta kategorijoj Alus, Lietuva, Ragaujam

Tagged with , , , , ,

3 atsakymai

Subscribe to comments with RSS.

  1. Malonu kažkam suteikti tiek tiegiamų potyrių 🙂 Dėl tekstų ant etiketės galiu pasakyt atvirai, kadangi pats juos rašau, kad jie labiau pieškoms, kurie gal nežino, kas tas stautas ar pale ale’as. Čia etiketė tau pasako – bus šviesus aromatingas arba tamsus su kavos / šokolado motyvais. Alų aprašyti tiksliai yra sudėtinga dėl vieno paprasto dalyko. Etiketes gamina apie pusantros – dvi savaites, todėl jas kuriam praktiškai kol alus dar fermentuojasi. Ragauji, bandai išburt žodžiais kas čia gausis. Supylus į butelius + gavus karbonizacijos, o dar savaitėlę kitą pastovėjus (kol karbonizuojasi), tavo aprašymas gali nuplaukt į šoną nuo turinio. Kitaip sakant, vadovaudamasis nuojauta / patirtimi bandai nuspėti rezultatą, o jis nebūtinai tau pasiduoda. Po kurio laiko aluje gali pradėt dominuot kažkas kito ir kitaip (ypač kalbant apie apyniuotus alus) ir tavo aprašymas lieka tik žodžiais. O šiaip – malonu, kad ragaujat, dar smagiau, kad patinka 🙂

    gvolkas

    2015-08-06 at 09:15

  2. O kur Vilniuje galima nueiti ir nupirkti pora buteliuku vakarui?

    Aluizas

    2015-08-06 at 11:07


Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: