Modesto blogas apie kolekcijas ir alų

Daugelis tai vadina problema, aš tai vadinu hobiu

Sakiškių alus. Antras penketukas

with 2 comments

Toliau pakalbėkime apie flagmanus. Lietuvos. Ir čia be Dundulio daugiau nieko nėra išskyrus Sakiškių alų.

Sakiškių alus yra kosmonautai, pačia gražiausia šio žodžio prasme. Prieš geras dvi savaites mačiau vienos alaus pardavimo vietos postą FB. Jis atrodė maždaug taip: paragaukite Sakiškių alaus naujienų. Mes siūlome 9 alaus rūšis iš Sakiškių. 9! Čia net ne taip reik rašyt. Reik maždaug taip: 9!

Ir Sakiškių alus tikrai neturi šimtamečių tradicijų. O dabar mintyse pabandykite išvardinti didžiųjų aludarių alaus rūšis. Visų tų su šimtametėmis tradicijomis. Ties kuriuo skaičiumi sustojote? Galiu beveik garantuoti, kad 9 nepasiekėte niekas.

Sakiškių alus nesivaiko skaičių, jie verda, eksperimentuoja, o gal tai jau ne eksperimentai, o tiesiog jų įgyvendinamos idėjos. Jų interpretacijos. Jie pasirinko būti garvežiu. Jie nori būti priekyje, o ne kažkur per vidurį. Ir jie būna.

Nešam iš šaldytuvo alų. Ragausim.

Sakiskiu GoseGose with Rasp Berries 3,8%

Pradėkim nuo to ko nebuvo Lietuvoje ir turbūt daugiau nebus. Sūrus alus su avietėmis. Man skamba kaip alus su agurkais ir mėtomis, kurio ragavau Žmogšaloje. Ir jis buvo puikus.

Šis bėga avietiškos spalvos. Spalva alui tiek neįprasta, kad pradedi abejoti, kad ji natūrali. Vartai vartai ir nusprendi, kad atspalvis toks ir turi būti. Ne kitoks. Kvapas vaisiškas, saldaininis, prislopintas. Puta negausi, tačiau ji laikosi tiek kiek reikia.

Skonis įdomus. Kitaip tai kas neįprasta man sunku apibūdinti. Bandai suvokti, kad tai alus. Bet tai ne alus. Tada galvoji, o kas tai, jei ne alus. Keli gurkšniai ir vėl galvoji, kad vis dėl to tai alus. Ir ieškai to kas neįprasta ir kas parašyta ant etiketės. Sūrumas pirmas paieškų sąraše. Prislopintas ir net negali to pavadint sūrumu. Jis daugiau alui duoda sunkumo, tirštumo, nei tiesioginio sūrumo. Jis realiai yra, bet tai ne tai, apie ką pastoviai galvoji. Rūgštelės taip pat yra. Ji taip pat vos juntama. Na ir avietės čia yra, jos dar kažkiek papildo paveikslą. Ir visa tai kartu dar turi alaus charakterį. Visa tai susilipdo į vieną įdomų derinį, bet jis ne man. Tai alus paragavimui, jis vienkartinis.

Sakiskiu PorterPorter 6,2%

Apžiūrinėjant spalvą kilo įvairių minčių. Pirma, viskas logiška, alus nefiltruotas, turi nuosėdų, jį laikyti reikia stačią, pilant alų į butelį dalį jo reikia palikti butelyje. Bet kaip tai padaryti? Pirma veikia išskaičiavimas. Alus brangus, jo mažai ir dar palikti? Na, gerai, sugalvoji palikti. Bet kaip žinoti kada jau tos nuosėdos artėja, kai butelis aklinai juodas. Jei sustoti vos tik pasirodžius nuosėdoms, jų kažkiek vistiek įsipila.

Kad ir kaip besvarščiau, nusprendžiau, kad alaus išvaizdai tai stipriai nepakenks, nors Gose plaukiojantys dribsniai ir nekaip žiūrėjosi, bet aš alų supilu visą į taurę ir leidžiu jam nusistovėti. Kitaip išspręsti šios problemos nesugalvojau.

Spalvos norėtųsi tamsesnės. Aš porterį  įsivaizduoju juodą. Jei tai tamsiai ruda, man tinka, bet čia ruda ir net minčių apie juodumą nėra. Kvape degintų salyklų rūgštelė, kuri tapo charakteringa Lietuvoje virtiems porteriams. Skonis labai geras, pilnas, daugialypis. Vos jaučiama angliarūgštė, pilnas salyklinis gomurys, irisas, salsvumas, sausas kartumas. Puikus porteris, tik visą laiką atrodė, kad jam trūksta solidumo. Jis kaip septyniolikmetis paauglys, kuris merginai išdidžiai sako, jog jam aštuoniolika. Jau suaugęs, bet vos trūksta.

Sakiskiu Smoked PorterSmoked Porter 6,8%

Tik pasirodžius alui taurėje pasidaro aišku, kad bus geriau. Spalva tamsesnė, persidavusi į putą, kuri tamsi, ruda. Kvapas intensyvesnis ir įvairesnis, ne toks nuspėjamas kaip Porterio. Pirmas gurkšnis, mintis, kad saldu. Užklojantis dūmas tas mintis nuveja lauk. Bet vėl geriant saldumas grįžta. Alui pastovėjus ir jį geriant pateliuskavus, pradeda lįsti man nepatinkantis dešriškas aromatas. Jo nedaug, bet jis prasimuša. Skonis labai šokinėjantis. Pradžia gurkšnio saldi, tada gomuriu nuslenka minkštumas su vos jaučiama angliarūgšte. Gurkšnį dar nori vytis dūmiškumas, tačiau jis apsisuka ir grįžta, atsinešdamas su savimi rūkytos dešros aromatą ir gerą, tvirtą, puikų kartumą. Alus geras, tik Sakiskiu Belgian Blonde Aletaip norisi porteryje ramybės, o čia tikras maištininkas.


Belgian Blonde Ale 5,0%

Nešvarus alus. Belgas, Blond ir toks vaizdelis man nesiderina. Leiskim vaizdą pataisyti skoniui. Ir vėl tenka kalbėti apie saldumą, tik čia jo daugoka. Alus aromatingas, saldumas labai įdomus, vaisinis. Bet taip norisi polėkio, o gaunasi sunkumas. Norisi smėlio, saulės, dviejų įsimylėjėlių švenčiančių medaus mėnesį. O gauni vidutinio amžiaus šeimą, tris vaikus, šunį ir jie visi sėdi automobilyje, be kondicionieriaus kai už lango +25, važiuojančiame į Palangą. Ir visi tame automobilyje supranta, kad tai ne baisiausia kas nutiks per jų atostogas.

Palyginimas gal kiek per daug sutirštintas, bet tai tikrai ne stipriausias Sakiškių alus.

Sakiskiu Hop Harvest AleHop Harvest Ale 5,0%

5,0%, nors ant etiketės 5,00%. Čia, kad visai tiksliai būtų. Šis alus taip pat nešvarus, bet ne toks negražus kaip Blonde Ale. Aromate vos jaučiamas apynys. Putos beveik nėra. Ragaujam. Atsilošiu kėdėje, pasidedu taurę priešais. Ir tenka pergalvoti viską iš naujo. Deklaruota kokybė, pedantiškumas, aukšta kaina dėl naudojamų medžiagų. Bet tada kur galutinis produktas?  Tenka paskrolinti į teksto pradžią ir išbraukti vieną sakinį, dėl kurio suabejojau. Pirmi penki jų alūs buvo puikūs, dėl sekančių kyla abejonių.

Hop Harvest Ale neduoda nieko. Gurkšnis po gurkšnio bandai ištraukti bent kažką pozityvaus ir nerandi nieko. Gal jam pabręsti dar reikia? Bet čia jau ieškojimas pateisinimo už ką sumokėjai nemažus pinigus.

Vietoje išvadų dar vienas klausimas kyla. Ar tai tik nusileidusi kartelė ir ateityje viskas pagerės, ar vis dėl to tai buvo tik naujoko sėkmė?

Written by Modestas

2015-11-13 at 10:04

2 atsakymai

Subscribe to comments with RSS.

  1. Keista, kad Hop harvest tokį įspūdį tepaliko – man priešingai, labai patiko – pilna skonio, ir nors nesproginėjo apynių bombomis, bet buvo ir jų pakankamai.

    ramtyns

    2015-11-16 at 10:58

    • Aš mačiau nemažai gerų atsiliepimų internetuose, ragavau paskutinį tikėdamasis geriausio, deja…

      Modestas

      2015-11-16 at 11:05


Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: