Vingių Dubingių aludėje pristatytas naujas alus ROPA
Dabar dažnai galima išgirsti, kad Kalėdos atėjo ankščiau. Bet kai Kaune atsidaro tikra aludė, o joje alų pristato patys aludariai, kitaip pasakyti, nei kad ankščiau atėjo Kalėdos, negalima.
Netradicinėje, bet labai logiškoje vietoje atsidarė nauja aludė pavadinimu Vingių Dubingių. Joje savo alų pristatė ramtyns, be visų savo veiklų rašantis tikrasalus.lt. Alus buvo išvirtas bravore Apynys, tad pristatyme buvo ir aludaris iš Apynio bravoro. Tai pagrindinės dedamosios renginio kuris vyko Kaune penktadienio vakarą.
Vingių Dubingių
Vos tik pravėriau duris, už baro pamačiau pažįstamą veidą. Ten stovėjo ir šypsojosi Tomas. Žmogus, kuris pirmas Lietuvoje patikėjo idėja, kad bare galima pilstyti tik vieno gamintojo alų. Taip atsirado pirmoji Špunka Klaipėdoje. Vėliau Špunka tapo reiškiniu, išsiplėtė į kitus miestus. Taip pat Tomas prisidėjo ir prie Klaipėdoje esančio baro Herkus Kantas atidarymo. Taigi, jau supratote, kad Vingių Dubingių aludę atidarė žmogus, puikiai žinantis kaip pardavinėti alų.
Būnant viduje ir viską smalsiai apžiūrinėjant neradau nė vienos nereikalingos smulkmenos. Viskas apgalvota iki smulkmenų, nieko netrūksta, bet ir nieko nėra per daug. Čia gali ateiti, pabūti ir niekas tavęs neerzins.
Didžiausias vietos išskirtinumas – nuosavas rūsys po baru. Ten laikomos alaus bačkos, kurios ten ir atvėsinamos.
Iš aštuonių kranų bėga Dundulio ir Fuller’s alaus rūšys. Yra visi Dundulio ir to pačio Fuller’s alaus pavyzdžiai buteliuose.
ROPA
Naujoje vietoje buvo pristatytas ir naujas alus. Tomo brolis Martynas (jau minėtas ramtyns) pristatė bravore Apynys išvirtą Red Oceania Pale Ale 5.6% IBU 35 EBC 27.
Du aludariai stovi aludės viduryje, laiko rankose savo alaus taures ir pasakoja apie alų. Kad tai kada nors įvyks Kaune aš net svajoti nedrįsau.
Vos tik pradėjus pasakojimą apie alų, pasirodė, kad tai ne visai naujas alus. ROPA yra reinkarnacija Jungle Bells Red IPA alaus, kuris buvo išvirtas Gintaro bare prieš porą metų.
Alaus išvirta 1000 litrų ir tai yra pirmoji versija iš planuojamų trijų. Antrasis virimas planuojamas su kiek kitokia kombinacija apynių, bei dalis jo bus išpilstyta į butelius. O trečioji versija bus brandinta statinėje, kurioje buvo laikyta kažkas labai įdomaus, bet iki galo visų paslapčių aludaris išduoti nenorėjo.
Jau sunku atgaminti kas buvo aluje prieš du metus, bet berods jis buvo kiek raudonesnis. Visa kita, jau kita istorija. Alus buvo pateikiamas kiek per šaltas, todėl buvo rekomenduojama jį pašildyti rankose prieš geriant. Stebino, kad alus visiškai skaidrus, tad Apynio aludaris su savo technologine dalimi susitvarkė puikiai. Alaus virime panaudoti penki skirtingi salyklai, iš kurių dominuoja karameliniai. Aludariai labai norėjo, kad alus pirmiausiai būtų lengviau geriamas dėl savo salyklinės bazės, o tik po kažkiek laiko kad išryškėtų apyniai. Ir tai jiems pavyko. Alus tikrai smagiai bėga gomuriu, o panaudoti egzotiški apyniai neleidžia šiam alui būti tik bukai karčiu.
Mažais žingsneliais Kaune ima darytis vis smagiau gyventi. Atsiranda vietos, kurios traukia, iš kurių išėjęs neturi blogų minčių. Čia atsiranda tikro maisto. Viskas tik geryn.
Written by Modestas
2015-12-19 13:04
Įrašyta kategorijoj Alus, Aš ten buvau, Barai, Lietuva, Ragaujam
Tagged with Dundulis, Kaunas, Naujas alus, ROPA, Tikras alus, Vingių Dubingių
8 atsakymai
Subscribe to comments with RSS.
Ačiū Modestai už reportažą ir superines foto! Išties, panašu kad Kaunas sparčiai turtėja geromis alaus vietomis (ir maisto beje). Reikia tikėtis, kad netrukus bus pakartota Vilniaus gatvės sėkmės istorija, tik jau su tikru alumi:)
Pora papildymų tavo suminėtiems punktams. Aludaris iš Kauno Apynio vardu Augustinas Vegys, didelis ačiū jam ir jo kolegoms Robertui ir Pauliui iš to paties bravoro, už atvirumą naujoms idėjoms ir konstruktyvų bendradarbiavimą!
Pirmoji Špunka išties buvo atidaryta Klaipėdoje (apie tai čia: http://tikrasalus.lt/spunka-alaus-krautuve-klaipedoje/), tačiau jo konceptą be Tomo, vystė daugiau žmonių: pirmiausia, du žemaičiai aludariai Tuomsons ir Ruobuts, pajūrio verslininkas Evaldas Pletkus, dizainerė Aistė Dargužaitė. Partnerystė su Dundulio bravorais be abejo taip pat buvo labai svarbi sėkmės dalis.
ramtyns
2015-12-19 at 22:44
Nu ir da pats Ramtyns savis nepaminieji:)
Tuomsons
2015-12-20 at 16:28
Reikes uzsukti mano megiamo gutstaouto, turbut bvienintele vieta centre kur galima jo bokala isgert? Anksciau gyvam bare prie rotuses gerdavau, paskui nebeliko 😦
Kainos dideles ar mazos? 2,3 uz 0,5L ir 1,6 uz 0,3L, ar 2,3 uz 1L ir 1,6 uz 0,5?
flamboyant
2015-12-22 at 01:27
Geras klausimas apie kainas:)
ramtyns
2015-12-22 at 20:19
Litrinių bokalų neturime, o jei klausimas apie PET tarą, tai ji aludėje taipogi nenaudojama. Tačiau išsinešti prekiaujama stiklo buteliais.
Tomas
2015-12-22 at 21:39
na 8LT jau gana brangoka uz bokala dundulio, ypac sakykim ne bling bling bare/lokacijoj. Apsilankysiu turbut vis tiek, bet tik del to, kad kitur dundulio gutstauto nelabai pilsto 🙂
flamboyant
2015-12-25 at 20:46
[…] metų pabaigoje pristatyta ROPA atrodė kaip vienas iš Tikro Alaus eksperimentų. Žinoma, kalbos netilo, kad šio alaus bus […]
ROPA Moonshine – Barrel Aged | Modesto blogas apie kolekcijas ir alų
2016-04-14 at 11:53
Pasikėlę barmenai, Jiems svarb8s tik užsieniečiai klientai
Ovidijus
2017-02-03 at 01:37