Modesto blogas apie kolekcijas ir alų

Daugelis tai vadina problema, aš tai vadinu hobiu

Atėjo laikas atsisveikinti ir vėl pasisveikinti su Estija

with 2 comments

Užpuolė ligos. Viskas kas suplanuota parašyti labai atsiliko, tačiau viskas juda labai greitai ir arba dabar, arba nežinia kada.

Kad būtų aiškiau, planuose buvo pabaigti pasakoti apie iš Estijos parsivežtą alų, pristatyti kelias naujas (!) alaus daryklas Lietuvoje bei importo, mano galva, reikšmingesnius dalykus. Ir viską vainikuoti rekomendacijomis trečiajai Žmogšalai. Deja, tenka viską kiek atidėti ir tik pabaigti pasakoti apie Estijos alų, kuris atkeliavo su manim iš Estijos.

Jei tikėti gandais, Lietuvoje jau kitą savaitę bus daug lengviau prieinamas estiškas alus. Tad patys galėsite įsitikinti, kad jie mus lenkia keliais žingsniais alaus pasaulyje.

Ollenaut BrikettPabaigai pasilikau pačius rimčiausius variantus ir kažkaip visai netyčia degustacijos pradžiai pačiuptas buvo Öllenaut Brikett 10% alus. Jau po pirmų apsiuostymų buvo aišku, kad pradžiai pagriebtas vienas iš rimčiausių alų. Kvape daug degėsio, bet jis toks nestandartinis, tirštas, per dūmų kvapą prasimuša odos kvapas. Skonis tiesiog užvaldo. Vis gurkšteli po ne daug ir bandai Ollenaut Eesti Rukki Eilspėlioti ką jauti slenkant gomuriu. Ir gali vardinti labai daug: degintą salyklą, rūkytą salyklą, juodą šokoladą, karamelę, saldumą, alkoholį, džiovintus vaisius. Ir visa tai labai gerai supinta į stiprų, pilną kūną su labai minkšta karbonizacija. Ilgas poskonis tik užpildo paveikslą iki galo. Labai stiprus alus, vertas ragavimo ne vieną kartą.

Nusiplikęs liežuvį puokšte į viskį panašaus alaus skoniu, pereinam prie lengvesnio alaus. Tos pačios daryklos Öllenaut Eesti Rukki Eil 5,3%. Ruginis alus su vietiniais, jų šalyje išaugintais rugiais. Etiketėje puikuojasi posakis, kad tik šį alų legaliai galima vadinti skysta duona. Ir iš ties, skonyje puikiai jaučiasi dėtas rugys, gal tik norėtųsi jo daugiau, labiau išreikšto.

SuitsSekantis, mano silpnybė, stautas Suits 5,9% iš daryklos Saue Ölleköök. Nors visur randu, kad šis alus išvirtas toje pačioje Öllenaut darykloje. Labai stipriai nesigilinu, kas ten kaip, tiesiog ragaujam. Stautas taurėje atrodo puikiai. Kvape degintų salyklų puokštė, skonyje tie patys salyklai, kakava, rūkytas salyklas pradeda imti viršų. Vidutinio kūno alus, gero balanso, puikus sausumas, lengvai besigeriantis.

Ollenaut LumelausujaPaskutinis iš Öllenaut daryklos Lumelausuja 7,9%. Taip pat stautas. Bet šis netinka. Per daug jaučiamas saldumas, alus sunkiai geriasi, jo tiesiog nesinori. Jei būtų pirmas alus paskutinis, jis bendrą įspūdį apie daryklą būtų pakėlęs labai stipriai, tačiau atsitiktinumo ar neapsižiūrėjimo dėka, ragauti alūs lyg ir prastėjo ir tas bendras įspūdis liko toks kaip per rūką. Lyg ir gerai, bet lyg ir kažko trūksta.

Toliau darykla Põhjala. Neabejotini lyderiai iš Estijos, kuriuos jau jau tuoj pristatys ir Lietuvoje. Tiesa, alaus bibliotekoje jis jau yra kuris laikas, bet toks alus turėtų pasklisti plačiau.

Pohjala PesakondPirmas į taurę bėga Pesakond 5,4% juodoji IPA. Su… mėlynėmis. Ir viskas, tai pavergė ir tu sėdi ramus ramus. Ar tai tikra IPA, o ne stautas? Man tikra IPA. Aštri, aromatinga, subalansuota, vaisiai, skrudėsis, greipfrutas ir poskonyje puikiai užsibaigiantis kartumas. Tai tiesiog puiku.

Pohjala must kuldMust Kuld 7,8% porteris. Kaip Jums etiketė? Berods ją norėjo uždrausti. Dėl asociacijų. Bet tai salyklo grūdas ir tiek. O šiaip galėtų būti bet kas, nes alus stogą raunantis. Vėl etiketėje puikūs žodžiai: naudokite jį kaip desertą po puikaus maisto. Taip, tai desertas. Jį aprašinėti žodžiais per sunku. Pasakysiu tik tiek. Šis alus yra Top 50 pasaulyje, pamatysite, griebkite ir mėgaukitės.

Pühaste Brewery Dekadents 10% imperinis stautas. Alus atsidūręs šalia kitų dėžėje tik dėl etiketės. Vėl lenda įrašai, kad šis alus Puhaste dekadentsišvirtas Öllenaut darykloje. Šis nenustebina. Gal dėl alaus ragavimo eiliškumo, bet ir iš paskutiniųjų bandant atsiriboti, jis vis vien atrodo silpnokai. Alus vietomis atrodo vandeningas, o tokio stiprumo alui tai sunkiai atleistina. Lenda ir saldumas, kurio per daug. Tačiau labiausiai viskam maišo labai stiprus vanilės skonis. Jis lyg ir priimtinas aluje, bet labai viskas išbalansuota. Imi butelį ir skaitai: aged on raisins and rum soaked vanilla beans. Tada pasidaro viskas aišku. Šio alaus galiojimas iki 2018 vidurio, manau su amžiumi jis suapvalėtų ir būtų tikrai daug geresnis.

Pohjala OOIr pabaigai pasiliktas alus iš kurio tikėjausi labai daug. Imperial Baltic Porter ÖÖ 10.5%. Krūva salyklų, rudasis cukrus tapo puikiu alumi. Stiprus, bet lengvai besigeriantis, tampantis išbandymu gomuriui. Pilnas kūnas pripildo burną ir gerai jaučiamas saldumas nemaišo, kaip keliuose prieš tai buvusiuose aluose. Karamelė, šokoladas ir tamsūs salyklai taip gerai vienas su kitu susigulėję, kad niekas niekam netrukdo ir sukuria puikų balansą.

Põhjala yra Estijos, o gal viso Pabaltijo kosmonautai. Man pakliuvo jų tamsūs alūs ir jie iš tų, kur gali sakyt, kad geriausi. Bet taip pat tikiu, kad kiti jų alūs, tokie kaip IPA ar Pale Ale lygiai tokie patys geri.

Viena aišku ir nenuginčijama, estai alaus scenoje mus aplenkę.

Written by Modestas

2016-02-27 at 09:44

Įrašyta kategorijoj Alus, Estija, Ragaujam

Tagged with , ,

2 atsakymai

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] seniai neteko patirti, ačiū! Estų Põhjala daryklos Must Kuld apskritai nurovė stogą. Dėkojam Modestui, kurio tą pačią dieną perskaityta rekomendacija ir paragino jo paragauti. Tanker Mint Stout, […]

  2. […] į taurę bėga, puikiai užsirekomendavę per pirmą jų ragavimą žiemą ir Žmogšalos festivalyje,  Öllenaut aludarių pavyzdžiai. Pirmas, šviesus, silpnai geltonos […]


Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: