Aludariai pasitinka pavasarį su žiemišku alumi
Lietuvoje už lango sau kelią bando prasimušti pavasaris. Ir nors sinoptikai vis grasina, jog bus sniego ir šalčių, kalendorius byloja, kad jau pavasaris. Vis šilčiau šildanti saulutė irgi apie tai primena. Net ir žibučių nuotraukų jau galima rasti internetuose.
Tokiu metu sukrunta aludariai, bando pristatyti naujienas, pasiruošti naujam sezonui. Tiesa, pernai nelabai jie krutėjo. Tačiau šiais metais į parduotuvių lentynas atsistojo net kelios naujienos. Visa tai įvyko per savaitę.
Kai jos visos sukeliavo į mano šaldytuvą, pasidarė aišku, kad etiketėse žodžius karamelinis salyklas ir kilmingieji apyniai pakeis vienokia ar kitokia variacija žodžio belgiškas. Belgiškas gerai, bet kai pavasarį pristatinėjamas alus virš 6 laipsnių, kuris turėtų šildyti ilgais žiemos vakarais, supranti, kad aludariai gerokai pavėlavo. Taip, dar už lango šalta, bet tokio alaus tikrai niekas nenorės prie pirmą kartą naujuosiuose metuose kepamo šašlyko.
Einame prie konkretaus alaus. Pirmas pasirodęs ir dar žiemą tai suspėjęs padaryti buvo Vilkmergės Reserve 6,1%. Apie Vilkmergę aš užsiminiau rašydamas apie Žmogšalą 3. Ten jų ragautas Rubis man labai patiko, o Ąžuolo nuvylė muiliškumu. Turint omeny, kad dar viena naujiena taip pat iš Vilkmergės, galima drąsiai kalbėti apie persikrovimą ir apie bandymą į rinką ateiti atsinaujinus ir visai su kitu požiūriu. Šiuo metu Vilkmergė turi savo alaus someljė, kuris važinėja po barus ir veda mokymus ten dirbančiam personalui. Vėliau bus galimybė sudalyvauti degustacijose. Būtent pokalbiuose su minėtu someljė paaiškėjo, kad baruose dirbantys žmonės ne tik kad nesugebėtų pasakyti kokio stiliaus jie alų pilsto, bet ir negalėtų išvardinti iš ko alus gaminamas. Ir šita didele spraga viena Vilkmergė sugalvojo užsiimti. Įdomūs žingsniai, smalsu kas jų iniciatorius.
Grįžkime prie alaus. O prie jo grįžti nesinori. Ką tik papasakojus apie gerus ir teisingus žingsnius, alus taurėje neatrodo toks teisingas. Etiketėje nurodyta, kad alus brandintas vyno statinėse, tačiau to brandinimo nesijaučia. Man šiaip vynas ir alus nesuderinami dalykai. Kur grūdas, o kur vynuogė. Pasigendu aš visų pirma balanso aluje. Jis toks labai nesusigulėjęs, sunkiai besigeriantis ir nieko neduodantis. Beveik kiekvienais metais visos kvortos buteliai po kiek laiko pasirodo stipriai nukainoti, reiks tada pabandyti paragauti dar kartą, gal bus įvykęs stebuklas, nes dabar alus nevertas savo kainos.
Vilkmergės Belgiškasis Dubbel 6,6% po ilgos pertraukos papildė Vilkmergės alaus seriją. Tai ne bandomoji, ne limituota, o pastovi partija. Ir vėl tenka minėti žodį deja. Nesigėrė šis alus kaip ir prieš tai buvęs. Tai sunkesnis alus, kuris turi būti subalansuotas. O čia labai stipriai šokinėja saldumas. Stiprumo nesijaučia, bet ir kažko kito taip pat nėra. Alus labai iš bėdos.
Sekanti naujiena, kuri dar oficialiai nepristatyta, atkeliavo iš Volfo Engalman. Belgiško stiliaus Flandrijos Pinta 6%. Galvojant pavadinimus Volfgangui fantazijos netrūksta. O vat virti alų sekasi kur kas prasčiau. Po pirmo gurkšnio net nesupratau ką geriu. Po antro norėjosi keiktis, o po trečio vartoti šventųjų ir dievybių vardus. Pavarčiau skardinę ir pasidarė aiškiau. Miežių salyklo ekstraktas, apynių ekstraktas, prieskonių ir žolelių ekstraktai. Visa tai sudaro sleikštoko skonio užsaldintą alų.
Paskutinis į taurę subėgo Kalnapilio 4,5 Select silpnasis alus. Pažiūrėkit, kokie mes buki alaus mėgėjai atrodom aludariui. Didelėm raidėm užrašyta 4,5. Na, kad visi matytų, jog čia tikrai silpnas alus. Tada dar užrašoma, kad tai silpnas, čia tiems, kas galvoja, kad 4,5 yra skaičius be reikšmės ir tik po to kažkokiom neįskaitom raidėm užrašoma, kad tai Session beer. Čia turbūt užsieniečiams, kam ta lietuvių kalba. Ir kai jau buvau beveik įsitikinęs, kad šis lengvas Kalnapilio alus niekaip nepataisys reikalų po visiškai blogų trijų pavyzdžių, jis ėmė ir nustebino ir net privertė pamiršti tuos pavėluotas belgiško tipo nesąmones. Puikus, stiprus, pilnas lageris. Su daug skonių, su geru, tvirtu kūnu, su geru poskoniu. Vasarą prie alaus lentynos kaimo krautuvėlėje ilgai rinktis nebereikės.
Vilkmergės Reserve 6,1% – tikėjausi prasčiau, o visai nieko.
Belgiškasis Dubbel 6,6% perdėm karamelinis, ne kažką 🙂
Kalnapilio 4,5 Select – negeriamas.
Dainius
2016-03-18 at 11:58
“Silpnasis alus“ pasirodo yra tam tikra kategorija, į kurią patenka šis naujas Kalnapilio produktas. Man atrodo geras marketinginis ėjimas, kai propaguojamas mėgavimasis alumi, o ne prisigėrimas. Ragavau, irgi buvau maloniai nustebintas. Belgiškas – per saldus, o Reserve vis dar laikau šaldytuve 🙂
Prašau pataisyk žodį “someljė“, ankstesniam straipsnyje irgi buvo ta pati klaida, galvojau netyčinė, bet matau, kad ji – sisteminė 😉 Tuo pačiu ir Engelmano pavadinimą pataisyk 🙂
GiN
2016-03-18 at 14:25
Reserve apgailetinas eksperimentas. O kaina 5 eur. Išdūrė mane eilinį kartą Vilkmergė.
Dubbelis karameles padauginta , bet dar visai pamanomai , o ir kaina lyginaint su panašiais gerokai mažesne.
Engelmano išvis nesupratau ))) Obuolių kompotas konkretus.
Na o iš to 4,5 tai nera ko ir norėt , žinojau ką perku ))
modeslovasModeslovas
2016-03-21 at 11:10
Puikus kompiuterinis raštingumas, high five!
Modestas
2016-03-22 at 08:13
Ar bus kaimo krautuvese to 4.5? 🙂 Nes kai kuriu rusiu is didziuju nebuna, ta prasme ne tu “pagrindiniu“, bet va tokiu “salutiniu“. Nors gal tai bus prie pagrindiniu, ka gali zinot 🙂
anti_nelegalu_invazija
2016-04-03 at 12:27
:))) gal žinote to Vilkmergės Somelje vardą ?:))) tikrai gerą spragą užpildė :)))
Jonas Lingys
2016-04-06 at 14:49
Klausiau, nesakė
Modestas
2016-04-06 at 14:51
Modestai, ir čia tu įsitikinęs, kad alaus brandai nesumaišyti?
Jonas
2016-04-06 at 15:41
Ragavau flandrijos pintos, nu ok tikrai saldokas, bet pats alus idomaus skonio lyg butu vyno statinese laikytas, man tai vynuogiu poskonis susimaiso su kartumu ir galu gale nudegina idomus skalsumas isdziovinantis burna. Aisku tai nera nusisekes alus bet taciau tai kazkas naujo kaip ir naujos technologijos jeigu butu panaikintas perdetas saldumas manau tai tikrai butu geriamas alus, o ir zoleliu misinukas liaudiskas turbut kad sito isgeres grait apgirsti kazkoks gazuotas trejos devynerios birzgaliux galutineje isvadoje
Isgeres
2016-04-16 at 22:23