Modesto blogas apie kolekcijas ir alų

Daugelis tai vadina problema, aš tai vadinu hobiu

Munkebo alaus rami degustacija

leave a comment »

Prieš pusantro mėnesio Tomas iš beergeek.lt surengė Munkebo alaus pristatymą. Ir nuo to laiko jis tapo dažnas svečias Kaune. Praėjus kiek laiko Kauno baruose pasirodė Barcelona Beer Company alus buteliuose. Šią savaitę buvo surengtas šio alaus pristatymas ir degustacija. O iš kart po jos buvo pranešta, kad Kaune, kaip ir visoje Lietuvoje galima ieškoti Øl alaus. Apie tokius savo planus Tomas papasakojo būtent Munkebo alaus pristatymo metu ir pas mane nuo to laiko šaldytuve kantriai šalo kelios rūšys Munkebo alaus. Degustacijos metu alus paliko labai gerą įspūdį, bet man, pripratusiam prie ramios naminės degustacijos, norėjosi išbandyti šį technologiškai idealų alų ramiai, neskubant ir nesiblaškant.

Munkebo UdgardslokePradedu nuo Udgårdsloke Black Pilsner 5,2%. Pradžiai bandau susigaudyti tarp lager, pilsner ir schwarzbier, bet paskui paragauju ir grįžta puikūs prisiminimai iš pristatymo, o visi užrašai pasimiršta. Puiki beveik juoda spalva, saikinga puta. Kvape buki deginti salyklai. Atrodo, kad gali būti alus net rūgštokas nuo deginto salyklo, bet nieko panašaus. Salyklai suvaldyti puikiai. Tai ne stautiškas sausumas, bet ir ne porteriškas pilnumas ar sotumas. Tai tiesiog puikiai subalansuotas, nevienalyčio skonio alus. Kava, šokoladas, ilgai trunkantis skonis. Aš šiam alui neturiu jokių priekaištų, jis tiesiog geras.

Munkebo ValhalValhal Single Hop Comet Pale Ale 6% alsuoja citrusais, eglių ar pušų spygliais ir saldainiais. Alus labai nežymiai linkęs į mano taip nemėgstamą muiliškumą. Alus lengvai besigeriantis, atrodo daug lengvesnis nei prieš tai gertas, nors laipsnių turi ir daugiau. Pasigendu ir balanso, tarp kartumo, vaisiškumo ir saldumo. Kažkur kažkas nesusiveda. Alui baiginėjantis gomurys pripranta ir alus pasirodo geriau. Gurkšnio pabaigoje lieka gera dozė kartumo, poskonyje jis sustiprėja ir susėda. O gurkšnio pradžioje esantis saldumas nebemaišo, o papildo kartumą ir pasidaro viskas normos ribose.

Munkebo RagnarokToliau tik įdomiau. Ragnarok Brettanomyces Porter 6,5% alus fermentuotas atvirose talpose su elio ir laukinėmis mielėmis. Kvapas tiesiog prikausto. Jis malonus, salstelėjęs, kavos ir šokolado, intensyvus. Alus tamsus, beveik juodas, puta nusidažiusi tamsia alaus spalva. Skonių paletė labai plati. Alus tirštas, bet ne sotus. Poskonyje labai gerai išlenda kartumas. Tai labai pilnas alus, tokie man ypač patinka. Kuomet su kiekvienu gurkšniu tu gauni vis kažką kitą ir vis geriau. Kiekvienas gurkšnis įspūdžius tik sustiprina.

Munkebo GleipnerAlus kuris tirštas ir salyklinis kaip porteris, o apynių turi kaip IPA, kas? Taip, tai Gleipner Imperial Black IPA 9,4%. Alus, kurio IBU nei daug nei mažai – 197. Alus beveik juodas, jei nebūtų rudas. Puta tiršta, šviesesnė nei prieš tai ragauto porterio. Aromatas sunkus, liguistas. O skonis tiesiog nurauna stogą. Yra dabar Lietuvoje jau juodų IPA ir dažnas jūsų paklaus išgirdęs, kad tokią ragavote, ar tai ne porteris ir ar tai ne stautas. Dabar taip klausti yra populiaru. Taip klausiantis žmogus laiko save nusimanančiu apie alų. Atrodytų, kad IBU 197 turėtų išgriaužt gomurį, bet taip nėra. Visas kartumas susikoncentruoja poskonyje ant gomurio. Užkyla ir nebenusileidžia. Puikiai subalansuotas alus. Puikus derinys minkšto, kreminio, pilno deginto salykliškumo ir puokštės puikiai parinktų ir panaudotų apynių.

Vienintelis Valhal pasirodė silpniau, o visi kiti Munkebo alūs tiesiog puikūs, išvirti taip, kad nepalieka jokių kabliukų, o tik malonumą mėgautis.

Written by Modestas

2016-03-21 at 05:51

Įrašyta kategorijoj Alus, Danija, Ragaujam

Tagged with

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: