Modesto blogas apie kolekcijas ir alų

Daugelis tai vadina problema, aš tai vadinu hobiu

Aludarių taurė 2016

with 5 comments

IMG_1624Kaip jau tapo įprasta, gegužės pradžioje vyksta Aludarių taurė. Šiais metais tai jau buvo penktas kartas, kai į vieną vietą susirenka daugelis Lietuvos alaus scenos dalyvių.

Man tai buvo taip pat penktas kartas dalyvaujant taurėje, o kaip tas viskas vyko iki šiol, galite pasiskaityti čia:

Atviro alaus taurė 2012

Aludarių taurė 2013

Aludarių taurė 2014

Aludarių taurė 2015. Pirma diena

Aludarių taurė 2015. Finalas

Pirma diena

Jau beveik tradicija tampa, kad pirmos dienos teisėjavimas vyksta Alaus namuose. Pirmą dieną susirinkę teisėjai teisėjauja kategorijose ir renka vieną geriausią alų, kuris keliauja į finalą. Tai yra toks darbinis reikalas, bet kartu tai ir, mano manymu, svarbiausia taurės dalis. Prie stalų susėdę teisėjai nulemia labai daug.

IMG_1353Jei jau tai yra darbinis reikalas, reikia ir daryti tai pagal taisykles ir tvarką. Šiais metais pritrūko įvadinės dalies. Taip, kas teisėjauja ne pirmus metus, to gal ir nereikia, bet naujiems teisėjams, tuo pačiu ir seniesiems neprošal priminti esminius dalykus. Nes vėliau, jau teisėjaujant, pasigirsdavo klausimų ar reikia skaičius apvesti, ar reikia skaičiuoti bendrą balą ir panašiai.

Šiais metais buvo įvesta naujovė, kad kai kurie alūs turėjo smulkias pastabas. Pavyzdžiui, kad tai rūkytas alus ar kad tai alus su uogomis. Tiesa, organizatoriai nusprendė visai tikslių užuominų nepateikti ir kokios tai uogos nurodyti atsisakė.

Teisėjavime iš organizatorių pusės buvo įvesta dar daugiau tvarkos. Ant stalų buvo nurodyta kelintas tai stalas ir kas prie jo teisėjaujama, buvo iškabintas teisėjavimo tvarkaraštis, teisėjavimo sesijos ir laikai buvo išdėlioti labai logiškai. Jautėsi didelis organizatorių įdirbis.

IMG_1310Šiais metais teisėjavau Wheat Ales ir Light British Ales kategorijose. Dar norėjau prašyti organizatorių, kad iš antrosios kategorijos iškeltų mane kažkur pas stautus, nes buvo 5 teisėjai, bet paskui nusprendžiau, kad bus gerai ir taip. Pradėjom nuo Wheat ales. Šioje kategorijoje tikrai nebuvo daug bananų, citrusų ir kitų būdingų dalykų. Vienas alus netgi buvo nepataikęs į stilių, nors buvo tikrai puikus alus. Samprotauti galima būtų taip, kad silpnoką tokio alaus kategoriją galėjo lemti sezoniškumas, nes tokį alų tik dabar aludariai pradeda virti šiltajam metų laikui. Visgi vienas alus sugebėjo nustebinti ir tai buvo pirmas toks matytas alus taurėje per visus penkis metus. Tai alus su butelyje plaukiojančiu vaisiumi. Tas vaisius ir prikaustė dėmesį, tu jo ieškojai skonyje, aromate, visur. Kokybiškai alus nebuvo pats stipriausias, bet to originalumo užteko jam prasibrauti iki finalo. Light British Ales kategorijoje dominavo Brown Ale stiliaus alus. Jei atmintis neapgauna, iš 9 kategorijoje buvusių alaus rūšių, 5 buvo Brown Ale’ai. Ir veik visi buvo stipriai perapyniuoti. Imi, ragauji ir vis atrodo, kad arba aludariui ranka nuslydo beriant apynius, arba sutartinai visiems svarstyklės blogai svėrė sveriant apynius. 

IMG_1324Vėliau, baigus teisėjauti ir bendraujant su kitais teisėjais, bendrai nutarėm, kad kategorijose pateiktas alus lengvai nuvylė, atrodė, kad buvo labai mažai stiprių kandidatų nugalėti. Iš kitos pusės, visi taip pat sutartinai nusprendėm, kad šiais metais alus buvo visa galva kokybiškesnis už pernai metų alų. Šiais metais tik vienas alus iš 116 pateiktų atidarius išputojo.

Neapsiėjo pirma diena be diskutuotino dalyko. Neabejoju, kad apie tai parašys beergeek.lt, nes vienas iš beergeek’ų – Tomas, teisėjavo toje kategorijoje ir papasakos viską tiksliai. Aš tik užsiminsiu, kad Belgian Strong Ale kategorijoje ryškus favoritas, pasak Tomo, buvo nuostabus quadruppel’is ir trys teisėjai jam skyrė vos ne maksimaliausius balus, tačiau vienas teisėjas skyrė 21 bendrą balą ir tas alus nepakliuvo į finalą. Čia išlindo nerašyta taisyklė, kad vienas teisėjas negali vertinant iškelti alaus tiek, kad jis pakliūtų į finalą, bet vienas teisėjas gali užkirsti kelią į jį bet kuriam alui. Kituose konkursuose nuo to apsaugoma anuliuojant arba neskaičiuojant aukščiausio ir mažiausio vertinimo, bet kai yra 4 teisėjai prie stalo, toks sprendimas būtų nelogiškas. Tačiau saugiklio tokiems atvejams reikėtų paieškoti. 

Antra diena

IMG_1414Antra diena prasidėjo naujoje Vilniaus vietoje – BeerHouse (Vokiečių g. 24). Šiai vietai tai buvo trečia darbo diena. BeerHouse turi begale erdvių rūsyje ir jaukią, uždarame kieme įsikūrusią, vasaros terasą. Vienoje, iš rūsyje esančių, salių vyko finalinis teisėjavimas, o vidiniame kieme – „Atviras alus“ viešoji alaus degustacija. Degustacijos metu alumi dalinosi namų aludariai.

Vieša degustacija šiais metais išsiskyrė tuo, kad aludariai pasistengė ir pasirūpino prie alaus derančiais užkandžiais. Taip buvo perteikiama ne tik aludarystės idėja, bet ir alaus ir maisto derinimo subtilybės. Namudiniai aludariai, matyt, norėjo žmonėms parodyti kas yra tikras alus su uogomis ar kitais priedais taip stipriai populiarėjant Lietuvoje didžiųjų aludarių vadinamiesiems kriek’ams. Čia galėjai paragauti alaus su šalavijais, šeivamedžiu, vyšniomis, vynuogių koncentratu.

Finalas vyko geriausioje vietoje, kokioje yra vykę Aludarių taurės finalai. Erdvi, kondicionuojama, puikiai apšviesta salė – viskas ko reikia tokiam reikalui. Geresnių sąlygų teisėjauti aš negalėčiau sugalvoti. Organizatoriai teisėjavimą finale pavertė tikra švente, kurioje nieko netrūksta, viskas paduota. Alų pateikdavo vienas iš moderuojančių žmonių, pranešdavo alaus numerį, stilių, pastabas, laipsnius, IBU ir EBC reikšmes. Pertraukų metu buvo pasirūpinta užkandžiais.

Finale teisėjavo 11 teisėjų. Be manęs dar buvo Linas Čekanavičius, Alex Leit (Baltarusija), Anna Shefl, Vidmantas Čičelis (Vilkmergės alus), Andrius Bagdzevičius (Raudonų plytų alaus dirbtuvės), Marijus Guscevičius (Savas Alus), Tomas Josas (Prohibicija), Gediminas Volkas (Sakiškių alus), Simonas Gutautas (Dundulio alus) ir Phil Carmody.

Finalas prasidėjo nuo lengvesnių alaus rūšių, o aš niekaip negalėjau išlipti iš >40 vertinimo balo. Pirmąją dieną teisėjai buvo puikiai atrinkę alų. Gal tik prieš pirmąją pertrauką ragautas Pale Ale’as buvo kiek prastesnis. Vėliau buvo kategorijose teisėjautas alus su vaisiumi, buvo ir saison’as su uogomis ir daug kitų gerų ir geresnių alaus pavyzdžių. Finalas šiais metais tikrai buvo labai stiprus. Ir buvo pirmas kartas, kai baigus teisėjauti iš bendrų nuotaikų negalėjai pasakyti kas šiais metais nugalėjo. O nugalėjo saldusis stautas išvirtas šiauliečio Modesto Gelžinio. Puikiai tą alų prisimenu, vieniems teisėjams trūko saldumo, kitiems jo buvo kiek reikia ar net per mažai. Aš buvau iš tų, kuriems norėjosi daugiau saldumo ir apvalesnio skonio. Alus buvo labai kokybiškai išvirtas ir buvo ant tiek geras, kad net nuobodus (gerąją prasme). Aš savo simpatijas finale atidaviau Belgian Blonde Ale alui, kurį, kaip paaiškėjo vėliau, išvirė Gytis Gurklys ir kuris užėmė trečią vietą. Po apdovanojimų teko šnektelti su Gyčiu apie jo alų. Jis džiaugėsi, kad šis alus finale taip gerai buvo įvertintas, nes alus virtas su labai įnoringomis mielėmis ir būtent šį alų išvirti buvo labai sudėtinga. Taip pat Gytis užsiminė, kad turbūt šį alų pateiks ir kitąmet, nes jis turėtų su laiku tik gerėti.

IMG_1854

Po apdovanojimų pavyko trumpai pakalbinti ir patį nugalėtoją:

– Kelinti metai dalyvaujate Aludarių taurėje?

– Berods ketvirti.

– Kažką esate laimėjęs?

– Kiekvienais metais kažką. Praeitais metais trečią vietą.

– Planuojate ir toliau virti alų?

– Neplanuoju, aš jį verdu.

– Ką be alaus virimo veikiate gyvenime?

– Aš inžinierius.

– Kiek laiko namuose verdate alų?

– Jau penkti metai.

– Negalvojate iš namudinės aludarystės pasukti į verslą ir virtį alų pardavimui?

– Net nežinau, tai yra labai sunku. Aš norėčiau n tonų išvirti kažkokio alaus, bet tik Gubernijoje, Šiauliuose, nes pats esu šiaulietis.

IMG_1903

Aš pats nesu matęs taip nuoširdžiai besidžiaugiančio žmogaus kažkokiu laimėjimu. Tai buvo taip natūralu ir tikra. O paklaustas ką galėtų pasakyti apie savo alų, Modestas prasitarė, kad alų virė savo draugei, nes tokį alų ji mėgstanti ir kad tai darė su didele meile. Tada visi pradėjo ploti, kažkas šūktelėjo, kad minima moteris yra tarp mūsų ir dar po kelių akimirkų ji jau buvo nugalėtojo glėbyje. Ir tai buvo saldi vyšnia ant puikiai iškepto Aludarių taurės pyrago.

 

 

Written by Modestas

2016-05-10 at 13:19

Įrašyta kategorijoj Aludarių taurė, Aš ten buvau

5 atsakymai

Subscribe to comments with RSS.

  1. Negaliu nepaminėti ir kelių dalykų, kurie gali būti įvardinti kaip organizatorių minusai.
    Pirma, tai didelis komunikacijos trūkumas prieš taurę. Supažindinimas su teisėjais gera idėja, bet tai daryti tik renginio išvakarėse kiek vėloka. Apie tai, kokios alaus rūšys bus atviroje degustacijoje pranešti tik renginio dienos rytą jau net ne vėloka.
    Likus trims savaitėms išsiųsti kvietimus teisėjauti savaitgalį vyksiančiame renginyje taip pat vėloka. Kur vyks finalas ir degustacija pranešti berods tik prieš savaitę irgi gerokai per vėlu.
    Kiek žinau, šiais metais prie taurės organizavimo prisidėjo nemažai žmonių, tai paskleisti žinią buvo galima labai plačiai. Taip plačiai, kad į viešą degustaciją būtų galima pardavinėti bilietus, taip plačiai, kad alaus kiekis pateiktas konkursui būtų buvęs daug didesnis.
    Ir paskutinis – rezultatų paskelbimas. Tai galėjo būti daug iškilmingiau padaryta. Taip pat skelbiant Aludarių taurės nugalėtojus, logiška būtų buvę paskelbti ir koks alus laimėjo, o ne tik aludario vardą ir pavardę.

    Modestas

    2016-05-10 at 13:37

  2. Gera apžvalga, ačiū, smagu matyt, kad renginys tobulėja!

    ramtyns

    2016-05-10 at 13:49

  3. Modestai, ačiū už teisėjavimą, apžvalgą ir nuotraukas.

    Šiemet buvo 6 organizatoriai, tiek pat kiek ir pernai. Mano nuomone, skleidžiant žinią padarėme net daugiau, negu iš pradžių planavome. Jeigu turi konkrečių pastabų ar pasiūlymų, būtų įdomu išgirsti.

    Alaus kiekis šiemet mažesnis, bet kokybė dėl to nesumažėjo. Yra daug namų aludarių, kurie žino apie konkursą, bet jame nedalyvauja. Labai abejoju ar įmanoma juos visus įtikinti. Na gal nebent primokėtume už dalyvavimą, bet to lyg ir neplanuojame daryti.

    Dėl pirmos dienos teisėjų. Būtų gerai, kad teisėjautų vien profesionalai, bet abejoju ar mes galėtume savo jėgomis juos sukviesti. Bet net jei ir pavyktų, nėra vieningos nuomonės ar vertėtų tai daryti. Reikėtų apklausti dalyvius. Mes kelintus metus svarstome teisėjų sertifikavimo galimybę, bet praktiškai tai įgyvendinti neturime galimybių. Nepamiršk, kad organizatoriai atlyginimo už darbą negauna ir viską daro savo laisvalaikio sąskaita.

    Mano nuomone, šių metų renginys yra ta natūrali riba, ką mes savo dabartiniais resursais galime padaryti. Jeigu kas nors turi idėjų ir resursų kaip galima būtų plėsti renginį, mielai jūsų visų išklausysime.

    Gytis

    2016-05-10 at 17:36

  4. Super apžvalga, tu kaip visad labai greitas. Aš mintis susidėjęs, bet paversiu jas kūnu šiek tiek vėliau🙂

    Tomas

    2016-05-10 at 18:14


Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: