Modesto blogas apie kolekcijas ir alų

Daugelis tai vadina problema, aš tai vadinu hobiu

Vilkmergės alaus riboti leidimai

with 6 comments

vilkmerges-moliugu-elisKuomet susikaupusias mintis išliejau įraše apie nuobodžią Lietuvos alaus rinką, Vilkmergės someljė ir blogo nulis.lt autorius Vidmantas po juo pakomentavo: “Bet juk ne metų galas ane?“. Ir ilgai laukti kas po tais žodžiais slypi nereikėjo.

Pumpkin Ale stilius nėra pats populiariausias sezoninio alaus stilius Europoje. Tai daugiau amerikiečių tradicija. Bet Vilkmergė čia anaiptol neprašovė. Moliūgai Lietuvoje kuo puikiausiai auga, nėra kažkas svetimo, o alus su prieskoniais dažnam lietuviui patinka. Vilkmergės Moliūgų Elis 6,1% 18 IBU išvirtas panaudojus tradicinius tokiam alui naudojamus prieskonius – cinamonas, kardamonas, gvazdkėliai. Alus gavosi gražios tamsiai geltonos, gintarinės spalvos. Putoja nuosaikiai, puta nėra tvari. Kvape jaučiamas alkoholio sausumas, užslėptas cinamonas, alui ilgiau pabuvus taurėje išlenda gvazdikėliai. Alus geriasi kiek sunkokai, bet čia dėl prieskonių gausos. Aš jaučiu alkoholį ir tai kiek erzina. Kaip pumpkin ale stiliaus alui šis alus dar pakankamai silpnas, bet alkoholis neužslėptas. Čia, matyt, pataikaujama pirkėjui, bet toks alus, tokiam butelyje, su tokia etikete, manau būtų parsidavęs ir 8 laipsnių. Tvirtesnis kūnas tokiai prieskonių bazei nebūtų pamaišęs.

Prieskoniai šio alaus stiprybė ir jų gausa labai jau meistriškai suvaldyta ir atitaikyta. Prie mano minėtų dar reikėtų paminėti imbierą ir kvapiuosius pipirus. Lengvas saldumas užslėptas po cinamonu, gero kirptelėjimo duoda pipirai, sausumo pojūtis matyt iš imbiero. Ir iki vau pritrūksta tvirtesnio kūno. Sakysit kur tada moliūgas, aš to pačio savęs klausiau. Bet Jūs pabandykit išvardintais prieskoniais apibarstyti gabalėlį moliūgo ir jį suvalgyti. Kad jausite moliūgo skonį aš labai abejoju.

vilkmerges-ziemos-stout“Bet juk ne metų galas ane?“ – pakartojo ir į dienos šviesą paleido Vilkmergės Žiemos Imperial Stout 6,3% 32 IBU. Internetai sukruto, imperial, o tik 6,3. Iš vienos pusės kaip lengva kritikuoti tai kas taip lengvai identifikuojama, skaičiukai. Na, bet mes ne Vokietija, pas mus ant etiketės gali rašyti ką nori ir čia jokios kontrolės nėra. Iš kitos pusės, Vilkmerge, come on, Jūsų šviesusis 5,6, tamsusis 5,8, o imperiniam pagailėjot bent 7,5? Aš suprantu, kad Žiemos Stout skambėtų kiek per silpnai, o kai niekas negali paaiškint ką rašyti, tai nesusiturėjot ir nepasikuklinot. Reikėjo tiesiog užrašyti Kalėdinis Stout ir viskas būtų išsisprendę.

Užteks apie žodžius, einam prie alaus. Tamsus, neperšviečiau taurės su savo staline lempa, kad ir kaip stengiausi. Aromate norėtųsi bent kažkiek prieskonių nurodytų ant etiketės, bet randu tik degintą salyklą. Na gerai, gal dar truputis muskato. Gurkšteli šio alaus, kremiškai švelniai nuslysta gomuriu alus kiek įkirpdamas su angliarūgšte ir tada pareina prieskoniuotas ir su degintu salyklu susimaišęs poskonis. Ir jis eina ilgai, jau tau gana, bet jis vis dar grįžinėja. Dar norėtum gurkštelti, bet prisimeni tą besitęsiantį poskonį ir lyg nebenori daugiau. Ant gomurio labai pavėluotai išryškėja sausas kartumas ir alkoholio šiluma.

Abu alūs savotiškai geri, tikrai perlipa didžiųjų aludarių masinės gamybos alaus standartus. Alaus idėja aiški, tik išpildymas tikrai galėtų būti šiek tiek geresnis.

Pabaigai paliksiu trečią “Bet juk ne metų galas ane?“ kartą iliustruojančią nuotrauką.

untitled

Reklama

Written by Modestas

2016-12-05 at 08:00

Įrašyta kategorijoj Alus, Lietuva, Ragaujam

Tagged with , ,

6 atsakymai

Subscribe to comments with RSS.

  1. Viskas gerai su Imperial stout stiprumu 6.3. Pagal apibrėžimą (hibridinį WBC) gali būti ir silpnesnis: Alcohol by Weight (Volume) 5.5%-9.5% (7.0%-12.0%)

    ramtyns

    2016-12-05 at 13:55

    • o kad šitą komentarą, kad ir pats Vidmantas čia būtų brūkštelėjęs, kaip gerai būtų buvę 🙂

      Modestas

      2016-12-05 at 13:57

      • Matyt dėl to ir atsakinėja, nes žino, kad viena daro, kita sako;)

        ramtyns

        2016-12-05 at 13:58

        • Kas čia man šiandien su kreivom rankom… turėjo būt “neatsakinėja“

          ramtyns

          2016-12-05 at 13:59

    • A, pats sau prieštarauju:) Tik dabar atkreipiau dėmesį, kad pagal ABV yra 7-12%. Tad taip, skeptikai teisūs – pagal apibrėžimą, tai nėra imperial stout. Bet Vilkmergė garsėja gaminanti gėrimus, neturinčius nieko bendro su užrašais etiketėse:)

      ramtyns

      2016-12-05 at 13:58

  2. Vilkmergė bent jau išdrįso ir pabandė “žieminį“ sezoninį alų padaryt, kiti bravorai pas mus nelabai turbūt girdėję apie tokį dalyką… Dėl stiprumo tai jo – tai kokio velnio tada rašyt “Imperial“… Kaip ir Volfas su savo “Imperial porteriu“ 6% stiprumo 😀 Apskritai, pas mus stipresnių alų kažkaip bravorai nedaro (nes ko gero neapsimoka), na iškyrus aišku “chroniams“ skirtus tuos šviesius 8%+… Liūdnoka…

    Beje – kiek tik praeinu pro alaus skyrių, Vilkmergės “Kriek“ išgraibstytas beveik iki paskutinio butelio – va čia jie gerai pataikė pasinaudot nelabai kokiu lietuvos pirkėjų skoniu 🙂 Būtų įdomu pamatyt kokį procentą Vilkmergės pardavimų sudaro “Kriek’as“ – beveik duodu galvą nukirst, kad didžiausią 🙂

    Domaso

    2016-12-11 at 16:01


Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: