Modesto blogas apie kolekcijas ir alų

Daugelis tai vadina problema, aš tai vadinu hobiu

Naujoji Zelandija ir didžiausia pinigų suma išleista vienam alaus buteliui

with 10 comments

IMG_6254Naujosios Zelandijos eilė. Šį kart neapsieisiu be trumpo pasakojimo. Ir jis atsiras vien dėl to, kad ant butelio etiketės rašoma, jog tai tiesiog unikumas. Tai ne šiaip sau alus, ne šiaip sau IPA. Tai alus pagamintas iš unikalių Naujosios Zelandijos apynių ir lygiai taip pat unikalaus Naujosios Zelandijos salyklo. Kuo unikali ta Naujoji Zelandija? Aš Jums dabar pasakoju visiškai nepatikrintą faktą, bet šią istoriją man papasakojo aludaris per Aludarių taurės renginį. Taigi, Naujojoje Zelandijoje, toliau trumpinsiu tiesiog NZ, apynys nėra vietinė kultūra. Jis yra atvežtinis. Ir ten jį augino, vedė naujas rūšis ar tai veisles ir viskas ten su juo puiku. Bet yra vienas bet. NZ apyniai neserga jokiomis ligomis. Todėl naujų rūšių/veislių įvežti negalima, išvežti kaip ūglius taip pat draudžiama. Na tai va ir turim susiformavusį unikumą. Į ten nieko neatveža, kad neužsikrėstų, o išveža tik produkciją. Šiuo gi atveju išvežta netgi ne žaliava, o jau galutinis produktas. Tad parašymas ant etiketės unique  ir yra unique. O ne ten kaip ant Irano alaus, kad 100% natūralus produktas ir panašios nesąmonės.

Grįžtam prie alaus. Hopwired IPA 7,3% (~5 Ls., ALEhouse)

Žalia, nelabai kuo išsiskirianti etiketė, kas buvo būdinga amerikiečiams. Alus putoja, bet man norėtųsi nuosaikesnio putojimo. Jis per daug intensyvus, burbuliukai nuo to dideli ir taip nesusiformuoja tiršta tvarkinga puta. Spalva taip pat labai jau stipri alaus pusė, bet taurėje atrodo labai neblogai. Tiesa ant etiketės, kuri neišsiskiria, labai neblogai sudėliotas tekstas apie alų. Lyg skaitytum kokio angliškai rašančio blogerio įrašą. Aromatas pilnas apynių, bet kartu persipina ir saldumas, vaisiškumas. Kažkodėl paskutiniu metu visur vaidenasi vynuogės. Čia jų taip pat lyg ir užuodžiu. Ragaujam. Na tikrai unikalus alus, su unikaliu kartumu. Na jau paragavęs nemažai IPA’u, jau truputį galiu sau leisti apie jas kalbėti drąsiau. Šios IPA’os kartumas nesignaibo, kaip pavyzdžiui Brewdog ar panašių atstovų. To kartumo daug, labai daug, bet visai kitoks. Įsivaizduojate visą burną užpildantį kartumą, kuris kartu yra minkštas? Atrodytų jei jau kartu, tai iki kandžiojimosi, o čia sausai, bet pilnai. Poskonyje nusėdęs kartumas atrodytų dar stipresnis, bet toks pats nuosaikus, minkštas, o kartu ir negailestingas. Daug dėmesio skyriau kartumui, bet ir be jo alus turi dar ir skonio, kuris išlenda vis kita forma. Besibaigiant taurėje alui supranti, kad pilnai pažinčiai alaus neužteko, bet geram pirmam įspūdžiui buvo daugiau nei pakankamai.

IMG_6257Mikkeller Invasion Farmhouse IPA 8% (~10 Ls., ALEhouse)

Ant etiketės rašoma: Brewed and bottled by Anchorage brewing Co. Anchorage, Alaska. Ratebeer svetainėje rašoma: Copenhagen, Denmark. Tai čia man yra truputį painiavos. Alus kuris kainuoja beveik 10 latų pas latvius ir tai daugiausia kiek aš sau leidau sumokėti už alaus butelį. Ir vat čia toks paradoksas, kuomet sumoki brangiau ar gauni kažką kiek sunkiau gaunamą, norisi kažkaip išlaukti tinkamos progos paragauti. Toks laukimas neišėjo į naudą, nes alus jau ne toks, koks turėtų būti. Čia mano nuomonė. Nes na jis turi savyje daug gerų dalykų, bet jie jau paslėpti po blogais, kurie ima viršų, todėl kaip bebūtų gaila, nuo vertinimo susilaikysiu. O paminėjau tik dėl išleistos pinigų sumos ir gaila po to net neužsiminti apie tokį alų.

Šiuo įrašu laikas baigti su užsienietiškais alumis ir grįžti prie lietuviškų reikalų. Nes čia, Lietuvoje, vyko, vyksta ir vyks nemažai dalykų apie kuriuos tik spėk rašyti.

Reklama

Written by Modestas

2013-05-21 at 14:03

10 atsakymai

Subscribe to comments with RSS.

  1. Povilas Mikalajunas

    2013-05-21 at 14:06

    • Yra dar ir importuotojo lipdukas, ten rašoma taip: Ražotajs: Mikkeller, Kopenhagena, Danija…

      Modestas

      2013-05-21 at 14:09

  2. O visgi kas ne taip su Mikkeller alumi? Kadangi jis stiprus, IPA užkartintas, tai turėtų laikyt ir skanėt bent kelis metus, jei ne dešimtmetį. Pabūsiu įžūlus ir paklausiu tiesiai – ar nebus taves tiesiog farmhouse stilius nustebinęs ir apgavęs – čia tuo atveju, jei pirmą kart tokį stilių ragauji.

    ramtyns

    2013-05-21 at 14:12

    • Taip, tai buvo pirmas kartas tokio stiliaus mano taurėje. Ar mane apgavo? Nežinau, man netiko kaip alus elgėsi nuo pat atidarymo. Butelis tiesiog išspjovė kamštį, kuris kaip taisyklė sunkiau atsikemša, į taurę per putojimą alų buvo sunku įpilti. Pirmas prikišimas taurės prie nosies ir papratimas giliai įkvėpti nudegino ir atmetė galvą atgal kaip atmeta pauosčius amoniako. Tik čia tas kvapas toks daugiau keliantis čiaudulį. Apie skonį iš vis sunku kažką pasakyt, nes jis toks nevienalytis, išblaškytas ir nežinia kas kur. Jei tai šio stiliaus sąvybė, tuomet reikia dar kartą, esant progai paragauti kažko panašaus ir galutinai įsitikinti.

      Modestas

      2013-05-22 at 10:42

      • Laukiniai (farmhouse) eliai gali būt agresyvesni, kiek skaičiau, ten butelyje fermentuota su įžūliosiomis Brettanomyces mielėmis, kurios gali suteikti ir visiškai, iš esmės, kitokią aromatų ir skonių gamą, prie kurios neabejotinai reikia priprasti ir prisijaukinti. Kas dėl kirtimo į nosį, tai gali būt didelis kiekis angliarūgštės, kuri tikrai kerta į nosį (bravruose gali pridaryt ir didesnių bėdų, bet čia kita istorija). O tai, kad jis smarkiai pokštelėjo ir putojo, greičiausiai net padoriai atšaldžius, tai tik patvirtina.

        Šiaip būtų labai įdomu jo paragaut ir pačiam susidaryt nuomonę, nes bent jau ratebeer jis labai aukštai vertinamas.

        ramtyns

        2013-05-22 at 14:30

        • tas ratebeer vertinimas mane ir subalamutino. Aš pasitikiu savo receptoriais ir visais kitais dalykais kuomet vertinu alų. Jie dar manęs nepavedė. Kuomet ragauji gerai vertinamą alų, supranti dėl ko jis gerai vertinamas. Ir visai nesvarbu jis tau patinka ar nepatinka. O šį kart buvo taip, kad nesupratau, kaip tokį alų galima taip gerai įvertinti. Todėl ir susilaikiau nuo vertinimų ir palauksiu su galutinėmis išvadomis sekančio ragavimo.

          Modestas

          2013-05-22 at 14:36

  3. Įtariu, kad Hopwired IPA vynuogių duoda Nelson Sauvin apyniai. Kartu nuorodoje ir pagrindimas dėl ligų, ties laukeliu “Disease resistance”:

    http://www.nzhops.co.nz/varieties/nelson_sauvin.html

    pofke

    2013-05-21 at 15:46

    • Ačiū už nuorodą. Kaip visada geri komentatoriai sukuria kartais geresnį turinį nei pats autorius. Dėkui, kad nepatingit brūkštelti 🙂

      Modestas

      2013-05-22 at 10:44

  4. del Mikkeller tapatybes. Kadangi tai danas, kuris vazineja ir daro alu ivairiose pasaulio daryklose, tai cia jau kas kaip nori taip skirsto – vieniems tai daniskas alus, kitiems – tos salies kurios bravore jis darytas.

    Skelo

    2013-05-21 at 15:54

    • aš taip ir galvojau, kad čia bus tas atvejis, kad kaip pavadinsi, nepagadinsi 🙂

      Modestas

      2013-05-22 at 10:45


Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: