Senojo Vilniaus alus
Švenčių proga, o galbūt savo “Dydžiosios krautuvės“ atidarymo proga, Vilniaus alus išleido 5 rūšis Senojo Vilniaus alaus. 4 rūšis, supilstytas į tamsiai žalsvos spalvos BBH tipo butelius teko paragauti. 14 laipsnių, į litro talpos butelį supilto alaus ragavimą atidėjau ateičiai.
Įdomiai atrodo BBH tipo alaus butelis, kuris yra ne standartinės rudos spalvos, o tamsiai žalios. Galima pasidžiaugti, kad Vilniaus alaus butelių nebereiks išmetinėti, tiesa į pusės litro butelius jie pilstė tik girą. Kalbant apie girą, galima pasidžiaugti, kad tik ant jos butelių dėtas naujasis kamštelis, jau puikuojasi ir ant naujojo alaus. Todėl kolekcijose esantis kamštelis legalizavosi ir tapo pilnateisis renkantiems tik alaus kamštelius.
Ką rašo ant etikečių nurašiau čia, jei įdomu, galite pasiskaityti, o dabar laikas papasakoti ką radau išpylęs alų į taurę.
Senojo Vilniaus nefiltruotas šviesusis 5.0%
Malonaus neintensyvaus kvapo alus. Drumstas, silpnos, tirštokos putos. Geriasi lengvai, jaučiamas dulkstelėjęs saldumas, tiek pat mažai kartumo. Neišraiškingas, bet tvarkingas ir geriamas alus.
.
.
.
Alus, turintis tirštą ir smulkią putą, jos gausu, ji nusėda lėtai. Ir kas maloniausia, tai, kad į putą persidavęs alaus spalvos šešėlis. Spalva labai maloni akiai, rubino raudonumo. Kvapas silpnas ir nieko neprimenantis. Ragaujant jaučiamas saldumas, bet koks tai saldumas nusakyti sunku. Galbūt medaus, galbūt vaisinis. Įdomiausia su kartumu. Jis toks ne apyniškas, o greičiau greipfrutiškas. Nuo tokio kartumo, alus sausas ir kiekvienam gurkšnyje, net ir paskutiniame, tas sausumas jaučiasi, todėl alus įpusėjus puslitrį sunkėja ir pasidaro nebeįdomu jį gerti.
Senojo Vilniaus šviesusis 6,8 %
Kvapo beveik nėra (laipsnių daugėja, o kvapas dingsta?). Puta labai silpna. Labai neišraiškingo skonio. Per rūką lyg išlenda saldumas, kiek drąsiau – kartumas. Kas gerai, kad nesijaučia alaus stiprumo. Paragavus nevalingai tenka prisiminti Švyturio naujieną Adler Bock, tik pastarasis saldesnis.
.
.
Senojo Vilniaus tamsusis su prieskoniais 8,2 %
Puta negausi, bet tiršta. Nors tikrai stiprus alus, jokio stiprumo nesijaučia, nes jaučiasi… cinamonas. Visur. Kvape, skonyje, poskonyje. Į šitą alų jo kalta negailint, bet kas keisčiausia, man jis netrukdė. Taip, lindo per visur kur galėjo lyst, bet už tai negalėjau pykti. Netgi pro jį prasimušantys kiti skoniai nuteikdavo maloniai. Taigi, su šiuo alumi buvo viskas aišku. Geri stiprų alų, užsikandi cinamonu, o grąžos gauni bonusinių skonių. Kokių? Atraskite patys 🙂
Vienas pažįstamas šio alaus pirko paragavimui ir mėsos marinavimui. Sakyčiau puiki mintis, gal per naujuosius metus namai kvepės jautiena marinuota aluje su trupučiu cinamono?.. 🙂
Cia pirkotes siaures miestelyje, naujai atidarytoje “Vilniaus alaus“ parduotuveje?
Seven
2010-12-26 at 21:36
ne, čia pirkta Kaune, alaus krautuvėlėje Daukšos gatvėje
Modestas
2010-12-27 at 08:40
hmm na gal bus ir vilniuje, nes cia netoli namu atidare nauja didele krautuve
Seven
2010-12-27 at 22:27
Tai tuo net neabejok, tikrai jo ten yra. Be to ten rasi ir penktą rūšį. Ją mačiau Vilniuj ir keliose Rimi parduotuvėse
Modestas
2010-12-27 at 23:17
Niekaip negalėjau išgerti antro buteliuko 8,2 su prieskoniais…Pirmas buteliukas-egzotika pasirodė, tačiau antras jau niekaip nelindo-prisekonių stiprumas užmušė alaus skonį.Mano galva, kažkoks Lt. Mochito, o ne alus.
Kastytis
2011-01-03 at 20:16
Vienam vakarui du buteliai tokio alaus bent man tikrai per daug, bet vakarui vienas buteliukas tinka superiniai, ypač prie maisto.
Modestas
2011-01-03 at 20:27
Sutinku. Pasilepinimui pats tas.
Kastytis
2011-01-03 at 22:19
Man teko bandyt gert pašildytą Senojo Vilniaus tamsusis su prieskoniais 8,2 % ir dar su medumi. Ta šiluma gerokai palengvina prieskonių stiprumą ir išryškina skonį. Labai egzotiškas skonis ir jausmas geriant tokį alų, o žiemos vakarą, kai palanges dengia sniegas ir medžių šakas lenkia pūga, tai pats geriausias gėrimas.
Gediminas
2011-01-07 at 00:42
Visi Senojo Vilniaus alūs neblogi, nedaug kuo skiriasi nuo įprastinių, tik tara.
Tačiau šildomas alus su prieskoniais yra kažkas dieviško.
Darau taip: lėtai supilu butelio turinį į “riundeliuką“, pašildau porą min., (kol putomis pasidengia paviršius), o kol alus šyla, į taures įdedu puse valg. šaukšto medaus ir išspaudžiu kelis lašus citrinos. Tada supilu sušilusį alų, gerai išmaišau, ir…
…žiemos pasaka prasideda.
😉
lithium
2011-01-07 at 13:57
Bent penkias minutes džiaugiuosi tuo sodriu ir tokiu malonu karšto alaus aromatu, vien jis vertas dėmesio 😉
Gediminas
2011-01-07 at 16:10
[…] pamalonindavo. Dabar to nebėra. Bet ir čia nėra visiškas štilis. Va Vilniaus alus išsipilstė tamsų alų su prieskoniais. Pasiūlė pašildyti ir įdėti medaus. Patarimo daug kas paklausė ir daug kam patiko. […]
Naujo alaus sezono pranašai « Modesto blogas apie kolekcijas ir alų
2011-01-24 at 15:38
[…] Ne ne, ne tą kurį visi giria ir jis būtinai turi būti pilstomas, bet naują, kuris papildė Senojo Vilniaus alaus seriją. Dar ilgai žmonėms teko įrodinėti, kad tai ne tas pats Vilniaus alaus kvietinis, bet visai […]
Ir vėl apie kvietinį « Modesto blogas apie kolekcijas ir alų
2011-10-07 at 13:32
Sweiki,atradau Vilniaus alu savaitgaliais ,kaip sakant 4 fun,
kas patinka-tai tikroviskumas,neina tie prakeikiti burbuliukai is dugno,
isbandziau visa Vilniaus produkcija ,bet niekur nrandu taip isgirto Senojo Vilniaus tamsusis su prieskoniais 8,2 %
Siauliu krastas-yra kas tiekia sy alu?
julius
2012-01-08 at 02:48