Modesto blogas apie kolekcijas ir alų

Daugelis tai vadina problema, aš tai vadinu hobiu

Naujas, naujesnis, naujausias

with 13 comments

morzenasTrys alaus rūšys, kurios lyg ir ne deficitas, bet ir nerasi jų ant kiekvieno kampo. Kalbu apie… Ir čia kažkaip reikėtų atsekti apie ką aš tiksliai kalbu. Turėtų būti lyg alaus daryklos Taura alus, bet lyg ir jau Panevėžio alaus alus. Bet dar čia bus ir apie Širvėnos bravorą kalba. Na kaip ten bebūtų viskas parsiduoda Špunkose, kurios yra firminės… Ai, nebesimaišom kas čia ir su kuo ką daro. Tiesiog ragaujam.

IMG_7255Jau tikrai ne naujiena ir gan senai ne naujiena, tai Lofto alus 5,2%. Tai Panevėžyje esančio alaus klubo alus, jo galima nusipirkti šalia alaus klubo esančioje Špunkoje. Tai puikus alus, su savo charakteriu, lengvumu ir nepasisotinimo jausmu. Ne veltui jis alaus klubo alus, jo galima išgerti daug ir jis neatsibos.

Netokia nauja naujiena, nes pasirodė, kai dar mūsų kraštus dengė kalnai sniego, bet visgi aš dar išdrįsiu pavadinti tai naujiena. Ir va dėl ko. Kiek teko ieškoti šio alaus, tai visur kur jis buvo pasirodęs, jo nebelikę. Vis tas pats atsakymas, kad neprilipo, turim geresnių. Jei kalbant apie Kauną, šiam alui reikia konkuruoti su Kauno Kvietiniu arba net su Vilkmergės kvietiniu ir dažnai pilstomo alaus parduotuvės ar barai renkasi Kauno Kvietinį. Aš kalbu apie Dundulio Morzeną 5,0%. Jei prisiminti visą Dundulio kvietinio istoriją, ji ilga ir ne kartą mano aprašyta, tai nesikartosiu, bet vat kažkaip vis su tuo kvietiniu ši darykla neiššauna. Ir tos praeities baimės dėl kokybės ir kitų dalykų, kalbantis su žmonėmis, išliko. Pats alus lengvai negausiai putojantis, o puta ilgai neužsilaiko. Geras, tvarkingas kvietinukas, skaniai geriasi. Bet yra viena bėda, iš Širvenos/Tauros/Panevėžio alaus jau tikiesi tiek daug arba bent jau daug, kad toks perdėm tvarkingas alus nebepateisina lūkesčių.

IMG_7256Ir paskutinė naujiena, kuri buvo tikra naujiena, bet su mano rašymo tempais pasidarė ne visai naujiena. Tai Panevėžio alaus (kaip rašo ant etiketės) Dundulio (kaip rašo internetai) Rudasis Biteris 4,9%. Alaus kvapas labai pažįstamas, apyniai turbūt tie patys kaip ir IPA’os. Geriasi skaniai, puikiai pasiskirstęs kartumas. Ir kuomet ragavau, visą laiką mintyse prisiminiau alų pilsčiusios merginos  pagrasinimą, kad oj koks kartus, atsargiai. Ech, pagalvojau, ilgai mes dar tą kultūrą ir suvokimą apie alų turėsim propaguot, kol nors kažkiek reikalai pasitaisys.

Reikėtų ir apibendrint kažkaip visa tai. O apibendrinimas būtų paprastas. Ankščiau naujoms tų bravorų (galėtų kas protingesnis ir išaiškint kaip ten yra su tais pavadinimais, tai nors žinočiau kaip rašyt kitą kartą) alaus rūšims skirdavau atskirus įrašus, kartais ir po du išeidavo, ir po tris berods. Dabar trys rūšys viename. Arba prie gero priprantama arba tai kas buvo ragauta taip neišsiskyrė, kaip ankstesni bandymai.

Written by Modestas

2013-06-05 11:21

13 atsakymai

Subscribe to comments with RSS.

  1. Panevėžio “Taura“ pakeitė pavadinimą į “Panevėžio alus“ dėl teisinių priežasčių (yra toks lievas pseudo bravoras Tauro alus, tai nenorėjo su jais asocijuotis:). “Širvėnos“ bravoras Biržuose verda “Dundulio“ alaus seriją. Abu yra kaip ir broliai-bravorai, dalijasi technologija ir žiniomis ir kartu prekiauja savo produkcija firminio alaus prekybos tikliuke “Špunka“ (trys parduotuvės pajūryje, viena – Panevėžyje), kuris Vilniuje pavirto į barą.

    Nors ir draugauju su šitais bravorais, ir esu kaltas sukūręs bent vieną šitų pavadinimų pats:) bet pakritikuočiau, kad išties, daug pavadinimų, ir todėl painu, ypač kai komunikacija neefektyvi, o kai ant vienos etiketės net keli pavadinimai be konteksto atsiranda… reikia dar mokytis ir mokytis kaip dirbt:)

    ramtyns

    2013-06-05 at 12:13

  2. “Dundulio alus“ yra prekinis ženklas. Dundulio alų verda Širvėnos ir Panevėžio alaus bravoruose. Panevėžio alaus bravoras linkęs eksperimentuoti, o Širvėnos bravoras verda labiau “tradicinį“ alų. Abiejų bravorų produkcija yra grįsta minties pateikti žmonėms įdomų ir gerą alų. Ir dar norėtume jus truputi paintriguoti – greitu metu pasirodys dar kelių “ekstremalių“ Lietuvos rinkai alaus stilių ekzemplioriai.

    Dundulis

    2013-06-05 at 13:11

    • O kada į Kauną “Špunka” atkeliaus?

      kazys

      2013-06-06 at 09:10

      • Ateis laikas ir Kaunui. Dabar nenorim nieko žadėti. Tikrai į Kauną nespjaunam, tiesiog kiekvienas taškas reikalauja investicijų…

        Dundulis

        2013-06-06 at 23:32

  3. o turbūt dabar investuojama į alų?

    zigmas

    2013-06-14 at 18:43

    • Kaunas visgi konservatyvus miestas… bet ir jis kinta.

      zigmas

      2013-06-21 at 21:47

  4. puikus straipsnis

    Tomas

    2013-06-28 at 13:41

  5. O tai kur “Morzeno“ galima nusipirkt? Ar jis jau nebeverdamas? Nes norisi lietuviško kvietinio, o vienintelis geriamas (IMHO) lietuviškas kvietinis, kaip bebūtų keista, tai “Švyturio Baltas“…

    Dadis

    2013-06-30 at 19:43

    • Nesenai Morzeną mačiau pilstomą Vilniaus “Špunkoje“

      ramtyns

      2013-07-17 at 22:07

      • Nugi reiks pagaliau prisiruošt ir aplankyt “Špunką“… 🙂

        Dadis

        2013-07-17 at 22:19

  6. Mane taip pat domintų, kur būtų galima įsigyti Morzeno…?

    cs servai

    2013-07-09 at 18:31

    • Aš pirkau “Bambalynėje“ – paėmiau paskutinį butelį. Šiaip “Morzenas“ nuvylė – jis tiesiog joks: be putos, be ryškesnio skonio, toks nykus…

      Dadis

      2013-09-14 at 20:43

  7. […] Pale Ale yra tiesiog bitteris. O tai visai ne nauja alaus rūšis. Na, tiesa, čia šviesus, o čia tamsus. Alus reklamuojamas taip, lyg tai IPA. Apyniai apyniai apyniai. Visi keturi ir visi atvežti iš […]


Parašykite komentarą