Aukštaitijos bravorų naujienos Nr.1: Dūmo alus
Dūmo alus 5,4%. Pilstomas į 0,5 ir 2 litrų talpos butelius.
Rašydamas apie Keptinį alų Jus suklaidinau. Tuomet rašiau, jog keptinis nepasiteisino ir jis gali išnykti. Tiesa visai kitokia. Niekur jis nedings. Keptinis kaip tik pakeis senesnę alaus rūšį – Pivorių. O jam į broliją, kad nebūtų vienam liūdna, išleidžiamas šis – Dūmo alus.
Kemšam butelį ir pilam į taurę. Pradžioje taurė pildosi gražios oranžinės spalvos alumi, bet vėliau drumstėja. Paplakus butelio turinį, taurėje alus pasidaro tirštas, drumstas, rudas. Puta plakant nevirsta iš butelio, bet tirštėja. Todėl ją sunku iškrapštyti iš butelio. O ir taurėje jos susiformuoja nedaug, bet tirštos ir ilgai besilaikančios. Kvapas alaus saldus. Nuo ko tas stiprumas nepasakysiu. Bandant išuosti saldumo kilmę ir įkvėpus giliau, pasijautė degtinės aromatas. Nenorėjau tuo tikėti, bet įkvėpus giliai dar porą kartų, tas pats tauriojo gėrimo aromatas. Ragaujant išryškėja kartumas, bet tas kartumas ne koncentruotas, kaip būna kitose alaus rūšyse, o paplinta po visą burną ir nusėda poskonyje. Tai trukdo, nes kažką pajausti daugiau negali. Pats alus gan sunkus, dėl nuosėdų gausos tirštas. Bet iš esmės jis nėra blogas arba kitaip sakant jis parodo man koks Keptinis geras. Nes Keptinis kažkiek labiau išbaigtas, ne toks alus prie kurio kabintumeisi arba jo savybės kabintųsi prie tavęs ir trukdytų mėgautis. Dūmo alaus pusės litro man neužteko susidaryti apie jį nuomonę galutinai. Todėl teks ragauti dar kartą ir gal dar kartą, kad atmintyje nugultų koks gi vis dėl to tai alus.
Iki Schlenkerla Rauchbier labai toli, bet bandymas gana įdomus. Panašus skonis gautųsi už žando užsikišus nenuvalytą rūkytų lašinių skūrą ir išgėrus keptinio… Tiesa, aš gėriau pilstomą ką tik iš krano Kupiškyje, labai šviežias buvo…
murkalus
2011-01-24 at 17:44
Gerai, Schlankerla geresnis, bet šitas man tikrai patiko, nes – sprendžiant pagal skonį jis tikrai rukytas, kuo netikėjau pirkdamas, kaip ir netikiu, kad keptinis yra tikrai keptinis. Jau vien dėl to galima šitą alų pagirti, kad tai turbūt bus pirmasis lietuviškas rūkytas alus, jeigu aš neklystu.
Mantas
2011-01-24 at 20:38