Modesto blogas apie kolekcijas ir alų

Daugelis tai vadina problema, aš tai vadinu hobiu

Leičių istorinis Baltų alus

with 14 comments

leiciu

Leičių alus 6%

Vienas iš retesnių alaus rūšių Lietuvoje. Jei aš neklystu, šio alaus [buvo] galima įsigyti tik Vilniuje esančioje alaus krautuvėlėje Bambalynė ir alinėje Leičiai. Jei aš klystu, pataisykite. Pirma šį alų pastebėjau internetų pagalba, nuotraukose alaus butelis atrodė įdomiai, bet didelio išskirtinumo nebuvo. Kaip visada, tokie pabandymai kelia įtarimus, jog tai kažkoks jau rinkoje esantis alus, tik supilstytas į įdomesnius butelius ir padabintas gražesne etikete. Pakliuvus buteliui  į rankas įspūdis tik sustiprėjo. Apipavidalinimas tiesiog super. Man šis butelis bendra išvaizda lenkia rinkos flagmaną, Vilkmergės kvortos butelį. Rankoje butelis sunkus, storo stiklo, o tai jam suteikia dar daugiau pliusų. Na ir dar kartą pasikartosiu, butelis atsidūręs Jūsų rankose ar ant Jūsų stalo paliks didesnį įspūdi, nei tas įspūdis, kurį jis palieka žiūrint į nuotrauką.

Už sunkų, storo stiklo butelį, tinkamą jo apipavidalinimą, šampaninį kamštį ir alų jo viduje turėsite susimokėti. Šio alaus butelis kainuoja 12 litų.

Šampaninis kamštis pokšteli lengvai. Kiti rinkoje esantys taip uždaryti alūs, kurie yra mažiau karbonizuoti arba šviežesni turi tokią problemą, kad kamštis taip lengvai neatsikemša. Yra tekę iš per didelio noro atidaryti, o alui iš per didelio noro neatsidaryti, kamštį nulaužti. Atsidarius, puta lipo lauk iš butelio, todėl teko suskubti alų pilti į taurę. Alus gausiai putojo. Puta laikėsi ilgai. Na čia reikėtų pridėti dar vieną žodį ir pasakyti, kad alus putojo labai ilgai. Alus tamsus ir reikia vėl save taisyti ir nepabijoti žodžio juodas. Tik prieš šviesos šaltinį galima pastebėti, kad alus turi nuraudonavusios rudos spalvos.

Gausus putojimas ir lipimas alaus iš butelio niekur nedingsta skonyje. Pirmi gurkšniai pilni angliarūgštės, kuri kanda ir neleidžia alui atsiskleisti. Vėliau, jai nurimus, ima ryškėti alaus pilnumas. Geriausia šiame aluje tai, kad didelis kiekis skrudintų salyklų atsiskleidžia ne rūgštumu, kas būdinga kitiems alums, bet visai kitais skoniais. Šis be galo skanus alus savyje turi juodos duonos plutos, degintos karamelės, džiovintų slyvų skonio. Ir tai tik vieni iš daugelio kitų skonių, kuriuos reikėtų išsigaudyti kiekvienam individualiai. Svarbiausia yra tai, kad alus tikrai turi ką duoti. Reikėtų nepamiršti, kad po visais skoniais, kurie duoda salyklai dar yra ir apynių karstelėjimas. Bet jis čia papildo tai kas ir taip jau yra gerai. Be to, skonis burnoje lieka ilgai. Taigi pabaigai telieka pasakyti, gal net suformuoti alui šūkį ar kaip čia tą dalyką pavadinti. Alus ilgam. Jo puta lieka ilgam, skonis lieka ilgam ir įspūdis apie jį lieka ilgam.

Written by Modestas

2013-03-11 00:47

Įrašyta kategorijoj Alus, Lietuva, Ragaujam

Tagged with , , , ,

14 atsakymai

Subscribe to comments with RSS.

  1. Na, turbūt su kamščiu ir užgazavimu pasisekė. Mums teko jį ištraukinėt kaip vilkui iš Na, palauk bet kokiais būdas: kamščiatraukiu, šakute, dantim – nei vienas negelbėjo. Nors imk ir nudaužk kakliuką. Gyvenime daugiau neimčiau tokios nelaimės 🙂

    rad

    2013-03-11 at 02:34

  2. Dar neragavau, bet skaitau tavęs nenuvylė. Kaip manai, kokio stiliaus jis?

    Paulius

    2013-03-11 at 13:48

    • Nežinau, tikrai. Jei prispaustų prie sienos, sakyčiau, kad artimiausia būtų porteriui

      Modestas

      2013-03-11 at 22:06

  3. Po trijų mėnesių pertraukos grįžus į Lietuvą, buvo smagu rast daug naujienų. Netikėtai aptikau ir šitą alų Bambalynėj, ir prisipažinsiu, kaip ir Modestas, abejojau kad už gražaus butelio slėpsis tokia pat kokybė. Tikėjausi eilinio kaimo alaus. Džiaugiuosi apsirikęs – puikus alus, ir sakyčiau, tai netgi pirmas lietuviškas alus, kurio “liuksinės klasės“ etiketė atspindi turinį (kas neatsitinka pvz. Kupiškio ūkio alaus atveju – geras alus, bet neprilygsta belgiško butelio sukeltiems lūkesčiams).

    Kas dėl paties alaus, tai sutinku su Modestu – tai nėra visai naujiena, ragavau jo anksčiau ir man asirodė, kad gerai įsiminiau šį skonį. Leičių alaus atveju skonis buvo šiek tiek kitoks, tačiau labai, labai priminė “Velykinį“, kuris buvo išvirtas pernai žiemą bene Taruškų bravore. Jei atmintis neapgauna, jo recepto autore prisistatė Taruškų technologė, su kuria teko malonumas susipažinti grand turo su Beer Connoisseur žurnalistais metu. Recepto paslapčių ji neišdavė nors ir labai spaudžiama:) Tik minėjo kažką apie spec. technologiją, bet tai gali reikšti bet ką. Tiek aš, tiek Beer Connoisseur atstovai buvome sužavėti šio alaus ir skoniais. Leičių alaus etiketėje rašoma, kad išvirtas Kupiškio alaus bravore – įdomu, nes girdėjau gandus kad Kupiškio bravoras žiemos laikotarpiui uždarytas… šiaip ar taip, abu šie bravorai priklauso Aukštaitijos Bravorams, tad patirtis ten vaikšto po bravorus.

    ramtyns

    2013-03-11 at 21:11

    • Kupiskio darykloje firmineje parduotuveje sis alus pardavinejamas Kupiskenu porterio vardu.O butelys koks cia grozis >paeme paprasta sampano buteli ir supyle alu ,nei ispaudu nei ornamentu.i tokius butelius pilsto ir kupiskenu sventini>

      robertss

      2013-03-12 at 09:41

      • Kupiškėnų porteris? Šito varianto nematęs – senai parduotuvėse ko nors beieškojau:) Bet tikėtina, kad tas pats alus trimis vardais platinamas. Kas dėl butelio, tai turiu omeny visą komplektą – butelį, kamštį ir ypač – etiketę. Beje, nesu tikras ar tai šompano butelis, butelių stiklo storis vynams ir alui yra skirtingi. Belgijoje gal trečdalis rūšių alaus, dažniausiai “kilmingos“ rūšys (vienuolynų, lambikai, geuzai) pilstomi tik į tokius, specialius alaus butelius, ir beveik nė vienas jų neturi jokių įspaudų ar ornamentų, kurių privalumais apskritai abejoju:)

        ramtyns

        2013-03-12 at 12:02

  4. Butelys tikrai sampaninis nes per moters diena geriau sampana>todel abu butelius pasveriau>svoris tas pats>

    robertss

    2013-03-12 at 12:53

  5. Pradžioje Kupiškėnų porteris. Paskui žiūrėk jau ir Liečių alus. Ta pati panelė, tik kita suknelė…
    Nerimtai man atrodo toks žaidimas.

    kazys

    2013-03-12 at 16:55

    • kas uzsako toki pavadinima ir duoda.pavyzdziui as uzsisakau tona alaus pasakau kokio noriu pavadinimo ir man supilsto.del manes juk nekurs naujos recepturos.Kauno alus ta pati alu pardavineja virs desimt skirtingu pavadinimu ivairioms firmoms.

      robertss

      2013-03-14 at 09:30

      • Pirma, mes dar nežinome tiksliai, ar tai tikrai tas pats alus. Antra, nėra nieko nėįmanomo, ir vienai tonai alaus (o manau Leičių alaus bus paduoda ne viena tona) sukurti naują receptą nėra neįmanoma. Sukurti lanai gerą receptą, arba meistrišką alų tikrai nėra lengva, tai užtrunka laiko ir bandymų, bet čia jau visai kita tema.

        ramtyns

        2013-03-14 at 10:15

  6. Leiciu alaus is viso supilstyta 1000 buteliu.tai vienkartine partija .ateityje zada pardavineti Leiciu kvietini.ateityje bus dar kazkoks.visi alus yra Kupiskio gamybos tik uzsakovas Leiciai.

    robertss

    2013-03-15 at 12:03

  7. žinant aukštaitijos bravorų aferizmą – tai tikrai vienodas alus… tik kita etikete… ir gal dar net pasterizuotas, kad galėtų ilgiau pardavinėti…

    Vidma Alutis

    2013-03-25 at 18:35

    • Aukštaitijos bravorų “aferizmas“?? Ką turi omeny?

      ramtyns

      2013-03-25 at 18:45

    • Vidma, sukurk tai ką skaito tavo minimi bravorai ir ten reikš savo nuoskaudas. Čia be konkrečių faktų drabstymasis purvais ateityje bus trinamas be atskiro įspėjimo

      Modestas

      2013-04-07 at 23:53


Palikti atsakymą: robertss Atšaukti atsakymą